Τα νέα του σιδηρόδρομου: πρεμιέρα για το «προσωπικό ασφαλείας», εν αναμονή υπογραφής της σύμβασης δημοσίου – ΤΡΑΙΝΟΣΕ

* * * Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έμελλε να είναι από τους πρώτους συγκοινωνιακούς φορείς (αφού στον όμιλο ΟΑΣΑ δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες) που εφάρμοσαν το νέο νόμο για λειτουργία με προσωπικό ασφαλείας τις μέρες που οργανώνονται απεργιακές κινητοποιήσεις, μέσω τις πραγματοποίησης ελαχίστων δρομολογίων χτες Τετάρτη 6 Απριλίου. Επίσης, για πρώτη φορά τα τελευταία βραδινά δρομολόγια την προηγούμενη μέρα της απεργίας δεν ανεστάλησαν εντελώς αλλά πραγματοποιήθηκαν με λεωφορεία.

* * * Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του την Τρίτη στον Λιμνότοπο του Κιλκίς όταν παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία, ενώ δύο ακόμα τραυματίστηκαν.

* * * Στην τελική ευθεία βρίσκεται η υπογραφή της νέας σύμβασης παροχής δημόσιας υπηρεσίας για περίοδο 15 ετών μεταξύ του δημοσίου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έχοντας λάβει ήδη την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η σύμβαση αναμένεται να προβλέπει την αύξηση των εκτελούμενων δρομολογίων και ρήτρες σε περίπτωση μη πραγματοποίησής τους.

* * * Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε δέσμευση πίστωσης ύψους 15.500.000 ευρώ που αφορά καταβολή αποζημίωσης στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. (σύμφωνα με την από 17-12-2015 Σύμβαση Παροχής Δημόσιας Υπηρεσίας, όπως αυτή στη συνέχεια παρατάθηκε), για το χρονικό διάστημα από 01-10-2021 έως 31-12-2021 (Δ΄ Τρίμηνο 2021).

* * * Με αφορμή την έναρξη (για μία ακόμα φορά) των εργασιών στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος, που θα λειτουργήσει τελικά ως τμήμα της Ολυμπίας Οδού, η προσοχή στην Πελοπόννησο στράφηκε και στον επόμενο μεγάλο στόχο, τη σιδηροδρομική γραμμή Πάτρα – Πύργος. Άσχετα με τις εξαγγελίες πάντως (μπαίνουμε και σε προεκλογική περίοδο), το έργο έχει μέλλον μπροστά του δεδομένου ότι δεν έχει εκπονηθεί ακόμα καν η μελέτη κόστους – οφέλους την οποία έχει αναθέσει ο ΟΣΕ.

* * * Σε κινητοποιήσεις ετοιμάζεται να καταφύγει εκ νέου η δημοτική αρχή της Πάτρας, διεκδικώντας την πλήρη υπόγεια όδευση του τρένου εντός του αστικού ιστού της πόλης, αντί για το τμήμα Κανελλοπούλου – Λιμάνι που προωθεί το υπουργείο, συνεχίζοντας έτσι την τρενοφοβική πολιτική της.

* * * Ο Δήμος Αμφίκλειας – Ελάτειας, σε συνεργασία με τον Δήμο Δελφών και όλους τους Συλλόγους & Φορείς της ευρύτερης περιοχής, έχει προγραμματίσει διαμαρτυρία το Σάββατο 16 Απριλίου 2022 και ώρα 11:00 π.μ. στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Κάτω Τιθορέας. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, διεκδικούν το αυτονόητο, την άμεση επαναφορά των καθημερινών δρομολογίων στη γραμμή Τιθορέα – Λειανοκλάδι, τα οποία εξυπηρετούν πολλούς πολίτες.

* * * Με ερώτησή τους οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης κ.κ. Αβδελάς και Χύτας έφεραν στη Βουλή το αίτημα των Συλλόγων Φίλων Σιδηροδρόμου Τρικάλων και Καρδίτσας, για δρομολόγηση πρωινής αμαξοστοιχίας από τη Δυτική Θεσσαλία προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

* * * Σε ερωτήσεις των βουλευτών της Ελληνικής Λύσης κ.κ. Αβδελά και Χύτα αλλά και του βουλευτή του ΜέΡΑ25 κ. Αρσένη σχετικά με τα τρένα ETR 470 της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, απάντησε ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος από το βήμα του κοινοβουλίου. Αφού υπενθύμισε ότι στην Ε.Ε. ισχύουν κανόνες σχετικά με τις πιστοποιήσεις ασφαλείας στο σιδηρόδρομο και ότι η συμφωνία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τα συγκεκριμένα τρένα έγινε επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, πρόσθεσε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων έχει εγκρίνει πλήρως τον συγκεκριμένο τύπο τρένου, μετά και την τοποθέτηση μηχανισμού αμμοδιασποράς. Όσον αφορά τις αποζημιώσεις στο σιδηρόδρομο, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν είναι απαραίτητο να αποτελούν μέρος των συμβάσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας και πως η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που έχει εξαιρέσει σιδηροδρομικές εταιρείες από αυτές.

* * * Τον ερχόμενο Ιούλιο αναμένεται να αναλάβουν υπηρεσία οι 75 νέοι μηχανοδηγοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου των Μηχανοδηγών του ΟΣΕ κ. Κώστας Γενηδούνιας. Αναφέρθηκε επίσης και στην έλλειψη προσωπικού σε άλλες ειδικότητες και συγκεκριμένα στις θέσεις των σταθμαρχών, των κλειδούχων αλλά και στο προσωπικό συντήρησης και φύλαξης

* * * Διαβάζουμε στο Ριζοσπάστη: «Κάτω από το κύμα αντίδρασης που εκδηλώθηκε από δεκάδες σωματεία και φορείς, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπαναχώρησε από τις πιέσεις της προς τους εργαζόμενους στο μηχανοστάσιο της Θεσσαλονίκης που αρνήθηκαν να μετακινηθούν στην Αλεξανδρούπολη για να συμμετάσχουν στην τεχνική εξασφάλιση – υποστήριξη των μηχανών που μεταφέρουν άρματα του ΝΑΤΟ αυτές τις μέρες από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης». Ενδιαφέρον πάντως ότι ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα είναι δυνατό να απαλλάσσονται εργαζόμενοι από εργασίες λόγω πολιτικών πεποιθήσεων.

* * * Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την ανάληψη πολυετούς υποχρέωσης, για το έτος 2023 (προφανώς η διαγωνιστική διαδικασία θα ξεκινήσει όμως φέτος), που αφορά την εκτέλεση του έργου με αντικείμενο την «Παροχή υπηρεσιών για την πλήρη συντήρηση με άρση βλαβών και αποκατάσταση ζημιών των ανελκυστήρων και κυλιόμενων κλιμάκων των σιδηροδρομικών σταθμών, κτιρίων και πεζογεφυρών του σιδηροδρομικού άξονα Αεροδρόμιο – Άνω Λιόσια – Κιάτο και του τμήματος γραμμής Πειραιάς – ΣΚΑ – Οινόη Περιφέρειας Νοτίου Ελλάδος». Το ποσό ανέρχεται σε 158.381,67 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

* * * Ερώτηση σχετικά με το μέλλον του σιδηροδρομικού σταθμού Πελοποννήσου, που παραμένει εγκαταλελειμμένος εδώ και χρόνια αναμένοντας την αξιοποίησή του, κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής Αγγελική Αδαμοπούλου. Η βουλευτής ζητά να μάθει αν υπάρχει πρόθεση να αξιοποιηθεί ο σταθμός και με ποιο χρονοδιάγραμμα.

* * * Μία βόλτα στο Πάρκο του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Λάρισας το οποίο λειτουργεί και ως υπαίθριο σιδηροδρομικό μουσείο με εκθέματα όπως μία ατμομηχανή του Ελβετικού οίκου SLM Winter Thur, οχήματα μεταφοράς προσωπικού από τη δεκαετία του 40, μηχανήματα έργων κ.ά.

* * * Ε.Ε.: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη συγχώνευση των σιδηροδρομικών εταιρειών Thalys και Eurostar. // Ουγγαρία: Η αρχιτεκτονική πρόταση που κέρδισε το διαγωνισμό για τον ανασχεδιασμό του σιδηροδρομικού σταθμού Nyugati της Βουδαπέστης // Μεγάλη Βρετανία: Μία αχρησιμοποίητη εδώ και 50 χρόνια γραμμή στο North Shropshire άνοιξε για τουριστικά δρομολόγια.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*