Τα νέα του σιδηρόδρομου: ατέλειωτα προβλήματα και τον Αύγουστο

* * * Καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα συνεχίστηκαν τα προβλήματα στο σιδηρόδρομο με ακυρώσεις δρομολογίων εξαιτίας βλαβών στην υποδομή αλλά και έλλειψη μηχανοδηγών της Hellenic Train λόγω αδειών και COVID. Προς το παρόν πάντως δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη σχετικά με την κλήση της εταιρείας σε ακρόαση από τη ΡΑΣ κατόπιν της μη αποστολή γραπτών εξηγήσεων για την ελλιπή ενημέρωση προς το επιβατικό κοινό.

* * * Στις 12 Αυγούστου, προβλήματα μεταξύ Λάρισας και Θεσσαλονίκης λόγω κλοπής εξοπλισμού (σιδηροδρομικοί κάνουν λόγο για μέχρι και 23 κομμένους αναρτήρες/αντιρίδες στο συγκεκριμένο τμήμα που μένουν χωρίς επισκευή από τον ΟΣΕ), στις 14 Αυγούστου διακοπή κυκλοφορίας μεταξύ των σταθμών Αυλώνα – Θήβας λόγω φωτιάς στα Οινόφυτα, στις 16 Αυγούστου ακυρώσεις δρομολογίων στον Προαστιακό Αθήνας εξαιτίας προβλήματος κλειδιών στο Κιάτο, στις 22 Αυγούστου και πάλι καθυστερήσεις στον Προαστιακό αλλά και διακοπή δρομολογίων του Μετρό στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο λόγω προβλήματος σε αλλαγή τροχιάς στην Κάντζα, στις 23 Αυγούστου σταμάτησαν τα δρομολόγια του Οδοντωτού μετά από κατολίσθηση, ενώ την ίδια μέρα διακόπηκαν δρομολόγια λόγω απώλειας ηλεκτροδότησης στο σταθμό των Νέων Πόρων.

* * * Στον Προαστιακό της Αθήνας οι ακυρώσεις δρομολογίων και αντικατάστασή τους με λεωφορεία έλαβαν σχεδόν μόνιμο χαρακτήρα μέσα στο καλοκαίρι. Πολλά τα προβλήματα και στον Προαστιακό της Πάτρας εξαιτίας έλλειψης προσωπικού λόγω αδειών και COVID, υψηλών θερμοκρασιών και βλαβών.

* * * Σε δύο χρόνια αναμένει η Hellenic Train πως θα είναι διαθέσιμο το wifi στα τρένα που κινούνται στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη αφού εκκρεμεί ο σχετικός διαγωνισμό του ΟΣΕ που αναμένεται να προκηρυχθεί τον φετινό Οκτώβριο. Όσο για τις βλάβες σε κλιματισμούς, η εταιρεία απάντησε πως ο αριθμός τους είναι μικρός σε σχέση με τα δρομολόγια (σίγουρα πάντως αυτό δεν ανακουφίζει όσους ιδρώνουν επί ώρες μέσα σε τρένα).

* * * Με επιστολή της προς τη διοίκηση της Hellenic Train η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ κάνει λόγο για επαναλαμβανόμενα περιστατικά προπυλακισμών προσωπικού από επιβάτες στο σταθμό της Σφενδάλης, όπου και παρακείμενη προσφυγική δομή, ζητώντας τη στελέχωση των αμαξοστοιχιών προς και από Χαλκίδα με δύο συνοδούς αμαξοστοιχίας.

* * * Με άρθρο του στην Αυγή, ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Παππάς αναφέρεται στην άσχημη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο σιδηρόδρομο, επιρρίπτωντας τις ευθύνες στην κυβέρνηση.

* * * Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αττικής – Πειραιά και Νήσων (ΕΠΛΣΑΠΝ), έχοντας γίνει αποδέκτης παραπόνων και στα πλαίσια της βελτίωσης της καθημερινότητας των μελών – στελεχών του Λιμενικού Σώματος, ανέλαβε πρωτοβουλία σε συνεννόηση με την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία για την εξασφάλιση της ελεύθερης μετακίνησης με την Hellenic Train (ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.) για όλα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος σε εναρμόνιση με το ισχύον καθεστώς του ΟΑΣΑ.

* * * Τραγωδία στη Δράμα το πρωί της Πέμπτης 11 Αυγούστου όταν τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Δράμα – Θεσσαλονίκη παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα τρεις μετανάστες που φέρονται να κοιμούνταν πάνω στις σιδηροδρομικές ράγες.

* * * Ξεκινούν από το Σεπτέμβριο τακτικά εμπορευματικά δρομολόγια μεταξύ Θεσσαλονίκης και Σερβίας.

* * * Λίγο πριν το Δεκαπενταύγουστο, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπέγραψε απόφαση για εξαίρεση από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2019/776 για το αντικείμενο του παρατρόχιου υποσυστήματος «έλεγχος-χειρισμός και σηματοδότηση» στο τμήμα Τιθορέα – Δομοκός. Η εξαίρεση δόθηκε καθώς όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο κανονισμός (που αφορά τη διαλειτουργικότητα του συστήματος σηματοδότησης με τύπους αμαξοστοιχιών που δεν χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα), το έργο ήταν σε προχωρημένο στάδιο γύρω στο 70%.

* * * Την ένταξη δύο πράξεων στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υποδομών και Μεταφορών 2021-2025 αποφάσισε ο Υπουργός. Πρόκειται για τη “Σύνδεση βιομηχανικών περιοχών Μαγνησίας, Αλμυρού, λιμένα Βόλου και του αεροδρομίου Αγχιάλου με το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο Λάρισας- Βόλου” συνολικής επιλέξιμης δαπάνης 1.850.000 ευρώ και την «Προληπτική – Διορθωτική συντήρηση με άρση βλαβών-ζημιών των εγκαταστάσεων Σηματοδότησης και ETCS L1 των τμημάτων γραμμής Πλατύ – ΤΧ1 (μη περιλαμβανομένου) & ΤΧ5 – Στρυμόνας – Προμαχώνας» συνολικής δαπάνης 4.712.000 ευρώ.

* * * Με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ, το έργο κατασκευής σιδηροδρομικής στάσης στο Κρυονέρι εντάχθηκε στον προγραμματισμό δημοπράτησης έργων της εταιρείας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για το διαγωνισμό. Ο προϋπολογισμό του έργου φτάνει τα 5.884.762,15 ευρώ με εκτιμώμενη αναθεώρηση 58.264,97 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.).

* * * Ενδιαφέρουσα ερώτηση σχετικά με το έργο του Προαστιακού Δυτικής Αττικής κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης. Ο βουλευτής ζητά πληροφόρηση για το λόγο για τον οποίο καταργείται η προβλεπόμενη από το σχεδιασμό διπλή γραμμή μεταξύ Άνω Λιοσίων και Ασπροπύργου (παρόλο που δεν απαιτούνται απαλλοτριώσεις), πώς θα επιτευχθεί χωρητικότητα δύο τρένων ανά ώρα και κατεύθυνση με δυνατότητα μελλοντικής προσθήκης τρίτου με τη χρήση μόνο μίας γραμμής, και για ποιο λόγο δεν προβλέπεται δρομολόγιο μέχρι και το σταθμό Λαρίσης παρά μόνο αναφέρεται ανταπόκριση στο σταθμό των Άνω Λιοσίων.

* * * Μία ακόμα επικίνδυνη αυτόματη σιδηροδρομική διάβαση στο Αμύνταιο της Φλώρινας όπου οι μπάρες σηκώνονται και η ηχητική ειδοποίηση σιγεί λίγο πριν περάσει το τρένο.

* * * Σκουπίδια, χόρτα, καλαμιές, βάτα είναι το σκηνικό που χαρακτηρίζει την εικόνα γύρω από την γραμμή του Προαστιακού Πάτρας καθώς ο ΟΣΕ δεν φαίνεται να έχει την ικανότητα να κρατήσει καθαρές τις γραμμές….

* * * Νέα σιδηροδρομική γέφυρα πάνω από το ρέμα της Χάλκης ζητά το Δήμος Κιλελέρ. Το Σεπτέμβριο συνάντηση με τον ΟΣΕ για να δρομολογηθεί η μελέτη.

* * * Ο Δήμος Χαλκιδέων δεν ματαιώνει το έργο αναστήλωσης της αποθήκης του ΟΣΕ η οποία κάηκε σε πυρκαγιά στις 3 Ιουλίου, πλέον όμως απαιτούνται νέες μελέτες.

* * * Μέχρι τα τέλη του Αυγούστου αναμένεται να έχουν ξεκινήσει τα έργα στον Εύηνο από το υπουργείο Υποδομών για την αποκατάσταση της γέφυρας επί της παλαιάς εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων, μετά τις καταστροφές που υπέστη από την κακοκαιρία του περασμένου Δεκεμβρίου. Τα έργα περιλαμβάνουν και την κατεδάφιση της ιστορικής σιδηροδρομικής γέφυρας μετά τον μη χαρακτηρισμό της ως μνημείου, με μία απόφαση-ντροπή που είχε την υποστήριξη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

* * * Ο ΟΣΕ προκήρυξε διαγωνισμό για την «Αξιολόγηση της συμμόρφωσης της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής στα τμήματα Κιάτο – Συγκοινωνιακό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ) – Αεροδρόμιο, Οινόη – Τιθορέα, Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα, Λάρισα – Βόλος και Δομοκός – Θεσσαλονίκη – Πολύκαστρο / Καστανούσα, με τον Κανονισμό ΕΕ 1299/2014» με προϋπολογισμό 205.399,80 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

* * * Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή επιχορήγησης στον οργανισμό ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε. Α.Ε. ποσού, ύψους 22.964,86 ευρώ για την κάλυψη των δαπανών εξαιτίας της (COVID-19) πανδημίας, κατά το χρονικό διάστημα: Ιανουάριος – Απρίλιος έτους 2022.

* * * Το ότι η μετρική σιδηροδρομική γραμμή της Αττικής δεν έχει μέλλον επιβεβαίωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή (παρέμβαση της ‘Κίνησης Φίλων Πελοποννησιακού Σιδηροδρόμου’) ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωάννης Γκιόλιας. Μέσω της παρέμβασης, η ΚΦΠΣ ζητούσε να μην αποκοπεί η σύνδεση μεταξύ της μετρικής γραμμής Αττικής και Πελοποννήσου μέσω της κατασκευής του προαστιακού Δυτικής Αττικής. Ο υπουργός απάντησε πως η μετρική γραμμή δεν ανταποκρίνεται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τη διαλειτουργικότητα των σιδηροδρόμων ενώ έτσι κι αλλιώς ήδη έχει απομακρυνθεί η μετρική γραμμή μεταξύ Αγίων Αναργύρων και Πειραιά και δεν υπάρχει μηχανοστάσιο στο οποίο μπορούν να φιλοξενηθούν μη ηλεκτρικοί μετρικοί συρμοί.

* * * Ο Κώστας Καραμανλής απάντησε και σε αναφορές που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ Διονύσιος Σταμενίτης και Λάκης Βασιλειάδης αναφορικά με το αίτημα για προσθήκη δρομολογίων του ΟΣΕ στη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Έδεσσα – Φλώρινα αλλά και τη μεγαλύτερη επιδότηση των εισιτηρίων σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα δρομολόγια καταρτούνται από τον ΟΣΕ ύστερα από αίτημα της Hellenic Train και η πύκνωσή τους θα εξεταστεί εφόσον υπάρξει αίτημα από τη σιδηροδρομική εταιρεία. Όσον αφορά την εκπτωτική πολιτική, ο υπουργός παραπέμπει στην ισχύουσα πολιτικής της Hellenic Train.

* * * Η σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα θα κατασκευαστεί αν και μάλλον θα καθυστερήσει, όπως προκύπτει από την απάντηση του Υπουργού Κώστα Καραμανλή σε σχετική ερώτηση τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο διαγωνισμός για τις μελέτες αναμένεται να προκηρυχθεί σύντομα ώστε αυτές να ολοκληρωθούν ως το 2024. Το έργο, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,5 δις, πρόκειται να προταθεί για χρηματοδότηση στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο.

* * * Προσφορές ζητά ο ΟΣΕ για τη φύλαξη μέσω drone αλλά και εποχούμενων περιπολιών γραμμών και εγκαταστάσεων σε Θριάσιο, Θήβα πλησίον καταυλισμού Ρομά, των τμημάτων Δομοκός – Παλαιοφάρσαλος και Άδενδρος – Σίνδος όπου παρατηρούνται φαινόμενα κλοπών σιδηροδρομικού υλικού αλλά και επιθέσεων με πέτρες προς διερχόμενα τρένα. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 53.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ για διάρκεια ενός μήνα

* * * Μη επισκέψιμο είναι το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλίας στο Βόλο εκθετήριο σιδηροδρομικών αντικειμένων, το οποίο δημιουργήθηκε και εμπλουτίστηκε με το μεράκι και το ενδιαφέρον των εργαζομένων και λειτουργεί από το 1984. Το Μουσείο δεν διαθέτει προσωπικό ενώ το αν και πότε ανοίγει ή όχι το αποφασίζει ο εκάστοτε σταθμάρχης.

* * * Ο ΟΣΕ προχωρά σε απ’ ευθείας ανάθεση για την «Μεταφορά Μουσειακού Τροχαίου Υλικού Μετρικής Γραμμής από το Μηχανοστάσιο Καλαμάτας και από τον παλαιό Σ.Σ. Αγίων Αναργύρων στο νέο Σιδηροδρομικό Μουσείο στο ΜΠΡ» (Μηχανοστάσιο Πειραιώς στη Λεύκα), προϋπολογιζόμενης δαπάνης 28.800 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Το Μουσείο του ΟΣΕ εξακολουθεί να βρίσκεται κλειστό και «υπό διαμόρφωση» αν και εγκαινιασμένο από το 2019.

* * * Ινδονησία: Παρουσιάστηκαν τα πρώτα τρένα υψηλής ταχύτητας της χώρας που από το 2023 θα διασχίζουν 142 χλμ. σε 36 λεπτά φτάνωντας σε ταχύτητα τα 350 χλμ/ώρα // Βιετνάμ: Υπό σχεδιασμό η δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων μήκους 1.545 χλμ. και κόστους 58,7 δις δολλαρίων. // Κίνα: Σε λειτουργία γραμμή maglev (τρένο μαγνητικής αιώρησης) μήκους 9,1 χλμ. σε αρχαία πόλη – μνημείο της Κίνας // Και λειτουργία πειραματικής γραμμής maglev-monorail στην Κίνα // Μεγάλη Βρετανία: Μόλις 5 ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις πεζών απέμειναν στο Λονδίνο, δύο άλλες έκλεισαν πριν λίγο καιρό // Νέο σιδηροδρομικό δρομολόγιο από το Λονδίνο ως τη Στοκχόλμη σε 24 ώρες // Πέντε ώρες έμειναν επιβάτες μέσα στη σήραγγα της Μάγχης μετά από βλάβη σε τρένο // Βόρεια Μακεδονία – Βουλγαρία: Υπεγράφησαν συμβάσεις για τη σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ των δύο χωρών.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*