Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ: Ανεπαρκή τα μέτρα αστυνόμευσης στο δίκτυο του Μετρό

Ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας στο δίκτυο του Μετρό και ιδιαίτερα στη Γραμμή 1 εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ με αφορμή το περιστατικό επίθεσης κατά σταθμάρχη που σημειώθηκε χτες Πέμπτη.

Όπως καταγγέλλει το σωματείο, δεν έχει οριστεί καμία προβλεπόμενη διαδικασία για την περίπτωση που το προσωπικό της εταιρείας έρθει αντιμέτωπο με παραβατικές συμπεριφορές, ενώ υπενθυμίζει την αντίθεση των εργαζόμενων στην κατάργηση του στατικού προσωπικού ασφαλείας από τους σταθμούς του δικτύου.

Επιπλέον, το σωματείο χαρακτηρίζει «ανεπαρκές και αναποτελεσματικό» το σχέδιο «Αριάδνη» για φύλαξη των σταθμών από αστυνομικούς.

Τέλος, με αφορμή τα σημερινά εγκαίνια του νέου γηπέδου της ΑΕΚ αλλά και τις υπόλοιπες αθλητικές εκδηλώσεις μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, το σωματείο καταστά τη Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. υπεύθυνη για την περίπτωση που η Αστυνομία δεν λάβει επαρκή μέτρα ή δεν διαθέσει το αναγκαίο προσωπικό με αποτέλεσμα να υπάρξουν βανδαλισμοί και να κινδυνεύσουν επιβάτες και εργαζόμενοι.

Η ανακοίνωση του σωματείου:

«Οι συνέπειες των ελλείψεων σε μέτρα ασφαλείας στο δίκτυο της ΣΤΑ.ΣΥ. Τα υπουργεία Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη  και η ΣΤΑ.ΣΥ προ των ευθυνών τους»

Ο ξυλοδαρμός της συναδέλφου, σταθμάρχη, στον σταθμό της Γραμμής 1 «Πευκάκια», εν ώρα υπηρεσίας, είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα των ελλείψεων σε θέματα ασφάλειας εργαζόμενων και επιβατών εντός του δικτύου της ΣΤΑ.ΣΥ..

Από το συγκεκριμένο περιστατικό αλλά και πολλά άλλα, τα οποία έχουν σημειωθεί κατά καιρούς, αναδεικνύουν ξεκάθαρα τα εξής:

  1. Η ΣΤΑ.ΣΥ δεν έχει ορίσει, ως όφειλε, καμία απολύτως διαδικασία για τις περιπτώσεις που το  προσωπικό  σε σταθμούς και συρμούς, έρχεται αντιμέτωπο με παραβατικές συμπεριφορές.
  2. Ήταν απόλυτα δικαιολογημένες οι αντιρρήσεις των εργαζόμενων για την κατάργηση των στατικών φυλάκων των σταθμών, στην οποία προχώρησε, προ καιρού, η ΣΤΑ.ΣΥ. Σημειωτέον, δε, ότι οι εργαζόμενοι είχαν εκφράσει ανησυχίες για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από μία τέτοια απόφαση.
  3. Το σχέδιο «Αριάδνη», στη ΣΤΑ.ΣΥ το οποίο εμπλέκει την Αστυνομία, στην φύλαξη δημόσιας περιουσίας, όπως είναι οι σταθμοί και οι συρμοί, έχει αποδειχτεί κατ’ επανάληψη ανεπαρκές και  αναποτελεσματικό.

Με βάση τα παραπάνω και λόγω των μαζικών μετακινήσεων, που θα γίνουν από σήμερα μέχρι και την Δευτέρα 3/10 με συρμούς στη Γραμμή 1, λόγω αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων, καλούμε για άλλη μια φορά  τη Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ και την Ελληνική Αστυνομία να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να γίνουν με ασφάλεια οι μετακινήσεις.

Σε περίπτωση, δε, που η Αστυνομία δεν λάβει επαρκή μέτρα ή δεν διαθέσει το αναγκαίο προσωπικό, η Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ ως κύρια υπεύθυνη για την ασφάλεια των μετακινήσεων θα πρέπει να λάβει μόνη της κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε να μην υπάρξουν βανδαλισμοί σε συρμούς και σταθμούς και να μην κινδυνέψουν επιβάτες και εργαζόμενοι.

Για τη  Διοίκηση

     Ο Πρόεδρος                       Ο Γεν. Γραμματέας

   Π. Κοντογιάννης                     Γ. Κολαΐτης

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*