Οι ειδήσεις της Παρασκευής: ΚΤΕΛ και τηλεματική, γραμμή 4 Μετρό και εμπόδια

Η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού στο Δημοτικό Θέατρο για τη γιορτή του Αγίου Νικολάου / ΣΤΑΣΥ

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Το 2020, η σύναψη συμφωνίας με τα ΚΤΕΛ για την παροχή συγκοινωνιακού έργου στην Αθήνα (αν και προετοιμαζόταν ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση) είχε παρουσιαστεί ως προσωρινή λύση ανάγκης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, αφού ο αριθμός των λεωφορείων της ΟΣΥ δεν επαρκούσε σε καμία περίπτωση χωρίς μία σημαντική ενίσχυση.

Σήμερα, είναι αποδεκτό ότι -καλώς ή κακώς- χωρίς τα οχήματα των ΚΤΕΛ, τα δρομολόγια όπως έχουν διαμορφωθεί «δεν βγαίνουν» σε καμία περίπτωση. Η κυβέρνηση πολύ απλά δεν έχει προχωρήσει στην προμήθεια των πολλών εκατοντάδων νέων λεωφορείων που θα απαιτούνταν, ενώ τα 400-430 που θα έρθουν, όταν έρθουν, (τα 2/3 του συνόλου, αφού τα υπόλοιπα θα πάνε στη Θεσσαλονίκη) από το διαγωνισμό που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, απλά θα αντικαταστήσουν σαράβαλα λεωφορεία που κυκλοφορούν από τη δεκαετία του 1990.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως το επιβατικό κοινό δεν πρέπει να έχει απαιτήσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών που λαμβάνει, είτε από λεωφορεία που ανήκουν στα ΚΤΕΛ, είτε από λεωφορεία της ΟΣΥ. Ιδιαίτερα όσον αφορά τα ΚΤΕΛ, είναι θετικό πως από την πρώτη μέρα λειτουργεί μηχανισμός ελέγχου και επιβάλλονται ποινικές ρήτρες σε περίπτωση μη εκτέλεσης του συνόλου των προβλεπόμενων δρομολογίων. Καλό θα ήταν τα σχετικά αναλυτικά στοιχεία να δημοσιοποιούνται (για το σύνολο των λεωφορειακών γραμμών) για λόγους διαφάνειας και λογοδοσίας του ΟΑΣΑ.

Πρέπει επίσης, επιτέλους, να δοθεί μία λύση και στο πρόβλημα της μη εμφάνισης των αστικών δρομολογίων των ΚΤΕΛ στην εφαρμογή τηλεματικής του ΟΑΣΑ. Καθώς 12 επιπλέον λεωφορειακές γραμμές θα περάσουν στα ΚΤΕΛ μέσα στο Δεκέμβριο, δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι και οι γραμμές αυτές θα «εξαφανιστούν» ξαφνικά από την εφαρμογή και τις «έξυπνες στάσεις» της τηλεματικής. Όποιος κι αν έχει την ευθύνη, πρέπει να δράσει σήμερα.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Μετρό και εμπόδια: Μπορεί ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών να θεωρεί το ζήτημα που έχει προκύψει με το σταθμό του Μετρό στα Εξάρχεια «λήξαν», δεν σημαίνει όμως ότι αυτό ισχύει και για τη δικαιοσύνη. Η προσφυγή ομάδας «κατοίκων των Εξαρχείων» στο Συμβούλιο της Επικρατείας βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα παρόλο που το δικαστήριο δεν έδωσε προσωρινή διαταγή για διακοπή των εργασιών, άρα μένει να βγει η απόφαση για τη νομιμότητα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν πριν την έναρξη των έργων. Ο σταθμός των Εξαρχείων μάλλον θεωρείται «πιασάρικο» θέμα, γι’ αυτό και δεν λείπει από τις συνεντεύξεις, αλλά κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει ρωτήσει τον υπουργό τι συμβαίνει με το σταθμό του Ευαγγελισμού, εκεί όπου τα έργα δεν προχωρούν, μετά από παρέμβαση εφοπλιστή, όπως έχει γραφτεί…

Νέα ΣΣΣ στην ΟΣΥ: Πολύ σημαντική είδηση η υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην ΟΣΥ, κυρίως αφού μέσω αυτής φαίνεται η κυβέρνηση να κάνει αποδεκτό το αίτημα (απαιτείται και νομοθετική ρύθμιση) για αναγνώριση της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα των νέων εργαζόμενων της εταιρείας, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση των μισθολογικών απολαβών για πολλούς από αυτούς, βάζοντας τέλος στους εργαζόμενους δύο ταχυτήτων. Η μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας ήταν και ένα από τους λόγους για τους οποίους αρκετοί νεοπροσληφθέντες οδηγοί και τεχνίτες είτε δεν αποδέχονταν τη θέση, είτε αποχωρούσαν γρήγορα, αφού στον ιδιωτικό τομέα θα μπορούσαν να είχαν καλύτερες απολαβές.

Δημοτική συγκοινωνία Αμαρουσίου: Η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έλαβε απόφαση για «Ανάθεση εκτέλεσης συγκοινωνιακού έργου» στο Δήμο Αμαρουσίου για τη Δημοτική Γραμμή Μαρούσι – Πανεπιστημιούπολη, η οποία λειτουργεί κάθε χρόνο για τη μεταφορά φοιτητών-δημοτών του Αμαρουσίου αλλά και της Λυκόβρυσης-Πεύκης.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή επιχορήγησης ύψους 2.349.252,74 ευρώ στον ΟΑΣΑ που αφορά την κάλυψη της δαπάνης εκκαθάρισης των Α΄ και Β’ τριμήνων έτους 2022, στο πλαίσιο της σύμβασης ανάθεσης εκτέλεσης συγκοινωνιακού έργου με τα ΚΤΕΛ Αττικής. Σημειώνεται ότι μέχρι το Β’ τρίμηνο 2022 ο ΟΑΣΑ έχει πραγματοποιήσει συνολική δαπάνη 51.162.313,93 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ, ενώ μέχρι και τότε είχε λάβει επιχορηγήσεις ύψους 48.813.011,62 ευρώ από το υπουργείο προς τον σκοπό αυτό. Επιπλέον, το Υπουργείο έλαβε απόφαση επιχορήγησης προς την ΟΣΥ με το ποσό των 2.989.926 ευρώ για την κάλυψη των δαπανών εξαιτίας της (COVID-19) πανδημίας, κατά το χρονικό διάστημα: Μάιος – Ιούλιος έτους 2022. Τέλος, εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης ύψους 448.862 ευρώ προς την ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω της COVID – 19 πανδημίας για το χρονικό διάστημα: Δεκέμβριος 2021 – Αύγουστος 2022, καθώς και μέρους των πραγματοποιθεισών δαπανών κατά το μήνα Δεκέμβριο έτους 2020.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Δαπάνη ποσού 457.618,68 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά την μηνιαία ενιαία χρέωση Οκτωβρίου 2022 της Τηλεματικής.
  • Δαπάνη συνολικού ποσού 6.131,52 ευρώ με ΦΠΑ για την εξόφληση που αφορά την παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης ζημιών κακής χρήσης της Τηλεματικής μηνός Σεπτεμβρίου 2022 και την παροχή υπηρεσιών μετακίνησης «έξυπνης» στάσης.
  • Δαπάνη ύψους 9.920 ευρώ που αφορά τεκμηρίωση του εύλογου κόστους των δαπανών αποκατάστασης του εξοπλισμού Α.Σ.Σ.Κ. (ηλεκτρονικού εισιτηρίου) του 4ου έτους λειτουργίας της Σύμβασης Σύμπραξης

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: η παραχώρηση της Αττικής Οδού και η χαμένη ευκαιρία για το Μετρό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*