Ξεκινούν μελέτες για 4 νέες επεκτάσεις του Μετρό

Την ωρίμανση μελετών για 4 νέες επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας προωθεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Με έγγραφο προς την Αττικό Μετρό (ως δυνητικό δικαιούχο), το Υπουργείο υπέβαλε επισήμως πρόσκληση/ανακοίνωση πρόθεσης χρηματοδότησης για την υποβολή πρότασης προς το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Μεταφορών και Υποδομών που αφορά την πραγματοποίηση τεσσάρων μελετών για αντίστοιχα έργα μετρό.

Οι τέσσερις μελέτες που θα ανατεθούν είναι οι εξής:

  1. Προκαταρκτικές μελέτες για τη σύνδεση της Γραμμής 1 με  το ΚΠΙΣΝ 
  2. Προμελέτη Γραμμής 4 για το Τμήμα «Ευαγγελισμός – Α. Ηλιούπολη»
  3. Προκαταρκτικές μελέτες και προμελέτη για το Τμήμα της Γραμμής 2 «Ελληνικό – Γλυφάδα»
  4. Προμελέτη Γραμμής 4 για το Τμήμα «Άλσος Βεΐκου – Πετρούπολη»

Το σύνολο της δαπάνης θα ανέλθει σε 10.623.120 ευρώ. Οι προτάσεις χρηματοδότησης θα υποβληθούν ως τις 31 Αυγούστου 2022 ενώ ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας επιλεξιμότητας των δαπανών των προτεινόμενων έργων ορίζεται η 31-12-2025.

Η πρώτη μελέτη αφορά το νεότερο έργο επέκτασης Μετρό που ήρθε στο προσκήνιο, αφού ανακοινώθηκε από την Αττικό Μετρό μόλις στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Μέσω της υπόγειας επέκτασης της γραμμής 1 από το Θησείο προς το ΚΠΙΣΝ με τρεις ενδιάμεσους σταθμούς, θα γίνει εφικτή η εξυπηρέτηση του ΚΠΙΣΝ από το Μετρό που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια. 

Το υπουργείο φαίνεται επίσης ότι προτεραιοποιεί και τις δύο επεκτάσεις της γραμμής 4 του Μετρό για τα τμήματα Ευαγγελισμός – Ηλιούπολη (τμήμα της μελλοντικής γραμμής 5) και Άλσος Βεΐκου – Πετρούπολη. Το πρώτο τμήμα φαίνεται ότι θα τροποποηθεί σε σχέση με τα μέχρι σήμερα γνωστά δεδομένα ώστε να προστεθεί ένας σταθμός ο οποίος θα εξυπηρετεί το μελλοντικό κυβερνητικό πάρκο στον Υμηττό. Το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Πετρούπολη αναμένεται να διαθέτει 6 σταθμούς, δύο εκ των οποίων ανταπόκρισης με άλλες γραμμές.

Η νότια επέκταση της γραμμής 2 από το Ελληνικό προς τη Γλυφάδα παίρνει επιτέλους σειρά προτεραιότητας, έχοντας παραμείνει «στον πάγο» για πάνω από μία δεκαετία. ενώ πλέον είναι απαραίτητη λόγω και της κατασκευής των έργων της επένδυσης στο Ελληνικό που απειλούν με συγκοινωνακή απομόνωση την Γλυφάδα. 

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προετοιμάζει εν τω μεταξύ το διαγωνισμό για το μελετητικά ώριμο έργο της επέκτασης της γραμμής 2 από την Ανθούπολη προς το Ίλιον με τρεις σταθμούς (Παλατιανή, Ίλιον, «Άγιος Νικόλαος»), με στόχο την έναρξη του διαγωνισμού ως το τέλος της χρονιάς, μετά την ολοκλήρωση των μελετών και την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου. 

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι προτεραιότητες της Αττικό Μετρό για τα επόμενα έργα

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*