Οι ειδήσεις της Παρασκευής: τι πρέπει να γίνει για τα νυχτερινά λεωφορεία, το ηλεκτρονικό εισιτήριο «κόλλησε» στην επαναφόρτιση

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Κάθε φορά που τα τελευταία χρόνια τίθεται ως ζήτημα η ανάγκη επέκτασης και βελτίωσης των δρομολογίων στις συγκοινωνίες της Αθήνας τις νυχτερινές ώρες, η μόνιμη απάντηση από τους συγκοινωνιακούς φορείς είναι κάποιος συνδυασμός των «δεν υπάρχουν λεωφορεία/προσωπικό/οικονομική δυνατότητα/μελέτες». Κοινώς «υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα που πρέπει να λυθούν».

Δεδομένου ότι πλέον έχουμε να κάνουμε με ένα μόνιμο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο ΟΑΣΑ και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πρέπει να αποδεχτούν ότι η ανάγκη για καλύτερη εξυπηρέτηση όσων για οποιοδήποτε λόγο (δουλειά ή διασκέδαση) πρέπει να κυκλοφορήσουν τις νυχτερινές ώρες είναι υπαρκτή και να εργαστούν για την εξεύρεση λύσεων.

Τις μελέτες βεβαίως θα τις εκτελέσουν συγκοινωνιολόγοι, έχοντας όμως ως δεδομένο το τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε τρία «σενάρια» για το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί μελλοντικά η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση τις νυχτερινές ώρες:

  1. Ιδανικά, κάθε δήμος του λεκανοπεδίου της Αττικής θα μπορούσε να εξυπηρετείται από νυκτερινά δρομολόγια μέσω ενός δικτύου 20-25 νυκτερινών λεωφορειακών γραμμών οι οποίες -με συχνότητες 20-40 λεπτών, ανάλογα τη μέρα και την ώρα- θα διέρχονται από το κέντρο της Αθήνας ή του Πειραιά. Παράλληλα, γίνεται πραγματικότητα το «Βραδινό Μετρό» με τις τρεις γραμμές του Μετρό αλλά και το Τραμ να λειτουργούν χωρίς διακοπή από το πρωί της Παρασκευής ως το βράδυ της Κυριακής.
  2. Ένα πιο ρεαλιστικό -μεταβατικό- σενάριο θα προέβλεπει τη δημιουργία ενός δικτύου 10 περίπου νυκτερινών λεωφορειακών γραμμών οι οποίες θα διέρχονται από τους κυριότερους οδικούς άξονες της Αθήνας, εξυπηρετώντας όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές, όπου αποδεδειγμένα υπάρχουν ανάγκες μετακίνησης, με τη συχνότητα των δρομολογίων να μην είναι αραιότερη των 30-40 λεπτών.
  3. Μέχρις ότου «ωριμάσουν οι συνθήκες» για κάτι από τα παραπάνω, ο ΟΑΣΑ μπορεί άμεσα να προχωρήσει στη δημιουργία 3 νέων νυκτερινών λεωφορειακών γραμμών για λόγους «ισονομίας». Έτσι, πέρα από τη γραμμή 500 που ακολουθεί την πορεία της γραμμής 1 του Μετρό και τη γραμμή 790 που ακολουθεί την πορεία της γραμμής 2, απαιτείται μία νέα γραμμή που θα εξυπηρετεί τις ίδιες περιοχές με τη γραμμή 3 του Μετρό από την Αγία Παρασκευή ως το κέντρο της Αθήνας και τον Πειραιά, καθώς και δύο γραμμές που θα ακολουθούν την πορεία του Τραμ: μία από το Σύνταγμα ως την περιοχή του Αλίμου, και μία από τον Πειραιά ως τη Βούλα. Επιπλέον, η γραμμή Χ14 πρέπει να επεκταθεί από το Σύνταγμα ως το ΚΠΙΣΝ μέσω της λεωφόρου Συγγρού. Σε κάθε περίπτωση, τα δρομολόγια των νυκτερινών λεωφορειακών γραμμών πρέπει να πυκνώσουν ώστε να πραγματοποιούνται τουλάχιστον ανά 30 λεπτά ή και συχνότερα όπου απαιτείται, ενώ πρέπει να αλλάξει και η αρίθμηση των νυκτερινών γραμμών ώστε να ξεκινούν με το γράμμα Ν, π.χ. Ν1 για τη γραμμή 500 και Ν2 για την 790.

Κατά το παρελθόν έχουμε δει λεωφορειακές γραμμές να ιδρύονται σχεδόν «στο πόδι» για την εξυπηρέτηση αιτημάτων δημάρχων, βουλευτών ή ακόμα και συνδικαλιστών σε κρατικές επιχειρήσεις. Προφανώς και μία απόφαση για ίδρυση νέας νυκτερινής λεωφορειακής γραμμής δεν μπορεί να ληφθεί κατά αυτό τον τρόπο, αλλά θα πρέπει να ακολουθηθούν οι ενδεδειγμένες διαδικασίες. Μία καλή αρχή πάντως θα ήταν να αναγνωριστεί η ανάγκη για βελτίωση της εξυπηρέτησης κατά τις νυχτερινές ώρες και να υπάρξει διάλογος μεταξύ των συγκοινωνιακών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Η επαναφόρτιση των εισιτηρίων και οι τραπεζικές κάρτες: Θυμάμαι ήταν καλοκαίρι του 2018 όταν ένα στέλεχος του ΟΑΣΑ μου έλεγε πως το κύριο πρόβλημα με το ηλεκτρονικό εισιτήριο μέχρι και τότε ήταν πως πολλοί επιβάτες επιλέγουν να εκδίδουν χάρτινα πολλαπλά εισιτήρια τα οποία χρησιμοποιούν μία φορά και μετά δεν επαναφορτίζουν, ανεβάζοντας παράλληλα τα έξοδα του ΟΑΣΑ για προμήθεια νέων εισιτηρίων. Η απάντησή μου ήταν ότι προφανώς πρέπει να προβληθεί περισσότερο η επαναφόρτιση, ενώ ήδη από τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας των ηλεκτρονικών εισιτηρίων μέσα από αυτή τη σελίδα γράφαμε πως έπρεπε να είχε δοθεί περισσότερο βάρος στην έκδοση προσωποποιημένων καρτών. Περισσότερα από τέσσερα χρόνια μετά, ο ΟΑΣΑ, με την ώθηση του υπερταμείου, τρέχει μία καμπάνια για την επαναφόρτιση των ηλεκτρονικών εισιτηρίων, κάτι που έπρεπε προφανώς να είχε γίνει πολύ νωρίτερα. Την ίδια στιγμή που το Λονδίνο κλείνει 10 χρόνια (!) contactless μετακινήσεων με την χρήση τραπεζικών καρτών (οι συχνοί χρήστες έχουν χρόνια να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες Oyster ενώ όλο και συχνότερη πλέον γίνεται και η μετακίνηση με τη χρήση του κινητού) στην Αθήνα δίνουμε μάχη να πείσουμε τους επιβάτες πως πρέπει να επαναφορτίζουν τα χάρτινα -αλλά “ηλεκτρονικά”- εισιτήριά τους. Αμφισβητεί κανείς ότι το ηλεκτρονικό εισιτήριο όπως λειτουργεί σήμερα έχει κολλήσει στο παρελθόν;

Η αναβάθμιση της γραμμής 1 του Μετρό: Εντός της ελληνικής επικράτειας θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες αναβάθμισης των 14 συρμών της γραμμής 1 από την ισπανική εταιρεία CAF, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα «σπαταληθεί» χρόνος (και χρήμα) για τη μεταφορά τους στο εξωτερικό. Επιπλέον, η ΣΤΑ.ΣΥ. δεν αναμένει να δημιουργηθεί πρόβλημα στα δρομολόγια μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο, αφού αφενός η ανακατασκευή των συρμών θα γίνει σταδιακά, και αφετέρου θεωρείται ότι πλέον υπάρχει καλή διαθεσιμότητα συρμών. Από τις δηλώσεις του υπουργού κατά την υπογραφή της σύμβασης για την αναβάθμιση των 14 παλαιότερων συρμών κρατάμε την αναφορά του για μείωση των χρονοαποστάσεων των δρομολογίων μετά την ολοκλήρωση του έργου, ώστε να είναι ανάλογες με αυτή την γραμμών 2 και 3. Προφανώς ο υπουργός εννοούσε ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα συρμών αφού οι βλάβες θα είναι λιγότερες, θα κάνουμε όμως υπομονή για να δούμε τι θα συμβεί στην πράξη. Όσον αφορά πάντως την ολική αναβάθμιση της γραμμής 1, που ως γνωστόν αποτελεί τον φτωχό συγγενή του Μετρό, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα από την τοποθέτηση αντιολισθητικών ταινιών στις σκάλες ή την αντικατάσταση των λαμπτήρων με LED. Η επαρκής φύλαξη μας έρχεται στο νου, γι αυτό και η ανακατασκευή της περίφραξης, όπως και η τοποθέτηση των καμερών εντός των συρμών, είναι μία καλή αρχή.

Απάντηση για τη γραμμή 846: Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΟΑΣΑ απάντησε σε ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος για το ενδεχόμενο τροποποίησης των δρομολογίων της γραμμής 846 ώστε να εξυπηρετεί την περιοχή της Λεύκας. Όπως αναφέρεται, με την έναρξη λειτουργίας των νέων σταθμών του Μετρό, η γραμμή 846 τροποποιήθηκε ώστε να είναι τροφοδοτική του σταθμού Μετρό Νίκαια. Για την εξυπηρέτηση της περιοχής της Λεύκας ενισχύθηκαν τα δρομολόγια των γραμμών 831 και 827, ενώ για τη μετακίνηση μεταξύ Πειραιά και Νίκαιας οι επιβάτες μπορούν να χρησιμοποιούν και τις γραμμές 803, 845, 909, 915. Τέλος, η κ. Αντωνοπούλου αναφέρει πως η γραμμή 846 δεν μπορεί να τροποποιηθεί αφού το οδικό δίκτυο της περιοχής δεν επιτρέπει αναστροφή στην περιοχή της Λεύκας.

Drones και στις συγκοινωνίες της Αθήνας: Μετά τον ΟΣΕ και η ΣΤΑ.ΣΥ. επιστρατεύει drones για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων των συγκοινωνιών της Αθήνας. Συγκεκριμένα, η εταιρεία προχώρησε στην ανάθεση της φύλαξης των αμαξοστασίων των Σεπολίων και του Ελαιώνα με drones καθημερινά για ένα δίωρο κάθε απόγευμα. Το κόστος για την περίοδο ενός μήνα ανέρχεται σε 19.940 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

ΟΣΥ και εταιρική υπευθυνότητα: Αποφάσεις για δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας έλαβε τις τελευταίες μέρες το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.ΣΥ. Καταρχάς, ανάθεση εργασιών ύψους 10.000 ευρώ στο πλαίσιο της επισκευής του σχολείου της Ψερίμου, με στόχο την επαναλειτουργία του. Επιπλέον, αποφασίστηκε να προχωρήσει η ενίσχυση των εξής φορέων: Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας (διοργάνωση καμπάνιας υπέρ της προστασίας των παιδιών, διάθεση δύο οχημάτων για μετακινήσεις παιδιών και προσφορά δώρων), ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών E.O.A.K.A.B.E. (προσφορά πυροσβεστικού οχήματος), Μake Α Wish Ελλάδος ΜΚΟ (προσφορά δώρων), Παιδικών Χωριών SΟS Ελλάδος (προσφορά δώρων), Χριστιανική Στέγη κοριτσιού Αγία Άννα (προσφορά δώρων).

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή 10.356.150 ευρώ προς την Ο.ΣΥ. (12η μηνιαία δόση της τακτικής επιχορήγησης για την κάλυψη των λειτουργικών της δαπανών). Ενέκρινε επίσης  δέσμευση πίστωσης ύψους 2.683.788 ευρώ για την έκτακτη επιχορήγηση στον ΟΑΣΑ, για λειτουργικές δαπάνες της ΣΤΑ.ΣΥ. Μ.Α.Ε., λόγω της ενεργειακής κρίσης κατά το χρονικό διάστημα από 14.7.2022 έως και 31.08.2022 και δέσμευση πίστωσης ύψους 448.862 ευρώ προς την ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω της COVID – 19 πανδημίας για το χρονικό διάστημα: Δεκέμβριος 2021 – Αύγουστος 2022, καθώς και μέρους των πραγματοποιθεισών δαπανών κατά το μήνα Δεκέμβριο έτους 2020.

Πληρωμή ΚΤΕΛ: Ο ΟΑΣΑ προχώρησε σε δαπάνη ποσού ύψους 1.691.151,65 ευρώ για την πληρωμή της εκκαθάρισης Β’ τριμήνου 2022 προς τα ΚΤΕΛ που έχουν αναλάβει συγκοινωνιακό έργο στην Αθήνα. Το ποσό αυτό κατανέμεται ως εξής: 708.940,38 προς τα ΚΤΕΛ Αττικής, 600.776,29 ευρώ προς ΚΤΕΛ Κορίνθου, 256.101,40 ευρώ προς ΚΤΕΛ Εύβοιας και 125.333,58 ευρώ προς ΚΤΕΛ Θηβών. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε δαπάνη ύψους 610,56 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Κορινθίας και Εύβοιας για τον ίδιο λόγο. Επιπλέον, για την εκκαθάριση του γ’ τριμήνου (η σύμβαση έληξε τον Οκτώβριο), ο ΟΑΣΑ πραγματοποίησε δαπάνη ύψους 519.000 ευρώ τα οποία κατανέμονται ως εξής: 282.855 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Αττικής, 155.700 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Κορινθίας, 46.710 προς τα ΚΤΕΛ Εύβοιας και 33.735 προς τα ΚΤΕΛ Θηβών.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Έγκριση καταβολής ποσού ύψους 1.672.995,92 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τον μήνα Οκτώβριο 2022

  • Απόφαση Δ.Σ. για συνεργασία με τη Μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας για χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στους σταθμούς Σύνταγμα, Άγιος Αντώνιος και Άγιος Δημήτριος. Επίσης, απόφαση για παραχώρηση χώρου στο Σύνταγμα στον Πανελλήνιο Σύλλογο Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ) για πραγματοποίηση εθελοντικής αιμοδοσίας.
  • Απόφαση για μεταφορά ενός εργαζομένου της ΣΤΑ.ΣΥ. στον ΟΑΣΑ.

  • Διαγραφή από τη δύναμη του προσωπικού δύο οδηγών λόγω μετάταξής τους σε υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: ΚΤΕΛ και τηλεματική, γραμμή 4 Μετρό και εμπόδια

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*