Ξεκίνησαν οι κρατήσεις εισιτηρίων για τα νέα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Δείτε τιμές και δρομολογια

Στο σύστημα κρατήσεων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχουν ανέβει τα νέα δρομολόγια στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη με τα τρένα υψηλής ταχύτητας ETR470 τα οποία θα ξεκινήσουν από το πρωί της Κυριακής 15 Μαΐου 2022.

Καθημερινά, και μέχρι την ένταξη του συνόλου των νέων τρένων στο στόλο, θα εκτελούνται δύο δρομολόγια με χρόνο ταξιδιού περίπου τέσσερις ώρες. Το πρώτο πρωινό δρομολόγιο θα αναχωρεί από τον Σταθμό της Αθήνας (Σταθμός Λαρίσης) στις 07:22 με μια ενδιάμεση στάση στη Λάρισα στις 09:58 και άφιξη στον Σταθμό της Θεσσαλονίκης στις 11:20. Το επόμενο δρομολόγιο του ETR470 αναχωρεί από τον Σταθμό της Αθήνας στις 17:22 με μια ενδιάμεση στάση στη Λάρισα στις 20:00 και άφιξη στον Σταθμό της Θεσσαλονίκης στις 21:21.

Αντίστοιχα, το πρώτο πρωινό δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας ETR470 αναχωρεί από τον Σταθμό της Θεσσαλονίκης στις 07:08 με μια ενδιάμεση στάση στη Λάρισα στις 08:09 και άφιξη στον Σταθμό της Αθήνας στις 11:03, χρόνος 3 ωρών και 55 λεπτών που αν τηρηθεί, θα αποτελέσει ρεκόρ για το συγκεκριμένο δρομολόγιο. Το επόμενο δρομολόγιο του ETR470 αναχωρεί από τον Σταθμό της Θεσσαλονίκης στις 17:08 με μια ενδιάμεση στάση στη Λάρισα στις 18:08 και άφιξη στον Σταθμό της Αθήνας στις 21:04.

Η κανονική τιμή των εισιτηρίων για τα νέα δρομολόγια ανέρχεται σε 65 ευρώ για την Α’ θέση και 55 ευρώ για τη Β’ θέση, δηλαδή 12,5 και 12 ευρώ αντίστοιχα πιο ακριβά από τα υπόλοιπα δρομολόγια. Ως προσφορά, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα παρέχει έκπτωση 20% για 20 ημέρες και για ταξίδια τα οποία θα πραγματοποιηθούν από τις 15 Μαΐου μέχρι και τις 3 Ιουνίου. Έτσι, η τιμή της Α’ θέσης θα διαμορφωθεί στα 52 ευρώ και της Β’ στα 44 ευρώ προσωρινά. 

Μέχρι σήμερα, ο γρηγορότερος χρόνος ταξιδίου μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αθήνας ανέρχεται επισήμως σε 3 ώρες και 57 λεπτά για το πρωινό δρομολόγιο IC 51, χρόνος που συχνά δεν επιτυγχάνεται λόγω καθυστερήσεων.

Στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ παραμένει η περαιτέρω μείωση του χρόνου του ταξιδιού κοντά στις 3,5 ώρες και τελικά στις 3 ώρες και 15 λεπτά αλλά αυτό θα γίνει εφικτό μόνο μέσω της επαρκούς συντήρησης των γραμμών του άξονα (οι συγκεκριμένες συμβάσεις από τον ΟΣΕ αναμένονται μέσα στην επόμενη διετία) αλλά και της εκτέλεσης έργων σε σημεία του δικτύου, (όπως το τμήμα ΣΚΑ – Οινόη) όπου η κατάσταση των γραμμών δεν επιτρέπει την επίτευξη μεγάλων ταχυτήτων. 

Μέχρι τότε, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναμένεται να δώσει βάρος στην αναβαθμισμένη εμπειρία του ταξιδιού μέσα σε πλήρως ανακατασκευασμένα τρένα και με παροχές παρόμοιες αυτών που έχουν ταξιδιώτες στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως αναπαυτικά καθίσματα, Wifi, περισσότερες επιλογές εστίασης και πιο άνετη μετακίνηση, σε χρόνο και κόστος ανταγωνιστικό των υπόλοιπων μέσων. 

Η δρομολόγηση των ETR470, γνωστών προηγουμένως και ως «Λευκά Βέλη», αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λίγο μετά την υπογραφή της 15ετούς σύμβασης με το ελληνικό δημόσιο για τις «άγονες» γραμμές. Η εταιρεία έχει δεχθεί κριτική για την επιλογή της να ανακατασκευάσει τα συγκεκριμένα τρένα που πλέον δεν κυκλοφορούν αλλού στην Ευρώπη, αντί για την αγορά νέων, με τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων να ξεκαθαρίζει πάντως πως είναι πλήρως συμβατά με ο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο

Κατά πάσα πιθανότητα όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα εξακολουθήσει να είναι το σιδηροδρομικό δίκτυο και η έλλειψη συντήρησής του που βαραίνει τον κρατικό ΟΣΕ. Μόλις την περασμένη Παρασκευή πάντως παραδόθηκαν και επισήμως στην κυκλοφορία τα συστήματα ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης στο τμήμα Λιανοκλάδι – Τιθορέα – Δομοκός (η γραμμή λειτουργούσε ήδη από τον Ιανουάριο του 2019 ενώ τα πρώτα ηλεκτροκίνητα δρομολόγια χωρίς αλλαγή μηχανής ξεκίνησαν την άνοιξη της ίδιας χρονιάς), που περιλαμβάνει και το νέο Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας Λιανοκλαδίου που θα επιτηρεί την κίνηση στο τμήμα αυτό. Πριν από λίγες μέρες πάντως στέλεχος της ΕΡΓΟΣΕ παραιτήθηκε από επιτροπή της για το έργο ETCS, αφήνοντας αιχμές για τη μη τήρηση του αντικειμένου των συμβάσεων αμφισβητώντας παράλληλα και τη δυνατότητα επίτευξης των μέγιστων επιτρεπόμενων ταχυτήτων στο σιδηροδρομικό δίκτυο με ασφάλεια. 

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*