Οι προτεραιότητες της Αττικό Μετρό για τα επόμενα έργα

Αττικό Μετρό Α.Ε.

Μετά την επερχόμενη παράδοση των τριών τελευταίων σταθμών της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό στον Πειραιά το ερχόμενο καλοκαίρι, το έργο της γραμμής 4 (τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή) θα είναι το μοναδικό έργο της Αττικό Μετρό το οποίο θα βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αθήνα. Οι πρόδρομες εργασίες του έργου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με προοπτική ολοκλήρωσης ως την επόμενη χρονιά, οπότε και θα ξεκινήσουν οι κύριες εργασίες για τη διάνοιξη της σήραγγας και την κατασκευή των σταθμών.

Ώθηση στο έργο δίνει και η πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Αττικό Μετρό και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για χρηματοδότηση ύψους 580 εκατομμυρίων ευρώ μέσω 30ετούς δανείου, το δεύτερο τμήμα της χρηματοδότησης συνολικού ύψους 730 εκατομμυρίων ευρώ που έχει δοθεί από την ΕΤΕπ για το έργο.

Πέραν του σημαντικού αυτού έργου, η Αττικό Μετρό προωθεί και άλλες επεκτάσεις του Μετρό στην Αθήνα, οι οποίες σήμερα βρίσκονται στη φάση των μελετών.

Πρώτη προτεραιότητα για την Αττικό Μετρό αποτελεί η επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό από την Ανθούπολη προς το Ίλιον με τρεις νέους σταθμούς, με το σχετικό διαγωνισμό να αναμένεται να βγει στον αέρα μέχρι το τέλος του 2022.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν δύο ακόμα επεκτάσεις που βρίσκονται υπό μελέτη, μία εκ των οποίων αναμένεται εδώ και πολλά χρόνια και μία η οποία μπήκε στο επίκεντρο πρόσφατα: η νότια επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό προς τη Γλυφάδα με 3 σταθμούς και η επέκταση της γραμμής 1 (μέσω υπόγειου κλάδου) από Θησείο προς Καλλιθέα και Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τέσσερις νέους σταθμούς. Μέσω της επέκτασης της γραμμής του ΗΣΑΠ (η πρώτη από το 1957), θα επιτευχθεί η εξυπηρέτηση του ΚΠΙΣΝ από το δίκτυο του Μετρό που εκκρεμεί εδώ και χρόνια.

Η Αττικό Μετρό παράλληλα προχωρά στην ωρίμανση των επεκτάσεων της γραμμής 4 οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα υλοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση του πρώτου τμήματος της γραμμής. Πρόκειται για τον κλάδο από Ευαγγελισμό προς Παγκράτι, Βύρωνα και Υμηττό όπου θα εξυπηρετεί το νέο κυβερνητικό πάρκο της ΠΥΡΚΑΛ, την επέκταση από το Άλσος Βεΐκου προς Νέα Ιωνία, Νέα Φιλαδέλφεια, Αγίους Αναργύρους και Πετρούπολη και την επέκταση από Γουδή προς Μαρούσι μέσω της λεωφόρου Κηφισίας και στη συνέχεια προς Πεύκη και Λυκόβρυση.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*