Νυκτερινή λεωφορειακή γραμμή επί της Μεσογείων ζητά και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Υπέρ του αιτήματος του συνδυασμού «Δίκτυο Πολιτών Χολαργού – Παπάγου» για τη λειτουργία νυκτερινής λεωφορειακής γραμμή επί της λεωφόρου Μεσογείων τάχθηκε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής κατά την τελευταία του συνεδρίαση.

Η παράταξη του Δήμου Χολαργού – Παπάγου ζητά από τον ΟΑΣΑ είτε τη δημιουργία νέας λεωφορειακής γραμμής, είτε την άρση των περιορισμών επιβίβασης – αποβίβασης στη λεωφορειακή γραμμή Express Χ95 κατά τις νυχτερινές ώρες προκειμένου μέσω αυτής να είναι δυνατή η εξυπηρέτηση του άξονα της λεωφόρου Μεσογείων, ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν εξυπηρετείται από καμία νυκτερινή λεωφορειακή γραμμή.

Όπως επισημαίνεται στο αίτημα, οι υπάρχουσες νυκτερινές λεωφορειακές γραμμές «δεν καλύπτουν / εξυπηρετούν τον άξονα της Λεωφόρου Μεσογείων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συμπολίτες – κάτοικοι στους όμορους με τη λεωφόρο Μεσογείων Δήμους- είτε απασχολούνται σε καταστήματα με νυχτερινά ωράρια λειτουργίας, είτε επιλέγουν χώρους διασκέδασης στο κέντρο της Αθήνας, να υποχρεώνονται στη χρήση του ταξί με διπλή νυχτερινή ταρίφα, ή να αναμένουν την έναρξη των πρώτων πρωινών δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας της γραμμής 3 του Μετρό κατά 2 ώρες κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, σίγουρα βοηθάει, αλλά δεν επαρκεί για την
εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.»

Όπως επισημαίνεται, ο ΟΑΣΑ έχει απαντήσει μέχρι στιγμής αρνητικά στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέας γραμμής, σημειώνοντας ότι το αίτημα θα επανεξεταστεί μελλοντικά. Έτσι, προτείνεται η άρση των περιορισμών επιβίβασης/αποβίβασης στη λεωφορειακή γραμμή Χ95 (δηλαδή να επιτρέπεται η αποβίβαση σε στάσεις της γραμμής στην κατεύθυνση προς Αεροδρόμιο και η επιβίβαση σε στάσεις στην κατεύθυνση προς Σύνταγμα), αφού τις νυκτερινές ώρες δεν υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση, ενώ θα θα ενισχυθούν τα έσοδα του ΟΑΣΑ και κυρίως θα εξυπηρετηθούν οι εργαζόμενοι και η νεολαία που κατοικούν στους προαναφερόμενους Δήμους.

Παρόμοιες αποφάσεις έχουν λάβει και οι όμοροι δήμοι Παλλήνης, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, και Φιλοθέης Ψυχικού, ενώ πλέον το αίτημα ανακινείται και μετά την ψήφισή του από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Προς το παρόν αρνητικός ο ΟΑΣΑ

Τον περασμένο Μάιο, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΟΑΣΑ κ. Αριστέα Αντωνοπούλου είχε απαντήσει σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές σχετικά με το ενδεχόμενο άρσης των περιορισμών επιβίβασης/αποβίβασης κατά τις νυχτερινές ώρες στη γραμμή Χ95.

Η κ. Αντωνοπούλου ανέφερε ότι το ειδικό καθεστώς λειτουργίας της γραμμής Χ95 (είναι γραμμή express, άρα δεν πραγματοποιεί όλες τις στάσεις, έχει ειδικό -ακριβότερο- εισιτήριο, και ισχύουν οι περιορισμοί επιβίβασης/αποβίβασης) θα πρέπει να ακολουθείται και τις νυχτερινές ώρες αφού σκοπός της γραμμής είναι η γρήγορη μετακίνηση επιβατών από και προς το Αεροδρόμιο. Επιπλέον, δεν είναι δυνατό στη γραμμή να ισχύουν ταυτόχρονα και τα ακριβά εισιτήρια του αεροδρομίου και τα φθηνότερα ενιαία εισιτήρια, αφού δεν είναι δυνατό να επαληθευτεί ο προορισμός του κάθε επιβάτη.

Παράλληλα όμως, η κ. Αντωνοπούλου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κάποιας άλλης λύσης, αναφέροντας ότι το αίτημα των κατοίκων θα επανεξεταστεί σε επόμενη χρονική στιγμή, δεδομένου ότι εκκρεμεί τόσο η αγορά νέων λεωφορείων, όσο και η διαμόρφωση του νεότερου Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών της Αττικής για την περίοδο μέχρι το 2040.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*