Τα νέα του σιδηρόδρομου: η ηλεκτροκίνηση πάει Καλαμπάκα, διαμάχη για τη διακοπή των δρομολογίων στη Θράκη

* * * Υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ και της ΑΒΑΞ Α.Ε. για το έργο αναβάθμισης της σιδηροδρομικής σύνδεσης Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα που περιλαμβάνει εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, και ETCS LEVEL 1 στην υφιστάμενη γραμμή, καθώς και κατασκευή νέας παρακαμπτήριας γραμμής στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Σοφάδων. Το συμβατικό τίμημα ανέρχεται στα 52,2 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί σε ορίζοντα 36 μηνών με στόχο η γραμμή να παραδοθεί ως τα τέλη του 2025.

* * * Στον ΣΥΡΙΖΑ έριξε την ευθύνη ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής για την κατάσταση που βρίσκεται το σιδηροδρομικό δίκτυο στη Θράκη απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή. Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, η κακή κατάσταση της γραμμής οφείλεται σε μία αποτυχημένη προσπάθεια συντήρησής της που έγινε από το Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι τον Αύγουστο του 2017 και την άφησε σε χειρότερη κατάσταση. Έτσι, στο τμήμα Δράμα – Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη, τα σιδηροδρομικά δρομολόγια αντικαθίστανται με λεωφορεία, αφού διαφορετικά το τρένο θα χρειαζόταν 8 ώρες για το δρομολόγιο. Όσον αφορά την πλήρη ανάταξη του δικτύου στην Ανατολική Μακεδονία και τη συντήρησή του για 20 χρόνια, αυτή αναμένεται να προχωρήσει «εντός του 2023» μέσω ΣΔΙΤ.

* * * Ένας μόνο ενδιαφερόμενος, η κοινοπραξία των εταιρειών Hellenic Train και του ομίλου Κοπελούζου κατέθεσε δεσμευτική προσφορά στον τρίτο κατά σειρά διαγωνισμό για το Θριάσιο ΙΙ, δηλαδή τη δημιουργία Εμπορευματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού και Σταθμού Διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ) και διαχείρισή του για 30 έτη.

* * * Με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν την ανανέωση των συμβάσεων από τον ΟΣΕ σε 160 φύλακες ισόπεδων διαβάσεων που προσλήφθηκαν με την ΣΟΧ 1/2019 σύμβαση και μη εκχώρηση του συγκεκριμένου έργου σε ιδιώτες.

* * * Ο ΟΣΕ προχωρά σε απ’ ευθείας ανάθεση για την «απομάκρυνση επτά (7) οδικών οχημάτων και άλλων χρήσιμων υλικών ιδιοκτησίας ΟΣΕ από το Αυτοκινητοστάσιο Αθηνών (Αγίων Αναργύρων)»,
προϋπολογισμού 10.600 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Η απομάκρυνση των οχημάτων από τον σχεδόν εγκαταλελειμμένο χώρο του ΟΣΕ γίνεται «μετά από πιέσεις από το Δήμο Αγίων Αναργύρων» όπως αναφέρεται σε άλλο έγγραφο του οργανισμού.

* * * Τους 351.728 έφτασαν οι επιβάτες που χρησιμοποίησαν το σιδηροδρομικό σταθμό του Αεροδρομίου τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έγγραφο του ΟΣΕ. Εξ αυτών, οι 276.376 χρησιμοποίησαν το Μετρό (78,6%) και οι 75.352 τον Προαστιακό (21,4%). Η ΣΤΑΣΥ και η Hellenic Train καλούνται να πληρώσουν περίπου 0,68 ευρώ ανά επιβάτη στην εταιρεία του Αεροδρομίου στην οποία ανήκει ο σταθμός.

* * * Την τέταρτη μεγαλύτερη μείωση επιβατών είχε ο ελληνικός σιδηρόδρομος συγκριτικά με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ του 2019 και του 2021 σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Αν και το 2021 παρατηρήθηκε μικρή αύξηση των επιβατών σε όλη την Ευρώπη σε σχέση με το 2020 (+17%), η διαφορά σε σχέση το 2019 παρέμεινε χαοτική (-46%).

* * * Ηλεία: Στις αρχές του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα του ΟΣΕ για την αναβάθμιση και επισκευή της υφιστάμενης μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Κατάκολο – Πύργος – Αλφειός – Ολυμπία // Θράκη: Απαισιοδοξία για το μέλλον του σιδηρόδρομου μετά την επαναφορά των τοπικών δρομολογίων // Βόρεια Ελλάδα: Ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη του σιδηροδρομικού δικτύου στη βόρεια Ελλάδα

* * * Γαλλία: Η Nestlé Waters θα χρησιμοποιήσει τρένα υδρογόνου στις μη ηλεκτροδοτημένες γραμμές της Γαλλίας // Ηνωμένο Βασίλειο: Συνεχίζονται οι απεργίες στο σιδηρόδρομο ως τα Χριστούγεννα // ΗΠΑ: Νομοθετική ρύθμιση για να αποφευχθούν οι απεργίες στο σιδηρόδρομο

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*