Τα νέα του σιδηρόδρομου: τα προβλήματα επιμένουν λόγω της έλλειψης συντήρησης, εκτός χρονοδιαγράμματος ο Προαστιακός Λουτρακίου

* * * Προβλήματα με σημαντικές καθυστερήσεις στον Προαστιακό της Αθήνας την Κυριακή 30 Οκτωβρίου αλλά και τις επόμενες μέρες, λόγω βλάβης στην περιοχή του Θριασίου. Αν και η πλειοψηφία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Προαστιακός οφείλεται στην κατάσταση των υποδομών που βρίσκονται υπό την ευθύνη του ΟΣΕ (αυτή την εβδομάδα είδαμε και σχετικό εξώδικο από σωματείο σιδηροδρομικών), το αποτέλεσμα είναι το επιβατικό κοινό να απογοητεύεται καθημερινά.

* * * Από τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου επανήλθαν τα απογευματινά δρομολόγια της Hellenic Train στη γραμμή Ξάνθη – Αλεξανδρούπολη. Τα πρωινά όμως δρομολόγια θα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται με λεωφορεία, απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις στη Θράκη.

* * * Σε συνεργασία με ιδιώτες θα γίνεται στο εξής η διερεύνηση των σιδηροδρομικών ατυχημάτων όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών που θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών. Ο νέος φορέας θα διοικείται από πενταμελές Δ.Σ., δύο μέλη του οποίου θα προέρχονται από το χώρο του σιδηρόδρομου. Επιπλέον, στο Υπουργείο θα συσταθεί Αυτοτελής Μονάδα Μελετών και Διερευνήσεων (με τρία γραφεία: Αεροπορικών Ατυχημάτων, Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, και Πρόληψης, Ανάλυσης και Στατιστικής), με δυνατότητα συνεργασίας με ιδιώτες, όσον αφορά τη διερεύνηση των σιδηροδρομικών ατυχημάτων. Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται ως τα τέλη Νοεμβρίου.

* * * Έκπτωση 50% προσφέρει η Hellenic Train σε όλους τους δρομείς από Ελλάδα και εξωτερικό, που θα επιλέξουν το τρένο για τη μεταφορά τους στην Αθήνα 10 – 14 Νοεμβρίου 2022, προκειμένου να συμμετάσχουν στον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο // Μετά το facebook, το twitter και το telegram, η Hellenic Train βρίσκεται και στο instagram.

* * * Από τη Βουλή πέρασαν αυτή την εβδομάδα οι συμβάσεις για το έργο κατασκευής της γραμμής Ροδοδάφνη – Ρίο με 4 στάσεις, 3 σταθμούς, ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση (χρόνος κατασκευής 36 μήνες) καθώς και το έργο ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στη γραμμή Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα. Νέα έργα παντού, αλλά η συντήρηση αγνοείται…

* * * Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων, αποφάσισε ομόφωνα, να αιτηθεί εγγράφως από την ΕΡΓΟΣΕ, την παρουσίαση επικαιροποιημένου χρονοδιαγράμματος παράδοσης του έργου του Προαστιακού Λουτρακίου, ώστε να τεθεί σε λειτουργία προς όφελος του κόσμου, το συντομότερο δυνατό.

* * * Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης σχετικά με την ανάγκη αναβάθμισης του σιδηροδρομικού και του οδικού δικτύου στη Βοιωτία. Ο βουλευτής, ζητά να ενημερωθεί για το ενδεχόμενο λειτουργίας προαστιακού σιδηροδρόμου στη Βοιωτία, την ένταξη σε δρομολόγια περισσότερων στάσεων, την εξεύρεση λύσης για τα πρωινά δρομολόγια από Λιβαδιά προς Αθήνα και την ολοκλήρωση των έργων στο ίδιο τμήμα, την εκτέλεση έργων σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και διαβάσεις και τη δημιουργία νέας συμπληρωματικής γραμμής μικρού (sic) μήκους που θα συνδέσει πόλεις της Βοιωτίας.

* * * Ερώτηση κατέθεσε και ο Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης σχετικά με το σιδηροδρομικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας. Ο επικεφαλής του κόμματος ζητά να ενημερωθεί για το αν θα ληφθούν σοβαρά υπόψη και οι εναλλακτικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί για τη χάραξη του διευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου της Δυτικής Μακεδονίας, ήτοι την σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης μέσω Βέροιας με τις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.

* * * Ευρωπαϊκή Ένωση: Έπειτα από δύο χρόνια πτώσης, η κίνηση εμπορευμάτων με το σιδηρόδρομο ανάκαμψε κατά 8,7% το 2021. Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στη χώρες που είδαν αύξηση, αν και η συγκεκριμένη δραστηριότητα υστερεί πολύ σε σχέση με άλλες χώρες // Ελβετία: Η Ελβετία διαθέτει πλέον (για λίγο καιρό) το μακρύτερο τρένο για επιβάτες στον κόσμο μήκους 1.910 μέτρων // Ηνωμένο Βασίλειο: Με τη χρήση λέιζερ θα επιχειρηθεί να γίνει ο καθαρισμός των σιδηροτροχιών από τα πεσμένα φύλλα που δημιουργούν προβλήματα στα τρένα // Βόρεια Μακεδονία: Εγκαίνια των εργασιών για τη σιδηροδρομική σύνδεση με τη Βουλγαρία

* * * Από τη Διαύγεια: Έγκριση από τον ΟΣΕ της ανάθεσης του έργου «Παροχή Υπηρεσιών Φύλαξης με τη χρήση Drones των Σιδηροδρομικών Εγκαταστάσεων του ΟΣΕ». Συγκεκριμένα, έγινε απευθείας ανάθεση της 24ωρης φύλαξης μέσω drone του Θριασίου και της περιοχής πλησίον καταυλισμού Ρομά στη Θήβα, καθώς και της 12ωρης εποχούμενης περιπολίας και φύλαξης μέσω drone περιοχής ανάμεσα σε Παλαιοφάρσαλο και Δομοκό και Άδενδρου – Σίνδου αντί συνολικού ποσού 65.347,7 ευρώ με ΦΠΑ για ένα μήνα. // Ανάληψη υποχρέωσης από την ΕΡΓΟΣΕ (30.000 ευρώ για το 2023) για την ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού της εταιρείας όγκου 330 κιβωτίων.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*