Δράσεις για τη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Με σύνολο δράσεων συμμετέχει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» 16 – 22 Σεπτεμβρίου 2022, που συνιστά από το 2002 μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε), σχετικά με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Φέτος, το θέμα της εκστρατείας της (ΕΕΚ) είναι «Καλύτερες συνδέσεις» (Better Connections), με σύνθημα «Συνδυάζω – Μετακινούμαι» (Mix & Move!).

Το θέμα αναδεικνύει την ανάγκη αποκατάστασης της δυνατότητας των ανθρώπων να μετακινούνται απρόσκοπτα, μετά τους περιορισμούς που υπήρξαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω της πανδημίας.

Η φετινή εκστρατεία εστιάζει σε τέσσερις πυλώνες: άνθρωποι, αστικό περιβάλλον, εφοδιαστική & ψηφιακές υπηρεσίες και πολιτική & σχεδιασμός.

Κεντρικό πυλώνα στη θεματική ενότητα της πολιτικής και του σχεδιασμού της τρέχουσας εκστρατείας αποτελούν τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διαμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο των ΣΒΑΚ για τη δημιουργία βιώσιμων συστημάτων μεταφορών στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Επιπλέον, επιδιώκει την αναβάθμιση του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας με την ολοκλήρωση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια.

Η παροχή ασφαλών υπηρεσιών κινητικότητας από τους φορείς εξασφαλίζει συνθήκες βιώσιμης κινητικότητας, όπως επίσης, η βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς των χρηστών και η επιλογή νέων συνηθειών μετακίνησης, που συνδυάζουν τη χρήση μη ρυπογόνων μέσων.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες μπορούν να διασφαλίσουν την ασφαλή και περιβαλλοντικά φιλική διασύνδεση των ατόμων στον αστικό χώρο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δράσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και των Εποπτευόμενων Φορέων που έχουν προγραμματισθεί και συνδέονται με την ΕΕΚ 2022, αφορούν:

ΥΠΥΜΕ – ΣΤΑΣΥ

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ διοργανώνει καμπάνια με θέμα: «Συνδυάζω Μέσα, κινούμαι έξυπνα!». Η καμπάνια θα κορυφωθεί με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον σταθμό μετρό «Σύνταγμα».

ΟΣΥ

Η ΟΣΥ προωθεί τη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη, όπως η μεταφορά πτυσσόμενων ποδηλάτων στα λεωφορεία και τρόλεϊ της Εταιρείας. Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγραμματισμού του ΟΑΣΑ, οργανώνει τα δρομολόγιά της ώστε να εξασφαλίζονται συνδυαστικές μετακινήσεις με τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς.

ΟΣΕΘ 

Η ΟΣΕΘ θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης που θα λάβουν χώρα το απόγευμα της Πέμπτης 22 Σεπτεμβρίου 2022. Προγραμματίζεται συμβολική πορεία ποδηλάτων και πατινιών στην παραλία Θεσσαλονίκης. Η ΟΣΕΘ θα έχει ενεργή παρουσία σε κιόσκι με οπτικό και έντυπο ενημερωτικό υλικό για τις δράσεις της αναφορικά με τις δημόσιες συγκοινωνίες της πόλης.

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Ενθαρρύνουμε τους Φορείς να προάγουν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα

Με αφορμή την έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας «Καλύτερες Συνδέσεις», με σύνθημα «Συνδυάζω – Μετακινούμαι», ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, απευθύνει  πρόσκληση στους Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αναπτύξουν Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Σχετικά, ο κ. Παπαδόπουλος προέβη στην εξής δήλωση:

«H Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (ΕΕΚ) αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση Φορέων και πολιτών σχετικά με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Προωθεί την αλλαγή συμπεριφοράς προς όφελος της ενεργητικής κινητικότητας, των δημόσιων μεταφορών και καθαρών, έξυπνων λύσεων μεταφορών.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μέσω των αρμόδιων Υπηρεσιών του και των εποπτευόμενων φορέων του, έχει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση του κατάλληλου πλαισίου για την επίτευξη της βιώσιμης αστικής κινητικότητας συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός οικονομικά προσιτού και προσβάσιμου συστήματος δημόσιας συγκοινωνίας. Σε αυτή την κατεύθυνση ενθαρρύνει τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) τα οποία αποτελούν ένα μακροπρόθεσμο, καθολικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα κινητικότητας για ολόκληρη τη λειτουργική αστική περιοχή.

Πρόσφατα εγκρίναμε τα ΣΒΑΚ έξι μεγάλων Δήμων: Θεσσαλονίκης, Λαμίας, Γρεβενών, Τυρνάβου, Ελασσόνας και Παλλήνης, ενώ βρίσκονται σε τελικό στάδιο τα Σχέδια για τους Δήμους Αγίας Βαρβάρας, Ωραιοκάστρου και Πέλλας.

Σύντομα σε αυτή την ομάδα θα προστεθούν και άλλοι μεγάλοι Δήμοι, καθώς υπάρχουν 31 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και είναι στο στάδιο της επεξεργασίας.

Ο ν. 4784/2021, εισάγει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο εκπόνησης ΣΒΑΚ, μέσα από το οποίο οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα  να υλοποιήσουν αστικές παρεμβάσεις.

Τους καλούμε να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία, προκειμένου από κοινού να αναβαθμίσουμε τον αστικό χώρο και τις υφιστάμενες υποδομές σε όλο το πλέγμα των μεταφορών: δημόσιες μεταφορές, μη-μηχανοκίνητα μέσα (πεζή μετακίνηση, ποδήλατο), οδική ασφάλεια, διαχείριση κυκλοφορίας και στάθμευσης, αστική εφοδιαστική αλυσίδα, ευφυή συστήματα μεταφορών και προστασία των ευάλωτων κατηγοριών χρηστών, όπως τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρίες και οι ποδηλάτες.

Η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας μπορεί να σηματοδοτήσει την επιτάχυνση της κοινής μας προσπάθειας για να δημιουργήσουμε ένα σύστημα μεταφορών με λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και ηχορύπανση, περισσότερο ελκυστικούς δημόσιους χώρους, αλλά και υψηλότερο επίπεδο οδικής ασφάλειας».

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*