Τα νέα του σιδηρόδρομου: θυμήθηκαν τον Προαστιακό, ετοιμάζεται για τηλεματική και ηλεκτρονικό εισιτήριο ο ΟΣΕ

* * * Μπορεί η πρόθεση του ΟΣΕ να να αποκαταστήσει τα συστήματα πυρασφάλειας στους σταθμούς του Προαστιακού να φαντάζει ως μία κίνηση ρουτίνας (συγκριτικά και με όσα πρέπει να γίνουν στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας) που δεν θα έχει κάποιο άμεσο αντίκτυπο για τους επιβάτες, κατά τη γνώμη μας όμως αποτελεί την καλύτερη είδηση για τον Προαστιακό της Αθήνας εδώ και χρόνια. Η έλλειψη πυρασφάλειας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της εγκατάλλειψης του μέσου και είναι κάτι για το οποίο γράφαμε στο Athens Transport εδώ και χρόνια. Δεν ξέρουμε αν θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις-έκπληξη το επόμενο διάστημα, αλλά η άρση των βλαβών της πυρασφάλειας, εφόσον προχωρήσει, μας λέει ότι κάποιος (επιτέλους!) δείχνει λίγο ενδιαφέρον και για τον Προαστιακό.

* * * Ο ΟΣΕ ενέκρινε δαπάνη ποσού ύψους 18.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ για την παροχή υπηρεσιών χρηματοοικονομικού συμβούλου στο πλαίσιο προετοιμασίας του φακέλου του έργου “Ψηφιακός μετασχηματισμός του δικτύου του ΟΣΕ”. Πρόκειται για μία ομάδα έργων που περιλαμβάνει και την  τηλεματική του σιδηροδρομικού δικτύου αλλά και το σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου που πρόκειται να δούμε μέσα στα επόμενα χρόνια.

* * * Ταλαιπωρίας συνέχεια για τους επιβάτες του σιδηρόδρομου στη Θεσσαλία λόγω βλάβης σε τρένο σε δρομολόγιο από Τρίκαλα προς Παλαιοφάρσαλο που ανάγκασε τους επιβάτες να μετακινηθούν με λεωφορεία και να χάσουν την ανταπόκριση με το δρομολόγιο προς Αθήνα. Αν και στο σταθμό του Παλαιοφάρσαλου στάθμευσε τελικά άλλη αμαξοστοιχία για να παραλάβει τους επιβάτες, αυτοί έφτασαν στην Αθήνα με δύο ώρες καθυστέρηση.

* * * Με επιστολή του προς τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Μπουτίνας ζητά να ανακαινιστούν και να επεκταθούν οι τουαλέτες στο σταθμό της Καλαμπάκας (σ.σ. τη διαχείριση του οποίου όμως έχει ο ΟΣΕ) καθώς και την επαναφορά του πρωινού δρομολογίου προς Αθήνα αλλά και τη δρομολόγηση απευθείας δρομολογίου προς Θεσσαλονίκη.

* * * Μετά από τις αντιδράσεις, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έλαβε τη λογική απόφαση το τρενάκι του Πηλίου να εκτελέσει δρομολόγια και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Πριν λίγες μέρες ο “μουτζούρης” συγκρούστηκε με τζιπ το οποίο κινούταν πάνω στις γραμμές κοντά στο σταθμό της Άνω Γατζέας.

* * * Μιλώντας στο πρόσφατο Regional Growth Conference 2022 στην Πάτρα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλής εξήγγειλε πως εντός ενός μήνα θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την κανονικοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρας – Πύργου προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ. Τα έργα θα ολοκληρωθούν εντός 36-38 μηνών (με τον υπουργό να σημειώνει πως εντός 2 ετών θα αρχίσουν να παραδίδεται τμηματικά) από την υπογραφή της σύμβασης ενώ σε επόμενη φάση θα ακολουθήσουν τα έργα της ηλεκτροκίνησης. Ο Υπουργός μίλησε και για το έργο της μερικής υπογειοποίησης του σιδηρόδρομου στην Πάτρα το οποίο όμως φαίνεται ότι «σκοντάφτει» στις αντιδράσεις της δημαρχιακής αρχής.

* * * Από τη Βουλή, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος δήλωσε πως «ξεκινά σήμερα η μελέτη της σιδηροδρομικής σύνδεσης Καλαμπάκα – Ηγουμενίτσα», ενώ διαβεβαίωσε ότι θα ξανά ενταχθεί η μελέτη για το έργο Κοζάνη – Σιάτιστα – Γρεβενά – Καλαμπάκα.

* * * Νέα τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Σπύρο Πατέρα και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα με θέμα την επαναλειτουργία της γραμμής “των αρχαιολογικών χώρων” Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο. Η ενημέρωση για τις συζητήσεις είναι συνεχής, αν και ουσιαστικές εξελίξεις δεν υπάρχουν. 

* * * Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών απεύθυνε πρόσκληση για ανάθεση της σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών Νομικού Συμβούλου είναι η υποβοήθηση της Διεύθυνσης Υποδομών Σταθερής Τροχιάς, Συντηρήσεων και Ασφάλειας επί νομικών θεμάτων που αφορούν στην υλοποίηση νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των εταιρειών ΟΣΕ ΑΕ και ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ. Η σύμβαση, που θα ανατεθεί μέσω απευθείας ανάθεσης έχει προϋπολογισμό 37.200 ευρώ με ΦΠΑ. Η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου πάντως αναμένεται να είναι μία μακρόσυρτη διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί το νωρίτερο σε δύο χρόνια από σήμερα.

* * * Από αυτή την εβδομάδα αναμενόταν να ξεκινήσουν οι καταβολές της αποζημίωσης των 1.000 ευρώ από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τους πρώτους δικαιούχους οι οποίοι είχαν ταλαιπωρηθεί λόγω της κακοκαιρίας Ελπίδα στις αρχές της χρονιάς.

* * * Να επικοινωνήσουν με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλεί ο ΟΣΕ πολίτες που τυχόν έπεσαν θύματα διαδικτυακής απάτης η οποία με πρόσχημα δήθεν διαγωνισμό συμπλήρωσαν τα στοιχεία επικοινωνίας τους σε διαδικτυακή φόρμα για να κερδίσουν δωροεπιταγές.

* * * Το ποσό των 1.860 ευρώ με ΦΠΑ διέθεσε ο ΟΣΕ τον περασμένο μήνα για την αποκατάσταση φθορών στο σιδηροδρομικό σταθμό Καλαβρύτων. Το καλύτερο όμως, είναι το παρακάτω απόσπασμα από την απόφαση: «Διαχρονικά κατά τα τελευταία έτη, έχουν παρατηρηθεί συχνές και πλείστες φθορές στο κτίριο του του Σ.Σ. Καλαβρύτων κυρίως λόγω ασυδοσίας των χρηστών του Σταθμού και τρίτων. Σε πολλά σημεία υπάρχουν graffiti επι του διατηρητέου κτιρίου μας, που αμαυρώνουν την εικόνα του ΟΣΕ και του Οδοντωτού.» Η ειρωνία είναι πως αλλάζοντας λίγες λέξεις, σχεδόν τα ίδια θα μπορούσε να γράψει κανείς για όλους τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της χώρας….

* * * Φωτιά ξέσπασε σε ένα από τα ιστορικής αξίας βαγόνια στο σιδηροδρομικό σταθμό Ναυπλίου, στο λιμάνι τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 10 Ιουνίου. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία μέσα στο χώρο του βαγονιού ενώ προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές.

* * * Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών εκφράζει τη στήριξή της στον αγώνα των εργαζόμενων στη ΛΑΡΚΟ. Επίσης, χτες Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το Εφετείο Αθηνών ενόψει της έναρξης της δίκης σε δεύτερο βαθμό της Χρυσής Αυγής.

* * * H Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), πληροφορούμενη την απόφαση του ΥΠΟΜΕΔΙ για την κατεδάφιση της ιστορικής Σιδηροδρομικής Γέφυρας του Ευήνου και την συνεπακόλουθη καταστροφή μίας συγκοινωνιακής υποδομής ιστορικής σημασίας, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Μεταφορών κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη και  τον Πρόεδρο του ΟΣΕ κύριο Σπύρο Πατέρα ζητώντας την ανάκληση της κατεδάφισης της γέφυρας και την επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου στην Αιτωλοακαρνανία.

* * * Γερμανία: Η Βαυαρία θέλει επιπλέον τρένα λόγω του εισιτηρίου των 9€

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*