Οι ειδήσεις της Παρασκευής: ζητούμενο η αξιοκρατία στις προσλήψεις, μετ’ εμποδίων η παράταση της σύμβασης ΟΑΣΑ – ΚΤΕΛ

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Οι προσλήψεις στις συγκοινωνίες της Αθήνας είναι μία πονεμένη ιστορία. Ένας από τους βασικούς λόγους της παρακμής των δημόσιων συγκοινωνιών την πρώτη δεκαετία των μνημονίων ήταν το «φρένο» που μπήκε στις προσλήψεις σε συνδυασμό με τις υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού σε άλλους φορείς του δημοσίου και βεβαίως τις συνεχιζόμενες συνταξιοδοτήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμο προσωπικό ακόμα και σε «μάχιμες» θέσεις.

Σήμερα, παρόλο που οι ανάγκες σε προσωπικό είναι συγκεκριμένες και γνωστές σε όλους και υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια για προσλήψεις σε σχέση με το παρελθόν, οι σχετικές διαδικασίες είναι μακρόσυρτες και βουτηγμένες στη γραφειοκρατία. Από τη στιγμή που θα πέσει η πρώτη υπουργική υπογραφή για την έγκριση του προγράμματος προσλήψεων μέχρι οι νεοπροσληφθέντες να ξεκινήσουν την εργασία τους απαιτούνται δύο ή περισσότερα χρόνια. Η σύγκριση με ό,τι συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα, φέρνει το δημόσιο σε δυσχερή θέση.

Κατά τη γνώμη μας όμως θα ήταν λάθος αυτό το πρόβλημα να διορθωθεί μέσω παράκαμψης των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, αφαιρώντας τη σφραγίδα της αξιοκρατίας από τις προσλήψεις στο δημόσιο. Οι όποιες δυσλειτουργίες των διαδικασιών θα πρέπει μεν να διορθωθούν, χωρίς όμως να θιγεί η αξιοκρατία.

Θα ήταν μεγάλο λάθος να επιστρέψουμε σε εποχές που (αν και υπήρχε το ΑΣΕΠ) προσλήψεις γίνονταν και μέσω αποστολής fax από υπουργικά γραφεία ή οι νεοπροσληφθέντες διαπίστωναν ότι ήταν όλοι «κοντοχωριανοί» και συντοπίτες του εκάστοτε υπουργού.

Η έλλειψη προσωπικού συνεχίζει να πλήττει τις δημόσιες συγκοινωνίες. Το ίδιο αποτέλεσμα όμως θα έχει και η έλλειψη αξιοκρατίας στις προσλήψεις.

Σύμβαση ΟΑΣΑ – ΚΤΕΛ: Σύμφωνα με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εκδόθηκε εντός του Αυγούστου και η οποία δημοσιοποιήθηκε από παράταξη εργαζόμενων στις αστικές συγκοινωνίες, το δικαστήριο απέρριψε το υποβληθέν από τον ΟΑΣΑ σχέδιο τροποποίησης της σύμβασης μεταξύ του οργανισμού και των ΚΤΕΛ Αττικής για παράταση της μεταξύ τους σύμβασης κατά ένα έτος. Οι τρεις λόγοι που αναφέρονται είναι ότι α) στην προηγούμενη σύμβαση δεν προβλέπεται δυνατότητα παράτασης πέραν των δύο ετών, β) δεν αιτιολογούνται οι «απρόβλεπτες περιστάσεις» λόγω των οποίων απαιτείται παράταση, και γ) το υποβληθέν σχέδιο δεν αποτελεί τροποποίηση της σύμβασης αλλά νέα σύμβαση. Πλέον, αν δεν λυθούν τα παραπάνω προβλήματα, το πιο πιθανό είναι ότι το υπουργείο θα προσανατολιστεί στην υπογραφή νέας σύμβασης, ανεξάρτητης από την προηγούμενη για την οποία ενδεχομένως να απαιτείται και νέα νομοθετική ρύθμιση. Η διάρκεια της προηγούμενης σύμβασης λήγει τον Οκτώβριο.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Δημοτική Συγκοινωνία Ηλιούπολης: Ενώ αυτές τις μέρες οι υπηρεσίες δημοτικής συγκοινωνίας επανεκκινούν τα δρομολόγια στους περισσότερους δήμους της Αττικής, προς το παρόν αγνοείται η τύχη της Δημοτικής Συγκοινωνίας στο Δήμο Ηλιούπολης όπου τα δρομολόγια έχουν διακοπεί εδώ και μήνες χωρίς αιτιολογία.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε συμπληρωματική δέσμευση πίστωσης ύψους 2.513.700 ευρώ που αφορά λειτουργικές δαπάνες της α λειτουργικές
δαπάνες της ΣΤΑ.ΣΥ. Μ.Α.Ε.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα….

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Δαπάνη ύψους 457.620,16 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά την μηνιαία ενιαία χρέωση Ιουλίου 2022 της Τηλεματικής
  • Δαπάνη ύψους 10.620,60 με ΦΠΑ που αφορά παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης ζημιών κακής χρήσης της Τηλεματικής μηνός Ιουνίου 2022

  • Καταβολή χρηματικής βοήθειας 1500 ευρώ προς το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών στο πλαίσιο δράσεων παιδαγωγικού χαρακτήρα

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: νέα σεζόν με καλές ειδήσεις αλλά και προβλήματα

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*