Οι ειδήσεις της Παρασκευής: ανοίγει ο δρόμος για την επέκταση της σύμβασης των ΚΤΕΛ καθώς και για προσλήψεις στις συγκοινωνίες

ΣΤΑΣΥ

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Μέσω νομοθετικής ρύθμισης θα λυθεί τελικά το ζήτημα της επέκτασης, για ένα έτος, της σύμβασης μεταξύ του ΟΑΣΑ και των ΚΤΕΛ για την παροχή υπηρεσιών αστικών δρομολογίων λεωφορείων στην Αθήνα, μετά από την απόρριψη από το Ελεγκτικό Συνέδριο του σχεδίου επέκτασης της σύμβασης που ισχύει από τον Οκτώβριο του 2021.

Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, δίνεται η δυνατότητα παράτασης κατά 1 έτος των συμβάσεων που έχουν υπογράψει ο ΟΑΣΑ και ο ΟΑΣΘ με τα ΚΤΕΛ Αττικής και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, με παράλληλη αύξηση του συγκοινωνιακού έργου (των γραμμών, των δρομολογίων και των οχηματοχιλιομέτρων) κατά 25%.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, ρυθμίζονται μισθοδοτικά θέματα στις συγκοινωνιακές εταιρείες της Αθήνας αλλά και θέματα προσλήψεων προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι οι προσλήψεις θα πραγματοποιούνται κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου και μετά από προκήρυξη του ΑΣΕΠ. Όσον αφορά τα διοικητικά στελέχη του οργανισμού (διευθυντές) θα προηγείται δημόσια προκήρυξη και αξιολόγηση από τριμελή επιτροπή.

Τι έρχεται στις συγκοινωνίες της Αθήνας: Από την παρουσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στη ΔΕΘ μαθαίνουμε ότι μέχρι το τέλος του 2022 αναμένεται ο νέος δεύτερος μεγάλος διαγωνισμός για την προμήθεια 650 ηλεκτρικών αστικών λεωφορείων. Επίσης, μέσα στο 2023 αναμένεται και ο διαγωνισμός για την προμήθεια 7 διρρευματικών συρμών του Μετρό που θα χρησιμοποιηθούν στα δρομολόγια από και προς το Αεροδρόμιο. (Το ερωτηματικό για το τι θα συμβεί με τα δρομολόγια αυτά όταν παραδοθεί η επέκτασης προς Πειραιά παραμένει). Επιπλέον, στο προσκήνιο επιστρέφει και η επέκταση της γραμμής 1 από τη Κηφισιά προς τη Νέα Ερυθραία και τη Βαρυμπόμπη. Περισσότερα σε λίγες μέρες.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την περικοπή των μισθών: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατέφυγε ως ύστατη λύση ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ κ. Σκούλος, για τη δικαίωση των εργαζόμενων της ΟΣΥ αναφορικά με το ζήτημα της περικοπής των μισθών κατά 25%. Για το ζήτημα το συνδικάτο είχε δικαιωθεί το 2017 από το Ειρηνοδικείο Αθηνών, με την έφεση της εταιρείας να απορρίπτεται από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Στη συνέχεια όμως ο Άρειος Πάγος άσκησε αναίρεση της εφετειακής απόφασης τόσο όσον αφορά την ΟΣΥ όσο και παράλληλης υπόθεσης που αφορούσε τους εργαζόμενους της ΣΤΑΣΥ.

Το Μετρό στον Πειραιά: Ζήτημα ημερών είναι πλέον να μάθουμε την ημερομηνία παράδοσης της επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά. Αυτή την Κυριακή θα κλείσει και πάλι το τμήμα μεταξύ Αγίας Μαρίνας και Νίκαιας για την πραγματοποίηση δοκιμών. Μιλώντας για τη συγκεκριμένη επέκταση, αναγνώστης του Athens Transport μάς έστειλε email σχετικά με την ηχητική ανακοίνωση που θα ακούγεται στους συρμούς λίγο πριν φτάσουν στο σταθμό του Πειραιά και συγκεκριμένα την αγγλική μετάφραση “next stop Pireas” (προφορά: «Πειραιάς»), τη στιγμή που η επίσημη ονομασία της πόλης αλλά και του σταθμού όπως ακούγεται και αναγράφεται στη γραμμή 1 είναι “Piraeus” (προφορά «παϊρέους»). Προφανώς και ένας σταθμός δεν θα έπρεπε να αναγράφεται και να προφέρεται διαφορετικά ανάλογα με το σε ποια γραμμή βρίσκεται ο επιβάτης.
Μία ακόμα λεπτομέρεια αφορά τις πινακίδες “Προς Δημοτικό Θέατρο” που θα μπουν σε όλους τους σταθμούς της γραμμής 3. Αναρωτιόμαστε αν θα ήταν πιο χρήσιμο για τους επιβάτες να γίνει μία εξαίρεση και οι πινακίδες να αναγράφουν “Προς Πειραιά” ή ακόμα καλύτερα “Προς Πειραιά/Δημοτικό Θέατρο”. Κάποιος που δεν ξέρει την Αθήνα και τον Πειραιά δεν θα είναι σίγουρος ποιο είναι το Δημοτικό Θέατρο αλλά σίγουρα θα ξέρει τον Πειραιά. Πέρα από ζήτημα ενημέρωσης είναι και ζήτημα marketing, ειδικά αφού στους σταθμούς του Προαστιακού υπάρχουν ήδη δρομολόγια “προς Πειραιά”.  Τροφή για σκέψη.

Διαγωνισμός για τον κλιματισμό: Διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό προκήρυξε η ΣΤΑ.ΣΥ. για τη συντήρηση και αποκατάσταση βλαβών των κλιματιστικών μονάδων των συρμών στις γραμμές 1, 2 και 3 του Μετρό καθώς και του Τραμ. Ο διαγωνισμός χωρίζεται σε 3 τμήματα: το πρώτο αφορά τους συρμούς της γραμμής 1 (ΗΣΑΠ) και έχει προϋπολογισμό 184.918,72 ευρώ με ΦΠΑ, το δεύτερο τους συρμούς των γραμμών 2 και 3 με προϋπολογισμό 250.874,32 ευρώ με ΦΠΑ και το τρίτο τους συρμούς του Τραμ με προϋπολογισμό 206.236,80 ευρώ με ΦΠΑ. Η σύμβαση θα ισχύει για 2 έτη ενώ οι προσφορές θα κατατίθενται ως τις 10 Οκτωβρίου.

Πληρωμή ΚΤΕΛ: Στη δαπάνη ποσού ύψους 2.176.455,68 ευρώ προχώρησε ο ΟΑΣΑ για την καταβολή της προκαταβολής της μηνιαίας αποζημίωσης Σεπτεμβρίου 2022 προς τα ΚΤΕΛ που έχουν αναλάβει την εκτέλεση αστικών δρομολογίων στην Αθήνα βάση της μεταξύ τους σύμβασης. Πιο αναλυτικά, το ποσό αυτό κατανέμεται ως εξής: 1.259.351,97 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Αττικής, 607.289,57 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Κορινθίας, 180.759,38 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Εύβοιας και 129.054,76 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Θηβών.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Κατακύρωση του διαγωνισμού για την «Προμήθεια μέσων προϊόντων κομίστρου υπό μορφή ρολών εισιτηρίων πολλαπλών που απαιτούνται κατά τη λειτουργία του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (Α.Σ.Σ.Κ.)» με τιμή 0,098900 ευρώ ανά εισιτήριο (υπό μορφή ρολού) και συνολικό ποσό κατακύρωσης 356.099,34 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. για 3.600.600 τεμάχια εισιτηρίων.

  • Δαπάνη ύψους 26.275,60 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά εργασίες αποκατάστασης βλαβών υπόγειας
    διάβασης στο σταθμό Φάληρο της Γραμμής 1.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: ο διαγωνισμός για τον ιδιώτη του Μετρό Θεσσαλονίκης και το μέλλον του Μετρό της Αθήνας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*