Οι ειδήσεις της Παρασκευής: ανεφάρμοστος ο νόμος της κυβέρνησης για τις απεργίες στις Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Σταθμός Μανιάτιακα / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Ταλαιπωρία επιβατών «χωρίς λόγο» χαρακτήρισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής την 24ωρη απεργία στις συγκοινωνίες της Αθήνας αυτή την Τετάρτη, λες και αποτελεί έκπληξη πως οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για εργασιακά θέματα. Ο ίδιος βέβαια έδωσε ως επιχείρημα το ότι πριν από δύο εβδομάδες υπεγράφη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με όλο το προσωπικό, κάτι που όπως ανακοίνωσε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ δεν ισχύει αφού οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Την ίδια στιγμή, στα χαρτιά παραμένει ο νόμος της σημερινής κυβέρνησης για τις απεργίες που προβλέπει τη λειτουργία των συγκοινωνιών με προσωπικό ασφαλείας. Όπως έχει αποδεικτεί, πρόκειται για ένα νόμο δύσκολο να εφαρμοστεί αφού απαιτεί διαπραγματεύσεις και συμφωνία μεταξύ των διοικήσεων των συγκοινωνιακών φορέων και των εργαζόμενων για το προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας το οποίο θα πρέπει να εργάζεται τις μέρες των απεργιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον περασμένο Απρίλιο η ΣΤΑ.ΣΥ. είχε ζητήσει την παροχή υπηρεσιών Μεσολάβησης από τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας για την κατάρτιση ειδικής συμφωνίας για τον καθορισμό του προσωπικού αυτού. Στον πρώτο κύκλο συνομιλιών μεταξύ της διοίκησης της εταιρείας και των συνδικαλιστικών φορέων όμως δεν επετεύχθη συμφωνία. Πλέον η ΣΤΑ.ΣΥ. επεξεργάζεται νέα πρόταση προς κατάθεση στον ΟΜΕΔ εντός των νόμιμων προθεσμιών.

Μέχρι να συμβεί αυτό φαίνεται ότι ο νόμος θα καταστρατηγείται, αφού έχουν πλέον ξεπεραστεί κατά πολύ τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ επιπλέον ο νόμος προέβλεπε πως δεν μπορεί να προκηρυχθεί απεργία μέχρις ότου τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις αυτές. Επιπλέον, στα χαρτιά παραμένει και η πρόβλεψη για δημόσιο διάλογο εντός 48 ωρών μεταξύ συνδικαλιστών και διοικήσεων μετά από την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων.

Όπως είχε γίνει γνωστό σε προηγούμενο χρόνο, ένα σημαντικό πρόβλημα ήταν η πρόβλεψη για εργασία κατ’ ελάχιστον του 1/3 του προσωπικού τις μέρες των απεργιών. Αν και η πρόβλεψη αυτή είναι εύκολα εφαρμόσιμη στα οδικά μέσα, δεν συμβαίνει το ίδιο στην ΣΤΑ.ΣΥ. όπου έχει εκφραστεί η άποψη πως το 1/3 του προσωπικού δεν επαρκεί για την ασφαλή λειτουργία του Μετρό έστω και με λιγότερα τρένα. (Θα μπορούσε όμως, όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν, να μην λειτουργεί το σύνολο των γραμμών ή των σταθμών ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος.)

Βεβαίως, οι διοικήσεις των φορέων μπορούν -όπως και πράττουν τα τελευταία χρόνια- να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη κατά των απεργών αν δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα από το νόμο. Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση που οι απεργίες προκηρύσσονται στην τελευταία στιγμή και δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για την έκδοση δικαστικής απόφασης περί παράνομης και καταχρηστικής απεργίας, όπως συνέβη αυτή την εβδομάδα; Απλά το επιβατικό κοινό ταλαιπωρείται χωρίς καμία συνέπεια για τους παρανομούντες συνδικαλιστές.

Υ.Γ. Η σημείωση περί εξαίρεσης των λεωφορειακών γραμμών που εκτελούνται από τα ΚΤΕΛ από τις απεργίες, που βλέπουμε τα τελευταία δύο χρόνια στις ανακοινώσεις του ΟΑΣΑ, θα έπρεπε υπό φυσιολογικές συνθήκες να βάλει σε σκέψεις τους συνδικαλιστές. Οι επιβάτες αρχίζουν να βλέπουν πως υπάρχει κι άλλη εναλλακτική από τη συνεχή ταλαιπωρία λόγω των απεργιών του δημοσίου.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Φοιτητικές λεωφορειακές γραμμές: Ο Δήμος Ηλιούπολης επανεκκινεί την ειδική φοιτητική λεωφορειακή γραμμή προς την πανεπιστημιούπολη, εξυπηρετώντας τους φοιτητές που διαμένουν στην πόλη μας και σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα δρομολόγια αναμένεται να ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου ενώ φοιτητές που μένουν στο Δήμο Ηλιούπολης μπορούν να εκδώσουν την ειδική κάρτα μετακίνησης // Και ο Δήμος Φυλής δρομολογεί δύο φοιτητικά δρομολόγια, ένα προς την Πανεπιστημιούπολη του ΕΚΠΑ και ένα προς το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο Αιγάλεω και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς με αναχώρηση από το σταθμό του Προαστιακού στα Άνω Λιόσια. Η υποβολή αιτήσεων έχει ξεκινήσει.

Διοίκηση Αττικό Μετρό: Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών παρατείνεται η θητεία όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Αττικό Μετρό Μ.Α.Ε., όπως ορίστηκαν το 2019, για διάστημα δύο ετών.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έλαβε απόφαση για καταβολή επιχορήγησης ύψους 2.461.467,73 ευρώ στον ΟΑΣΑ, που αφορά την κάλυψη της δαπάνης στο πλαίσιο της σύμβασης με τα ΚΤΕΛ για τον μήνα Σεπτέμβριο. Επίσης, έλαβε απόφαση για καταβολή της 9ης μηνιαίας δόσης της τακτικής επιχορήγησης ύψους 10.356.150 ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της Ο.ΣΥ. Α.Ε. και την καταβολή της 9ης μηνιαίας δόσης της τακτικής επιχορήγησης ύψους 2.094.750 ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της ΣΤΑ.ΣΥ. Μ.Α.Ε.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Έγκριση της καταβολής ποσού 1.747.218,81 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τον μήνα Ιούλιο 2022

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: ανοίγει ο δρόμος για την επέκταση της σύμβασης των ΚΤΕΛ καθώς και για προσλήψεις στις συγκοινωνίες

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*