Οι ειδήσεις της Παρασκευής: ώρα για τη νέα σύμβαση ΟΑΣΑ-ΚΤΕΛ, κλοπή σε αμαξοστάσιο και η καντίνα του Πειραιά

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Θέμα ημερών -αν όχι ωρών- θεωρείται η υπογραφή της νέας σύμβασης για την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ του ΟΑΣΑ και των ΚΤΕΛ για την παροχή μεταφορικού έργου σε αστικές γραμμές της Αθήνας, μετά τη θετική γνωμοδότηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Είχε προηγηθεί η απόρριψη του προσχεδίου της σύμβασης, δύο μάλιστα φορές, κάτι που αποδόθηκε στη νομική διατύπωση των κειμένων.

Η νέα σύμβαση, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σταδιακά ως τις αρχές του νέου έτους, πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες να προβλέπει την αύξηση των λεωφορειακών γραμμών στις οποίες εκτελούν δρομολόγια τα ΚΤΕΛ αλλά και τη διασύνδεση του συστήματος τηλεματικής των ΚΤΕΛ με τις εφαρμογές του ΟΑΣΑ ώστε οι επιβάτες να μπορούν να ενημερώνονται σε ζωντανό χρόνο για όλες τις γραμμές.

Εν τω μεταξύ, αυτή την εβδομάδα δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια η νέα, δεύτερη κατα σειρά Σύμβαση Δωρεάς μεταξύ των εταιρειών ΚΤΕΛ, του ΟΑΣΑ και του Υπουργειου Υποδομών και Μεταφορών για την παροχή δωρεάν μεταφορικού έργου (αφού η προηγούμενη σύμβαση έληξε) για το διάστημα από 7.11.2022 μέχρι το αργότερο 6.12.2022.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Καταγγελία για κλοπή από αμαξοστάσιο: Την κλοπή καταλυτών από 14 λεωφορεία φυσικού αερίου που βρίσκονταν εντός του αμαξοστασίου Λιοσίων καταγγέλλει η παράταση εργαζόμενων “ΜΕΤΑ ΟΣΥ”. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που υπάρχει ανάλογο συμβάν, μόλις τον περασμένο Αύγουστο υπήρξε καταγγελία για κλοπή καταλύτη, πάλι στα Άνω Λιόσια, από λεωφορείο όμως που βρίσκονταν εκτός αμαξοστασίου.

Μετρό Ελαιώνα και λεωφορεία: Περισσότερα από 15 χρόνια έχουν περάσει από τα εγκαίνια του σταθμού του Μετρό στον Ελαιώνα και όλο αυτό το διάστημα δεν έχει διευθετηθεί το ζήτημα μετονομασίας και ίσως μεταφοράς σε νέα θέση της κοντινότερης στάσης λεωφορείων που εξυπηρετεί το σταθμό. Πρόκειται για τη στάση “Αμαξοστάσιο Δήμου” η οποία, πέρα από το σταθμό του Μετρό, εξυπηρετεί και το παραπλήσιο αμαξοστάσιο του Δήμου Αθηναίων. Πιστεύουμε πως η μετονομασία της στάσης σε “Σταθμός Μετρό Ελαιώνα” και ίσως η μεταφορά της (κατά μόλις 20-30 μέτρα) πιο κοντά στο σταθμό του Μετρό δεν θα προκαλούσε πρόβλημα στους εργαζόμενους στο αμαξοστάσιο του δήμου, αλλά αντίθετα θα βοηθούσε πολλούς επιβάτες λεωφορείων που αναρωτιούνται σε ποια στάση πρέπει να κατέβουν για να πάρουν το Μετρό. Επομένως καλό είναι να εξετάσει ο ΟΑΣΑ το συγκεκριμένο αίτημα αν και με 15 χρόνια καθυστέρηση.

Η γραμμή τρόλεϊ 7: Μιλώντας για τον ΟΑΣΑ, λάβαμε απάντηση από τον οργανισμό στην απορία μας για την τύχη της γραμμής τρόλεϊ 7 «Ζάππειο – Άνω Πατήσια» η οποία δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2021 για να εξαφανιστεί αθόρυβα πριν από λίγους μήνες. Σύμφωνα με τον οργανισμό, η γραμμή δημιουργήθηκε ως ενισχυτική των γραμμών που κινούταν επί της οδού Πατησίων λόγω της πανδημίας, είχε δηλαδή προσωρινό χαρακτήρα.

Η καντίνα στον Πειραιά: Αλγεινή εντύπωση ομολογούμε πως προκαλεί η χωροθέτηση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (καντίνα) εντός του ιστορικού Μεγάρου των ΗΣΑΠ στον Πειραιά. Το πρόβλημα βεβαίως δεν είναι ότι εντός του σταθμού λειτουργεί ένα τέτοιο κατάστημα -υπάρχει ήδη άλλο γνωστής αλυσίδας το οποίο βρίσκεται στεγασμένο στο κτήριο και όχι δίπλα στα ακυρωτικά μηχανήματα- αλλά κυρίως η θέση του, εκεί όπου εισέρχονται και εξέρχονται οι επιβάτες από τους συρμούς και σε σημείο όπου μπορούν να αγοράζουν καφέδες και τυρόπιτες ακόμα και όσοι έχουν περάσει τις πύλες του ηλεκτρονικού εισιτηρίου όπου υποτίθεται ότι απαγορεύεται η κατανάλωση των προϊόντων αυτών. Κατά την προσωπική μας γνώμη, η ΣΤΑ.ΣΥ. οφείλει να προστατέψει τόσο τον ιστορικό σταθμό (απαιτείται για παράδειγμα η στεγανοποίηση του στεγάστρου) όσο και τον κανονισμό λειτουργίας των μέσων σταθερής τροχιάς εφαρμόζοντας και πάλι έμπρακτα την απαγόρευση κατανάλωσης φαγητών και ποτών με στόχο τη διατήρηση των υψηλών στάνταρ καθαριότητας που είχε κάποτε το μετρό (και οφείλει να έχει και η γραμμή 1). Υπάρχουν πολλοί άλλοι χώροι που η εταιρεία μπορεί να εκμεταλλευτεί εμπορικά, όπως και το έχει κάνει τα τελευταία χρόνια.

Το “αλαλούμ” στα Μανιάτικα: Τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ξεχωριστές αναφορές στη Βουλή προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αυτή την εβδομάδα σχετικά με την καταγγελία από δημοτική παράταξη του Πειραιά για τα όσα εξελίχθηκαν στο σταθμό Μανιάτικα το βράδυ της Πέμπτης 17 Οκτωβρίου μετά από βλάβη στο σύστημα σηματοδότησης. Η ΣΤΑΣΥ είχε με ανακοίνωσή της την επόμενη μέρα διαψεύσει παραβίαση των πρωτοκόλλων λειτουργίας και την καταγγελόμενη υποστελέχωση των σταθμών. Πλέον αναμένουμε κάποια πιο αναλυτικά απάντηση.

Καταγγελία για ανάθεση καθηκόντων: Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής καταγγέλλει την προαγωγή ηλεκτροδηγού σε θέση επόπτη συρμών με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΣΤΑΣΥ «κατά παράβαση του Κανονισμού Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας» και «χωρίς να γίνει προκήρυξη θέσης», προσθέτοντας πως η απόφαση αυτή αποδυναμώνει τον κλάδο των ηλεκτροδηγών όπου απαιτούνται προσλήψεις, ενώ τέλος καλεί το Υπουργείο Μεταφορών να λάβει θέση.

Η συνεργασία αστυνομίας – ΣΤΑΣΥ: Μένουμε την ΣΤΑ.ΣΥ. και στο ζήτημα της συνεργασίας των εργαζόμενων της εταιρείας και των αστυνομικών που περιπολούν στο δίκτυο των μέσων σταθερής τροχιάς, το οποίο θίξαμε και την περασμένη Παρασκευή. Η διοίκηση της εταιρείας απάντησε σε ερώτηση της βουλευτού Αγγελικής Αδαμοπούλου σχετικά με το περιστατικό προσαγωγής εργαζόμενου στο σταθμό Αττική. Σύμφωνα με την εταιρεία, η συνεργασία αυτή χαρακτηρίζεται ως «αρμονική» με αξιωματικούς της Αστυνομίας να έχουν πλέον μόνιμη παρουσία στο νέο ενοποιημένο Κέντρο Ασφαλείας της ΣΤΑ.ΣΥ. έτσι ώστε να λαμβάνουν άμεσα πληροφορίες και να κατευθύνουν αστυνομικούς που βρίσκονται στο πεδίο. Παράλληλα έχουν πραγματοποιηθεί και σεμινάρια ενώ σχεδιάζονται και κοινές εκπαιδεύσεις προσωπικού. Τέλος, η ΣΤΑ.ΣΥ. απορρίπτει το περιεχόμενο της καταγγελίας του σωματείου περί ακάλυπτης θέσης μετά την προσαγωγή εργαζόμενου, υποστηρίζοντας πως έτερος τεχνικός τηλεπικοινωνιών ήταν παρών στο σταθμό Αττική.

Στα σκαριά το Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών: Ένα βήμα πιο κοντά βρισκόμαστε στην κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών για την Αττική, την έλλειψη του οποίου συχνά ο ΟΑΣΑ επικαλείται όταν τοπικές κοινωνίες και λοιποί ενδιαφερόμενοι ζητούν μεταβολές σε δρομολόγια για να δικαιολογήσει τις αρνητικές απαντήσεις του, καλώντας τους να περιμένουν πρώτα την κατάρτισή του. Πριν από λίγες μέρες, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΑ ενέκρινε την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου με προϋπολογισμό 2.376.162,65 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Ο χρόνος βέβαια θα δείξει αν το τεράστιο αυτό κόστος θα δικαιολογηθεί σε βάθος χρόνου μέσω της κατάρτισης του σχεδίου που θα αποτελέσει οδηγό για τη βελτίωση των συγκοινωνιών, ή απλά και αυτό το σχέδιο θα μείνει στο συρτάρι, όπως και το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής που καταρτίστηκε προ ολίγων ετών.

Πληρωμή ΚΤΕΛ: Το ποσό των 300.000 ευρώ διέθεσε ο ΟΑΣΑ για την εξόφληση παραστατικών τα οποία αφορούν ανάθεση εκτέλεσης αστικών και ειδικών τοπικού χαρακτήρα δρομολογίων στην περιοχή αρμοδιότητας ΟΑΣΑ, σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση (έναντι εκκαθάρισης Β’ τριμήνου 2022). Αναλυτικά, το ΚΤΕΛ Αττικής έλαβε 170.000 ευρώ, το ΚΤΕΛ Κορινθίας 110.000 ευρώ και το ΚΤΕΛ Θηβών 20.000 ευρώ.

Πληρωμή leasing λεωφορείων: Ποσό περίπου 1,9 εκατ. ευρώ διέθεσε η ΟΣΥ για την πληρωμή της 18ης και 19ης συμβατικής περιόδου για το leasing των αστικών λεωφορείων. Συγκεκριμένα, τα ποσά συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων και του ΦΠΑ έχουν ως εξής: 984.381,44 ευρώ προς την MED BUS & TRUCK CENTER – ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΟΡΤΗΓΟΥ & ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΑΕ, 552.811,84 ευρώ προς την ΕΘΝΙΚΗ LEASING ΑΕ και 393.308,16 ευρώ προς την ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ ΑΕΒΜΕ.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε δέσμευση πίστωσης ύψους 2.989.926 ευρώ προς την Ο.ΣΥ. Α.Ε. για την κάλυψη των δαπανών της λόγω της COVID – 19 πανδημίας, κατά το χρονικό διάστημα Μάιος έως και Ιούλιος έτους 2022.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο:


Από τη Διαύγεια

  • Έγκριση καταβολής ποσού 1.670.317,58 ευρώ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τον μήνα Σεπτέμβριο 2022 προς την ανάδοχο εταιρεία

  • Διαγραφή από τη δύναμη του προσωπικού ενός εργαζόμενου από 18/11/2022, λόγω αδικαιολόγητης απουσίας από 30/07/2022.

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: περισσότερες δράσεις για την ασφάλεια στις συγκοινωνίες και τι ζητάει ο Πειραιάς για το Μετρό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*