Νέο μπλόκο από το Ελεγκτικό Συνέδριο στην παράταση της σύμβασης του ΟΑΣΑ με τα ΚΤΕΛ

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος υποβάθμισης του συγκοινωνιακού έργου των αστικών λεωφορείων στην Αττική μετά και το δεύτερο κατά σειρά μπλόκο από το Ελεγκτικό Συνέδριο της παράτασης της σύμβασης του ΟΑΣΑ με τα ΚΤΕΛ τα οποία εδώ και δύο χρόνια εκτελούν δρομολόγια σε 60 λεωφορειακές γραμμές.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κρίνεται ότι το προσχέδιο της σύμβασης δεν συνιστά τροποποίηση της υφιστάμενης σύμβασης, αλλά νέα απευθείας ανάθεση ενώ δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις νόμιμης σύναψης σύμβασης, διότι δεν τεκμηριώνεται η προϋπόθεση του «απρόβλεπτου» που θεμελιώνεται στον νόμο του 2016 για τις δημόσιες συμβάσεις έργων και υπηρεσιών. Προηγουμένως, το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε απορρίψει για επίσης τυπικούς λόγους την παράταση της σύμβασης τον περασμένο Αύγουστο.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της σύμβασης, αναμένεται η αύξηση των λεωφορειακών γραμμών οι οποίες θα εκτελούνται με αστικά λεωφορεία των ΚΤΕλ κατά 12, φτάνοντας τις 72. Πλέον, και μέχρι να δοθεί κάποια λύση, η ανάθεση συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ, τα οποία και έχουν προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις που περιλαμβάνουν και την αγορά νέων αστικών λεωφορείων, βρίσκεται στον αέρα, όπως και η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού το οποίο και αναμένεται να «πληρώσει ακριβά» το τίμημα μίας ενδεχόμενης μη ανανέωσης της σύμβασης των ΚΤΕΛ.

Σήμερα, ο στόλος των λεωφορείων του ΟΑΣΑ από μόνος του, ακόμα και με τη συμβολή των μισθωμένων λεωφορείων μέσω leasing, σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί προκειμένου να διατηρηθεί ο αριθμός των δρομολογίων στα σημερινά επίπεδα, ενώ η παράδοση των νέων οχημάτων δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν το 2023 για να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

Σε σημερινή συνέντευξή του πάντως ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής δήλωσε πως θα επιχειρηθεί να δοθεί λύσει για την ανανέωση της σύμβασης με τα ΚΤΕΛ μέσω του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Δήλωση σχετικά με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκανε και ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παππάς ο οποίος δήλωσε: «Δυόμισι χρόνια από την έναρξη της πανδημίας, οι κύριοι Μητσοτάκης και Καραμανλής συνεχίζουν το ίδιο βιολί. Αντί να προμηθευτούν νέα λεωφορεία, επικαλούνται δήθεν έκτακτες καταστάσεις και σπαταλούν ασταμάτητα το δημόσιο χρήμα.Άλλοτε με απευθείας αναθέσεις του μεταφορικού έργου στα ΚΤΕΛ, άλλοτε ενοικιάζοντας πολυμεταχειρισμένα οχήματα σε τιμές αγοράς καινούριων. Το Ελεγκτικό Συνέδριο τους έπιασε με τη γίδα στην πλάτη. Για μια ακόμα φορά. Η επιμονή τους είναι προκλητική, εξοργιστική, ανήθικη. Όσο και να κωλυσιεργούν στην ενίσχυση των ΜΜΜ, όσο και να επιμένουν με νομοθετικά τερτίπια να ξαναδώσουν το έργο στους ιδιώτες, όσο και να δρομολογούν την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, θα βρίσκουν απέναντί τους όχι μόνο το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και την κοινωνία. Τους καλούμε να επανέλθουν επιτέλους στη νομιμότητα.»

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*