Οι ειδήσεις της Παρασκευής: στάσεις χωρίς συντήρηση, καθυστερήσεις σε έργα και αίτημα για μειωμένο εισιτήριο σε τρίτεκνους

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Λιάρος

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση προεξοχών στάσεων για την ευκολότερη επιβίβαση και αποβίβαση ΑΜεΑ από τα λεωφορεία, όπως και αυτή που φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία από το Χαλάνδρι, μέρος του σχετικού προγράμματος του ΟΑΣΑ που περιλαμβάνει την τοποθέτηση 409 προεξοχών σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Με την ευκαιρία αυτή να σημειώσουμε ότι οι περισσότεροι στύλοι των στάσεων, οι οποίοι ανήκουν στην ΟΣΥ, εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση, όχι μόνο εξαιτίας βανδαλισμών ή ατυχημάτων, αλλά λόγω της έλλειψης συντήρησης. Σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και τα τα αυτοκόλλητα με την ονομασία της κάθε στάσης ή τις διερχόμενες γραμμές έχουν ξεφτίσει. Το ίδιο συμβαίνει και με τα προγράμματα των δρομολογίων, όπου υπάρχουν, τα οποία αν βρίσκονται ακόμα στη θέση τους συχνά έχουν να ενημερωθούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, περιλαμβάνοντας μέχρι και γραμμές που έχουν καταργηθεί. Πρέπει να αναλάβει τη συντήρησή και αυτών κάποια διαφημιστική εταιρεία ή άλλος ιδιώτης για να βρίσκονται σε καλή κατάσταση;

Μιας και αναφέραμε το Χαλάνδρι, η δημοτική αρχή δέχθηκε και επικρίσεις για την τοποθέτηση των προεξοχών στάσεων καθώς σύμφωνα με παράπονα, δεν είχε προηγηθεί αδειοδότηση απο το δήμο, ενώ υπήρξαν και διαμαρτυρίες από καταστηματάρχες για κατάργηση θέσεων φορτοεκφορτώσεων. Ο Δήμος με τη σειρά του απάντησε πως αν και ο ΟΑΣΑ ζήτησε τη γνωμη της δημοτικής αρχής για την επιλογή των στάσεων, δεν απαιτείται κάποια άδεια εκ του νόμου για την τοποθέτησή τους. Όσο για τα παράπονα από τους καταστηματάρχες, αυτά είναι μάλλον άκυρα αφού δεν δύναται να υπάρχουν (νόμιμες) θέσεις φορτοεκφόρτωσης χωροθετημένες σε απόσταση 5 μέτρων από στάση λεωφορείου (ασχέτως του ότι τελικά ο καθένας σταθμεύει όπου θέλει).


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Καθυστερήσεις στα έργα: Επιμήκυνση της διάρκειας εκτέλεσης έργων που θα φτάσει ακόμα και το ένα εξάμηνο ανακοίνωσε πως θα δώσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ως μέρος των πρωτοβουλιών για τη θωράκιση των έργων από τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης. Ενδεικτικά, η παράδοση της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά θα μπορούσε να παραταθεί ως το τέλος του 2022 ή τις αρχές του 2023, ενώ το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 (που σε λίγο καιρό συμπληρώνει το πρώτο έτος εργασιών) μπορεί να παραταθεί επισήμως ως τα τέλη του 2029, πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον θα παραδοθεί την επόμενη δεκαετία. Από την άλλη μεριά, το Υπουργείο θα δίνει πριμ για τα έργα τα οποία θα ολοκληρωθούν χωρίς παράταση στο χρονοδιάγραμμα, επομένως υπάρχει ένα κίνητρο για αποφυγή καθυστερήσεων.

Ηλεκτρονικό εισιτήριο και Αεροδρόμιο: Για τις πύλες του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που μένουν ανοικτές στο σιδηροδρομικό σταθμό του Αεροδρομίου γράφει αναγνώστης:

Έχει παρατηρηθεί ότι οι μπάρες στο αεροδρόμιο είναι είτε συνέχεια ανοιχτές είτε κλείνουν πολύ αργά με αποτέλεσμα οι περισσότεροι πελάτες του μετρο να περνούν τις μπάρες με τιμή 1.20,αντί των 9 ευρώ.

Όπως είναι αντιληπτό με την αύξηση του τουρισμού και του κόσμου που χρησιμοποιεί το μέτρο χάνονται χιλιάδες ευρώ καθημερινά και είναι άδικο για τους υπόλοιπους επιβάτες που έχουν πληρώσει κανονικά.

Δεν ενδιαφέρομαι να αυξήσουν τα έσοδα τους και να κανουν πιο δικαιο το συστημα σε ολους και προχωρησουν σε ενέργειες που κρίνουν απαραίτητες

Μπορείς και εσύ να στείλεις το κείμενό σου στο Athens Transport μέσα από την ενότητα ‘Στείλε Ό,τι Βλέπεις’

Θερινή λεωφορειακή γραμμή: Ξεκίνησαν από την Κυριακή 1 Μαΐου τα δρομολόγια της ενισχυτικής λεωφορειακής γραμμής 122Θ Βάρκιζα – Στ. Αργυρούπολη. Η γραμμή, η λειτουργία της οποίας γίνεται από τα ΚΤΕΛ, κυκλοφορεί κάθε Σάββατο και Κυριακή.

Προμήθεια mini-bus: Παράταση στη δημόσια διαβούλευση των όρων του διαγωνισμού για την προμήθεια 25 ηλεκτρικών mini bus για τις συγκοινωνίες της Αθήνας έδωσε ο ΟΑΣΑ. Η διαβούλευση θα παραταθεί κατά μία εβδομάδα, έως και τις 13 Μαΐου. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, κατασκευάστρια εταιρεία ζητά την αύξηση του μήκους των οχημάτων από τα 6 στα 8 μέτρα προκειμένου να αυξηθεί η χωρητικότητά τους χωρίς μεγάλες επιπτώσεις στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά των λεωφορείων.

Ζητούνται οδηγοί λεωφορείων: Οδηγούς λεωφορείων ζητούν τα ΚΤΕΛ Αττικής για την αστική συγκοινωνία της Αθήνας καθώς και για υπεραστική συγκοινωνία ή σχολικά δρομολόγια σε περιοχές Θρακομακεδόνες – Ανθούσα – Κορωπί.

Επιμονή για τη γραμμή Χ95: Μετά από την ερώτηση που κατέθεσαν δύο βουλευτές του κόμματος, για την οποία γράψαμε την περασμένη Παρασκευή και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος κατέθεσε νέα ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών αναφορικά με το αίτημα δήμων για τη  λειτουργία της γραμμής Χ95 προς και από το Αεροδρόμιο χωρίς περιορισμούς επιβίβασης/αποβίβασης κατά τις νυχτερινές ώρες, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των περιοχών από τις οποίες διέρχεται.

Μειωμένο εισιτήριο για τρίτεκνους: Ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος μέσω ερώτησής του προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών επανέφερε στη Βουλή το διαρκές αίτημα των τριτέκνων για ένταξη στο μειωμένο κόμιστρο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, όπως συμβαίνει με τους πολύτεκνους. Σημειώνεται ότι μεμονωμένα ΚΤΕΛ ανά την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και το ΚΤΕΛ Αττικής για τα δικά του δρομολόγια, προσφέρουν ήδη μειωμένο εισιτήριο στους τρίτεκνους.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Δαπάνη ύψους 190.000 ευρώ προς το Σωματείο Εργαζομένων ΟΑΣΑ το οποίο αφορά εξωδικαστικό συμβιβασμό Ταμείου Αρωγής

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Δείτε επίσης:

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: διαγωνισμοί για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, η νυχτερινή λειτουργία των γραμμών του Αεροδρομίου

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*