Τα νέα του σιδηρόδρομου: ξεκινά έργο ηλεκτροκίνησης στη Θεσσαλία, προσεχώς ο διαγωνισμός για το νέο σταθμό στο Κρυονέρι

* * * Στις 4 Μαΐου αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ ΕΡΓΟΣΕ και Intrakat για το έργο «Κατασκευή ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, τηλεπικοινωνιών και συστήματος ETCS L1 στην υφιστάμενη μονή σιδηροδρομική γραμμή Λάρισα – Βόλος με αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Σ.Σ. Λατομείου – ΒΙΠΕ – Βόλος» κόστους 42,3 εκατ. ευρώ περίπου. Εν τω μεταξύ στην ΑΒΑΞ καταλήγει το έργο της ηλεκτροκίνησης της γραμμής Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα με την εταιρεία να καταθέτει προσφορά ύψους 64,8 εκατ. ευρώ (έκπτωση 11,4%). Επόμενο βήμα είναι ο έλεγχος της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

* * * Όσον αφορά το έργο του Προαστιακού Λουτρακίου, εργασίες αυτό τον καιρό εκτελούνται στο τμήμα από το Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο ως το σταθμό του Ισθμού και περιλαμβάνουν χωματουργικά έργα, κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης, κατασκευή υπόγειων αγωγών για όμβρια ύδατα και δίκτυα και εγκατάσταση Αυτόματων Συστημάτων Ισόπεδων Διαβάσεων.

* * * Μία νεαρή μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όταν χτυπήθηκε από ρεύμα αφού ανέβηκε σε μηχάνημα έργων στο σιδηροδρομικό σταθμό της Κορίνθου και άγγιξε τα ηλεκτροφόρα καλώδια. Μία απορία είναι πού βρίσκονταν το προσωπικό ασφαλείας του σταθμού…

* * * Στο προσκήνιο έρχεται ξανά η αξιοποίηση του σταθμού του ΟΣΕ στον Πειραιά με τον πρόεδρο της ΓΑΙΑΟΣΕ να αναφέρει σε συνάντηση με το Ε.Β.Ε.Π. πως στο σχεδιασμό της εταιρείας βρίσκεται η ανάπτυξη ενός πολυχώρου άνω του υφιστάμενου σταθμού που θα μπορούσε να στεγάσει εμπορικές – και όχι μόνο – δραστηριότητες, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση χώρου πλησίον του σταθμού για στάθμευση αυτοκινήτων και κτιριακών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Λεύκας στον Πειραιά, καθώς και για την ανάπτυξη πολυχώρου με πολιτιστικό πρόσημο.

* * * Για το επερχόμενο έργο της ηλεκτροκίνησης στη γραμμή Θριάσιο – Ικόνιο, την τελευταία μη ηλεκτροδοτούμενη (εν λειτουργία) σιδηροδρομική γραμμή της Αττικής, ο ΟΣΕ ανέθεσε σε εταιρεία συμβούλων το έργο υπηρεσιών υποστήριξης του οργανισμού για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου αντί ποσού 7.440 ευρώ με ΦΠΑ.

* * * Σε δέσμευση πίστωσης συνολικού ύψους 7.297.105,07 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων κονδυλίων
εκτιμώμενης αναθεώρησης και ΦΠΑ, προχώρησε η ΕΡΓΟΣΕ ώστε να προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙ ΑΤΤΙΚΗΣ».

* * * Παραδόθηκε από τον ΟΣΕ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η μελέτη σκοπιμότητας για την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Κορίνθου – Ναυπλίου και έχει ήδη υποβληθεί για έλεγχο στην ομάδα JASPERS.

* * * Θέμα χρόνου πρέπει να θεωρείται πλέον η ανακαίνιση της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Ρίο – Κάτω Αχαϊα, καθώς εγκρίθηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το ποσό 1.360.000 ευρώ περίπου για το συγκεκριμένο έργο.

* * * Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Νέα Σιδηροδρομική Γραμμή Καλαμπάκα – Δήμητρα», κομμάτι της μελλοντικής «Σιδηροδρομικής Εγνατίας» μήκους 34 χλμ.

* * * Σε ερώτηση των βουλευτών της Ελληνικής Λύσης κ.κ. Αβδελά και Χύτα σχετικά με το αίτημα δρομολόγησης πρωινού τρένου από Δυτική Θεσσαλία προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη απάντησε ο Πρόεδρος και Δ.Σ. του ΟΣΕ. Ο κ. Πατέρας απαρρίθμησε τα δρομολόγια που περιλαμβάνονται στο σημερινό πλέγμα δρομολογίων και πρόσθεσε πως για την εκπόνηση του πλέγματος δρομολογίων πρέπει να προηγηθεί αίτημα από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Οι δύο βουλευτές κατέθεσαν και νέα ερώτηση με θέμα «Σε πλήρη απαξίωση το σιδηροδρομικό δίκτυο Θεσσαλονίκης – Δράμας» μέσω της οποίας ζητούν να ενημερωθούν τι σκοπεύει να πράξει το υπουργείο για την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών μεταφορών και αν υπάρχει πρόθεση για αύξηση των δρομολογίων στη γραμμή.

* * * Με αφορμή την ομιλία του Προέδρου και Δ.Σ. του ΟΣΕ στο Διεθνές Φόρουμ των Δελφών, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση στη βουλή μέσω της οποίας ζητούν πληροφόρηση σχετικά με το έργο ΣΔΙΤ για τη συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΟΣΕ και το κατά πόσο αυτός περιλαμβάνει και την ιδιωτική ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο Δυτικής Αττικής.

* * * Απαισιοδοξία στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σχετικά με το ενδεχόμενο να βγει η Περιφέρεια από τη σιδηροδρομική απομόνωση με τον Περιφερειάρχη να υποστηρίζει πως το πρόβλημα είναι η αποψίλωση του ΟΣΕ από προσωπικό και η κακή κατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής, που δεν επιτρέπει τη διέλευση γρήγορων τρένων, με την Περιφέρεια να μπορεί να εκτελέσει εργασίες μόνο σε μικρά τμήματα του δικτύου αν χρειαστεί. Σημειώνεται ότι στη νέα συμφωνία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προβλέπεται αύξηση των δρομολογίων αν και θα εξακολουθεί να μην υπάρχει απευθείας δρομολόγιο μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης.

* * * Απόφαση για το ανώτατο όριο ημερών για μετακινήσεις εκτός έδρας εντός του 2022 στην ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε. Α.Ε. έλαβε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ο αριθμός των ημερών ποικίλει από 40 για τους υπαλλήλους του κλάδου ΠΕ και ΤΕ Μηχανικών μέχρι και 5 για τους υπαλλήλους κατηγορίας ΔΕ πλην τεχνικούς και οδηγούς.

* * * Με το ποσό των 331.407,76 ευρώ επιχορηγήθηκε ο ΟΣΕ από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, λόγω της πανδημίας COVID, εκ των οποίων, ποσό ύψους 93.767,78 ευρώ για το έτος 2020 και ποσό ύψους 237.639,98 ευρώ για το έτος 2021.

* * * Συνελήφθησαν τέσσερις άνδρες στη Θεσσαλονίκη οι οποίοι είχαν κλέψει διάφορα εξαρτήματα από εγκαταλελειμμένα βαγόνια του ΟΣΕ, αξίας περίπου 1.000 ευρώ.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*