«Κλιματικό εισιτήριο»: η ελληνική απάντηση στο γερμανικό εισιτήριο των 9 ευρώ θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ

Η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε επικρίσεις για τη μη λήψη μέτρων μείωσης του κόστους μετακίνησης με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπως έπραξαν άλλες χώρες, παρά μόνο προχώρησε σε επιδότηση των οδηγών Ι.Χ.

Πλέον, εν όψει της ΔΕΘ, η κυβέρνηση φέρεται να επεξεργάζεται ένα νέο μέτρο το οποίο θα ενθαρρύνει τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μέσω μείωσης του κόστους τους: την εισαγωγή του «κλιματικού εισιτηρίου» στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το «κλιματικό εισιτήριο» το οποίο σε διάφορες μορφές χρησιμοποιείται ήδη στην Αυστρία, τη Γερμανία και από το Σεπτέμβριο στην Ισπανία θεωρείται ως ένας «καλός θεσμός» με αρκετές ακόμα χώρες να ετοιμάζονται να το υιοθετήσουν εν όψει του φετινού δύσκολου χειμώνα.

Τι είναι όμως το κλιματικό εισιτήριο; Πρόκειται για ένα εισιτήριο απεριορίστων διαδρομών το οποίο συνδυάζει μετακινήσεις με διάφορα μέσα, τόσο αστικά (λεωφορεία, μετρό κ.λπ.) όσο και υπεραστικά (τρένα, λεωφορεία ΚΤΕΛ) με πιθανή εξαίρεση κάποιων συγκεκριμένων δρομολογίων. Έτσι, οι επιβάτες πληρώνοντας ένα μόνο εισιτήριο μπορούν να μετακινηθούν σχεδόν απεριόριστα για μεγάλο χρονικό διάστημα με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αφήνοντας στο σπίτι το Ι.Χ. τους.

Ιδιαίτερες εκπτώσεις μπορούν να εφαρμοστούν για ειδικές ομάδες επιβατών όπως οι ανήλικοι, οι νέοι, οι ηλικιωμένοι, τα ΑμεΑ και οι πολύτεκνοι.

Η πρώτη χώρα στην οποία εφαρμόστηκε το κλιματικό εισιτήριο ήταν η Αυστρία η οποία στα τέλη του 2021 εφάρμοσε το «Klimaticket», ένα ετήσιο εισιτήριο κόστους 1.095 ευρώ το χρόνο (και έναν επιπλέον μήνα δωρεάν για όσους το αγόρασαν νωρίς), δηλαδή 3 ευρώ την ημέρα, το οποίο επιτρέπει απεριόριστες μετακινήσεις σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της χώρας.

Επιπλέον, κυκλοφορούν εκπτωτικά εισιτήρια αξίας 821 ευρώ για νέους και ηλικιωμένους και 1.205 για ολόκληρες οικογένειες ή 931 ευρώ για οικογένειες με παιδιά ή ηλικιωμένους. Το εισιτήριο μπορεί να πληρωθεί είτε με μηνιαίες δόσεις είτε εφάπαξ.

Στη Γερμανία, το αντίστοιχο εισιτήριο πήρε τη μορφή μηνιαίου εισιτηρίου κόστους μόλις 9 ευρώ, κάτι που συνιστά μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τα μηνιαία εισιτήρια πόλεων της χώρας τα οποία ξεπερνούν σε κόστος τα 50 ευρώ ή ακόμα και τα 100 ευρώ αν περιλαμβάνουν προαστιακά δρομολόγια. Το εισιτήριο ξεκίνησε να ισχύει από τον Ιούνιο ενώ η αγορά του θα είναι δυνατή ως τα τέλη Αυγούστου.

Πλησιάζοντας στη λήξη εφαρμογής του μέτρου, από τα στοιχεία φαίνεται ότι το εισιτήριο των 9 ευρώ υπήρξε αρκετά δημοφιλές, αν και δεν οδήγησε σε σημαντική μείωση της χρήσης των Ι.Χ. με πολλούς χρήστες του απλά να επιλέγουν να πραγματοποιήσουν περισσότερα ταξίδια τα Σαββατοκύριακα αντί για να το χρησιμοποιούν για τις καθημερινές τους μετακινήσεις. Αυτό τον καιρό βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου, χωρίς όμως προς το παρόν να υπάρχουν θετικοί οιωνοί.

Και στην Ισπανία, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα επιτρέψει τη δωρεάν μετακίνηση σε συγκεκριμένα δρομολόγια του δημόσιου σιδηροδρομικού δικτύου Renfe. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του έτους θα είναι δωρεάν οι μετακινήσεις για τα τρένα των υπηρεσιών Cercanías, Rodalies και Media Distance, που αντιστοιχούν σε προαστιακά δρομολόγια και δρομολόγια μεσαίων αποστάσεων. Το συγκεκριμένο μέτρο ανακοινώθηκε λίγο μετά την απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης για μείωση κατά 50% των τιμών των εισιτηρίων στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Πέρα από το ελληνικό «κλιματικό εισιτήριο», η τελική μορφή του οποίου βρίσκεται υπό επεξεργασία από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει από τη ΔΕΘ και τον τρίτο γύρο της επιδότησης Fuel Pass η οποία θα δοθεί το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*