Τα νέα του σιδηρόδρομου: η μεγαλύτερη ώρα για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο Αθήνα – Θεσσαλονίκη και τα ΝΑΤΟϊκά τρένα της Αλεξανδρούπολης

* * * Λίγες ώρες μας χωρίζουν από τη σημαντικότερη, μέχρι σήμερα, στιγμή για την ιδιωτική ΤΡΑΙΝΟΣΕ: την έναρξη των νέων δρομολογίων Αθήνα – Θεσσαλονίκη με τα τρένα ETR470. Η επιτυχής εκτέλεση των συγκεκριμένων δρομολογίων (που η αλήθεια είναι ότι προς το παρόν δεν θα επιφέρει σημαντική βελτίωση στο χρόνο μετακίνησης ανάμεσα στις δύο πόλεις) θα περάσει το μήνυμα πως κάτι επιτέλους έχει αρχίσει να αλλάζει στον ελληνικό σιδηρόδρομο, γι’ αυτό και η εταιρεία έχει επενδύσει σημαντικά σε αυτά. Πέραν των extra παροχών που θα λαμβάνουν οι επιβάτες των συγκεκριμένων τρένων (για τους επιβάτες της Α’ θέσης θα λειτουργούν μάλιστα και οι αίθουσες VIP των σταθμών, ενώ στα τρένα θα παρέχεται δωρεάν ρόφημα και σνακ), η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πρόκειται να θέσει σε λειτουργία ειδική τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης με αστική χρέωση αποκλειστικά για τα δρομολόγια των ETR από την ερχόμενη εβδομάδα, θέλοντας έτσι να ενισχύσει το πακέτο υπηρεσιών των δρομολογίων της νέας εποχής (δείτε το φυλλάδιο)

* * * Την περασμένη Παρασκευή 6 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια για την ολοκλήρωση του έργου της σηματοδότησης και ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Τιθορέα – Λιανοκλάδι – Δομοκός του άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη (η γραμμή άνοιξε το 2019), του νέου σιδηροδρομικού σταθμού Μώλος, καθώς και του νέου Κέντρου Ελέγχου Κυκλοφορίας στο Λιανοκλάδι από όπου θα ελέγχεται η κίνηση των συρμών στο τμήμα αυτό, έργο της Κ/Ξ «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – J & P ABAΞ ΑΕ – ΤΕΡΝΑ ΑΕ». Σύμφωνα με έγγραφο του ΟΣΕ πάντως, στο τμήμα αυτό υπάρχουν ακόμα προβλήματα σε αλλαγές τροχιάς και σε φωτοσήματα λόγω των οποίων η κίνηση των συρμών θα γίνεται «μετ’ εμποδίων», με ειδικές οδηγίες δηλαδή για την κίνηση των τρένων και χωρίς πλήρη αυτοματοποίηση από την τηλεδιοίκηση, μέχρι νεοτέρας.

* * * Πολλά προβλήματα την περασμένη εβδομάδα στη γραμμή Λάρισα – Βόλος (και πού να ξεκινήσουν τα έργα της ηλεκτροκίνησης…) Κάποιοι άτυχοι επιβάτες επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να μεταβούν τη Λάρισα αφού χάλασε το τρένο ενώ λίγο έξω από την πόλη, χάλασε και το λεωφορείο.

* * * Παράπονα στην Πάτρα για την εικόνα που παρουσιάζουν οι στάσεις του Προαστιακού.  Σπασμένα τζάμια, γκράφιτι, αφίσες και βανδαλισμοί δείχνουν ότι δεν υπάρχει μέριμνα από τον ΟΣΕ για τη συντήρησή τους…

* * * Η προμελέτη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για το έργο ανάπλασης, αξιοποίησης και ανάδειξης, ως περιβαλλοντικό πάρκο με πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους κ.λπ.  του χώρου, περιμετρικά της καταργημένης μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής, από την Κόρινθο έως το Βέλο, κατατέθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο χώρος, περιμετρικά της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής – σε μήκος περί τα 18 χιλιόμετρα – έχει παραχωρηθεί, κατά χρήση, από την ΓΑΙΑΟΣΕ, στην Περιφέρεια.

* * * Σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Καθυστερήσεις και παραβλέψεις από τον Κ. Καραμανλή κατά την ανανέωση της σύμβασης δημοσίου – ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τις άγονες γραμμές» απάντησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Ο κ. Καραμανλής κατηγορεί την προηγούμενη κυβέρνηση ως υπεύθυνη της «προβληματικής ιδιωτικοποίησης» και υποστηρίζει πως μέσω της υπογραφής της νέας ΥΔΥ λύνονται τα προβλήματα αυτά με κυριότερο το γεγονός πως μέχρι πρότινος η εταιρεία έπρεπε να αποζημιωθεί ακόμα και για δρομολόγια που δεν εκτελούσε.

* * * Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Βασίλειος Βιλιαρδος της Ελληνική Λύσης σχετικά με την «Επιβάρυνση του σιδηροδρομικού δικτύου της Θράκης λόγω της βάσης των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη». Ο υπουργός ερωτά πώς εγκρίθηκε η χρήση της «ΤΡΑΙΝΟΣΕ» για τη μεταφορά πολεμικού υλικού του «ΝΑΤΟ» για τον πόλεμο στην Ουκρανία από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και πώς θα αποζημιωθεί η εταιρεία για την καταπόνηση της γραμμής (σ.σ. η εταιρεία είναι ιδιωτική ενώ οι υποδομές ανήκουν στον κρατικό ΟΣΕ), καθώς και αν έχει  διερευνηθεί η δυνατότητα αμερικανικής χρηματοδότησης για αναβάθμιση της γραμμής Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο.

* * * Αυστρία: Ένας νεκρός και 13 τραυματίες από εκτροχιασμό τρένου νότια της Βιέννης // Ουκρανία: Σε χρόνο ρεκόρ ξαναχτίστηκε βομβαρδισμένη σιδηροδρομική γέφυρα, εξασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση των σιδηροδρομικών δρομολογίων στην εμπόλεμη χώρα

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*