Δύο εταιρείες συνεχίζουν στο διαγωνισμό για 250 ηλεκτρικά λεωφορεία

Φωτογραφία: Υπουργείο Υποδομών

Αν και με αργούς ρυθμούς, ο διαγωνισμός για την προμήθεια νέων λεωφορείων για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προχωρά, με την τελευταία εξέλιξη να έχει να κάνει με το τμήμα του διαγωνισμού που αφορά την προμήθεια 250 ηλεκτρικών λεωφορείων με ελάχιστη αυτονομία 180 χλμ.

Πριν λίγες μέρες, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών ενέκρινε το πρακτικό του διαγωνισμού ως προς το τμήμα αυτό, προκρίνοντας στην επόμενη φάση τις δύο από τις τρεις εταιρείες που υπέβαλαν προσφορές. Στην επόμενη φάση -εκτός απροόπτου, δηλαδή κάποιας προδικαστικής προσφυγής- περνούν οι εταιρείες IRIZAR E-MOBILITY S.L. και YUTONG BUS CO. LTD, με τη δεύτερη να έχει συγκεντρώσει μεγαλύτερη βαθμολογία. Εκτός συνέχειας του διαγωνισμού για τα 250 συγκεκριμένα λεωφορεία, τίθεται η εταιρεία BYD ELECTRIC BUS & TRUCK HUNGARY KFT λόγω μη παραδοχής του φακέλου «Δικαιολογητικά Συμμετοχής – Τεχνική Προσφορά».

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός που ξεκίνησε πριν από 13 μήνες, συνεχίζεται για 4 από τα 5 τμήματά του, αφού από την περασμένη άνοιξη ματαιώθηκε το πρώτο τμήμα που αφορούσε την προμήθεια 120 υβριδικών λεωφορείων καθώς δεν κατετέθηκε καμία σχετική προσφορά.

Εξελίξεις πλέον αναμένονται και για τα υπόλοιπα 3 τμήματα που αφορούν την προμήθεια 200 12μετρων λεωφορείων φυσικού αερίου, 100 αρθρωτών λεωφορείων φυσικού αερίου και 100 ηλεκτρικών λεωφορείων με ελάχιστη αυτονομία 135 χλμ. με το διαγωνισμό να βρίσκεται πιο κοντά στην ολοκλήρωση όσον αφορά την προμήθεια των 100 18μετρων λεωφορείων φυσικού αερίου.

Στόχος είναι η παράδοση των πρώτων οχημάτων να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023, κάτι που προφανώς θα είναι δύσκολο αν δεν υπάρξει υπογραφή σύμβασης ως το τέλος του έτους.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*