Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Έκλεισε νωρίτερα ο σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας του Μετρό – Συρμός έβγαζε καπνούς λόγω βλάβης

0
Ενημέρωση ώρα 9:20 Επανήλθε η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό μέχρι το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας ενώ πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια προς και από το Αεροδρόμιο. Μεταξύ των σταθμών Δημοτικό Θέατρο - Δουκίσσης Πλακεντίας διεξάγεται η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό το πρωί της Παρασκευής 26 Ιουλίου 2024. Σύμφωνα με τη...

ΟΑΣΑ: Γιατί μειώθηκαν τα δρομολόγια του Μετρό προς το Αεροδρόμιο

Share

    Η έλλειψη των ειδικών συρμών που εκτελούν δρομολόγια στη γραμμή του Αεροδρομίου είναι και επισήμως ο λόγος για τον οποίο μειώθηκαν τα δρομολόγια του Μετρό στη συγκεκριμένη γραμμή, σύμφωνα με την απάντηση της διευθύνουσας σύμβουλου του ΟΑΣΑ σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στο σχεδιασμό για προμήθεια νέων συρμών του Μετρό, τόσο για τα δρομολόγια του Αεροδρομίου, όσο και για τα υπόλοιπα δρομολόγια.

    Με την ερώτηση που κατέθεσαν ο κ. Πάνος Σκουρολιάκος και ο κ. Νίκος Παππάς, ζητούσαν ενημέρωση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για τις ενέργειές του προκειμένου να μη μειωθούν τα δρομολόγια του Μετρό από και προς το Αεροδρόμιο και για την αύξηση των συρμών και των δρομολογίων στη συγκεκριμένη γραμμή.

    Στην απάντησή της, η κ. Αριστέα Αντωνοπούλου αναφέρει πως τα δρομολόγια προς και από το Αεροδρόμιο αναπροσαρμόστηκαν από τις 10 Οκτωβρίου και πλέον εκτελούνται ανά 36′ (σ.σ. σημειώνεται ότι οι νέες συχνότητες τέθηκαν σε εφαρμογή στο τμήμα Αεροδρόμιο – Νίκαια από τις 27 Σεπτεμβρίου) αφού «η προηγούμενη συχνότητα των 30 λεπτών δεν ήταν δυνατό να διατηρηθεί, λόγω έλλειψης των ειδικών συρμών που εκτελούν τα δρομολόγια του Αεροδρομίου».

    Η επικεφαλής του ΟΑΣΑ επεξηγεί πως πρόκειται για τους συρμούς οι οποίοι διαθέτουν παντογράφους ώστε να είναι δυνατή η ρευματοληψία μέσω εναέριων καλωδίων στο τμήμα του ΟΣΕ από Δουκίσσης Πλακεντίας ως Αεροδρόμιο. Η ΣΤΑ.ΣΥ., αναφέρει η κ. Αντωνοπούλου διαθέτει μόνο 7 τέτοιους συρμούς από το 2004 εκ των οποίων οι 5 μπορούν να βρίσκονται σε προγραμματισμένη λειτουργία, ένας να βρίσκεται σε εφεδρεία και δύο σε προγραμματισμένη συντήρηση.

    Όπως αναφέρεται, ως εναλλακτική λύση της μείωσης του αριθμού των δρομολογίων, εξετάστηκε η πραγματοποίηση αναστροφής των συρμών στο σταθμό του Αιγάλεω. Τελικά όμως, επιλέχθηκε η απευθείας σύνδεση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, αφού η υποχρεωτική μετεπιβίβαση στα δρομολόγια του Αεροδρόμιου είχε δοκιμαστεί στο παρελθόν (στο σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας) «με αρνητικά για το επιβατικό κοινό αποτελέσματα».   

    Σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την προμήθεια 7 επιπλέον διρρευματικών συρμών από την Αττικό Μετρό Α.Ε. (έχουν συνταχθεί τα τεύχη του διαγωνισμού), προκειμένου να αυξηθούν τα δρομολόγια του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο.

    Επίσης, για πρώτη φορά, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΑΣΑ αναφέρει πως «εξετάζεται και η προμήθεια επιπλέον συρμών για την ενίσχυση του στόλου του δικτύου προκειμένου να ενισχυθεί το παραγόμενο έργο με επιπλέον δρομολόγια».

    Οι επεκτάσεις τρέχουν, οι συρμοί σε δεύτερη μοίρα

    Ενώ το δίκτυο του Μετρό της Αθήνας δεν έχει σταματήσει να επεκτείνεται από το 2000, με νέες επεκτάσεις να βρίσκονται συνεχώς υπό κατασκευή όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχει συμβεί το ίδιο με τον στόλο των συρμών του Μετρό, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντικός αντίκτυπος στα δρομολόγια, ιδιαίτερα κατά περιόδους στις οποίες αντιμετωπίζεται και πρόβλημα έλλειψης ανταλλακτικών.

    Η πρώτη γενιά συρμών αποτελείτο από 28 συρμούς των Siemens/Daimler-Benz/Alsthοm που μπήκαν σε κυκλοφορία το 2000. Μέρος αυτών χρησιμοποιείται πλέον και στη γραμμή 1 για την κάλυψη των ελλείψεων και στη γραμμή αυτή. Η δεύτερη γενιά (21 συρμοί εκ των οποίων 7 διρρευματικοί για τα δρομολόγια του Αεροδρομίου) κατασκευής Rotem/Mitsubishi μπήκε στην κυκλοφορία το 2004, κατά την πρώτη φάση των επεκτάσεων του δικτύου.

    Η επόμενη μεγάλη προμήθεια αφορούσε 28 συρμούς επίσης από την Hyundai Rοtem, με τη σύμβαση να υπογράφεται το 2009 και τους συρμούς να μπαίνουν στην κυκλοφορία από το 2014. Στόχος, να καλυφθούν οι ανάγκες εξαιτίας των επεκτάσεων προς Ελληνικό, Ανθούπολη και Αγία Μαρίνα (που είχαν παραδοθεί ήδη).

    Έκτοτε (εδώ και μία και πλέον δεκαετία) η Αττικό Μετρό έδειξε αναβλητικότητα ως προς την προμήθεια νέων συρμών, μεταξύ αυτών και διρρευματικών, για την κάλυψη των αναγκών που θα προκαλούσε η παράδοση της επέκτασης της γραμμής 3 προς τον Πειραιά, οι επόμενες επεκτάσεις της γραμμής 2, αλλά και η χαμηλότερη διαθεσιμότητα των παλαιότερων συρμών εξαιτίας συχνότερων βλαβών και μη έγκαιρης προμήθειας ανταλλακτικών.

    Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε στην υποβάθμιση των δρομολογίων του Μετρό από και προς το Αεροδρόμιο ενώ για τα επόμενα χρόνια και μέχρι την ενίσχυση του στόλου δεν θα υπάρχει η δυνατότητα πύκνωσης των δρομολογίων του Μετρό, αν και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η επιβατική κίνηση αναμένεται να αυξηθεί.

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα