Τα νέα του σιδηρόδρομου: το πρόστιμο στην Hellenic Train και τα ατυχήματα στις φυλασσόμενες διαβάσεις

* * * Η ειρωνία της επιβολής προστίμου ύψους 300.000 ευρώ (πολύ μεγάλο ποσό για τα ελληνικά δεδομένα) από την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων προς την Hellenic Train είναι πως η ιταλική εταιρεία κατά πάσα πιθανότητα θα το γλίτωνε αν είχε φροντίσει να αποζημιώσει εγκαίρως το σύνολο των επιβατών που αποκλείστηκαν σε αμαξοστοιχίες τον περασμένο Ιανουάριο με τα (μόλις) 1.000 ευρώ τον κάθε ένα. Η εταιρεία καλείται να πληρώσει όχι επειδή τα τρένα ακινητοποιήθηκαν αλλά επειδή δεν φρόντισε να φτάσουν με εναλλακτικά μέσα στον προορισμό τους, δεν τους ενημέρωσε για τα δικαιώματά τους και δεν αποζημίωσε το σύνολο αυτών. Εξίσου σημαντικό με το πρόστιμο είναι ότι πλέον παύει να ισχύει η «εξαίρεση» της εταιρείας από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τα δικαιώματα των επιβατών. Η Hellenic Train πρέπει από εδώ και πέρα να ενημερώνει το σύνολο των επιβατών, είτε αγοράζουν εισιτήρια online είτε σε εκδοτήριο, για τα δικαιώματά τους σε περίπτωση καθυστερήσεων και ακυρώσεων δρομολογίων και φυσικά να εφαρμόζει ό,τι προβλέπεται στις περιπτώσεις αυτές.

* * * Συνεχή σιδηροδρομικά ατυχήματα με την εμπλοκή Ι.Χ. αυτοκινήτων σε διαβάσεις είχαμε τις τελευταίες μέρες. Μετά το ατύχημα νωρίς το πρωί της Κυριακής 18 Δεκεμβρίου σε διάβαση στο ύψους της Χαμοστέρνας που προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στα δρομολόγια του Προαστιακού, ακολούθησε ατύχημα σε σιδηροδρομική διάβαση στην Σκύδρα, το απόγευμα της επόμενης μέρας, χωρίς ευτυχώς τραυματισμού. Ο οδηγός ισχυρίζεται ότι δεν λειτούργησαν οι μπάρες ασφαλείας, κάτι που μένει να αποδειχθεί. Τα περιστατικά αυτά, φέρνουν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στο προσκήνιο την ανάγκη πρόσληψης εκατοντάδων μόνιμων φυλάκων διαβάσεων από τον ΟΣΕ οι οποίοι και θα είναι σωστά εκπαιδευμένοι αντί για την ανάθεση των υπηρεσιών αυτών σε ιδιώτες εργολάβους σεκιούριτι που δεν έχουν κάποια σχέση με το σιδηρόδρομο.

* * * Δύο συμβάντα παράσυρσης ζώων από αμαξοστοιχίες συνέβησαν μέσα σε μία εβδομάδα. Το πρώτο, την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου όταν αμαξοστοιχία 1632 (Θεσσαλονίκη – Δράμα) χτύπησε μεγάλο ζώο κοντά στον ΣΣ Μανδρακίου. Το δεύτερο, ανήμερα των Χριστουγέννων όταν η αμαξοστοιχία 2594 (Λάρισα- Θεσσαλονίκη) χτύπησε ζώο επί της γραμμής, κοντά στο Πλατύ.

* * *  Σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Train, ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ERA) νέο Ενιαίο Πιστοποιητικό Ασφάλειας για την εταιρεία, μετά από ελέγχους των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών σε Ελλάδα και Βουλγαρία.

* * * Το επόμενο καλοκαίρι αναμένεται να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για το έργο της συντήρησης του σιδηροδρομικού δικτύου στη βόρεια Ελλάδα ύψους 300 εκατ. ευρώ, εφόσον όμως η χρημματοδότηση εξασφαλιστεί μέσα στους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς. Όσο για τα δύο άλλα έργα συντήρησης που αφορούν το σιδηροδρομικό άξονα και τον Προαστιακό της Αθήνας, αυτά μάλλον δεν θα προλάβουν το 2023.

* * * Πάτρα: Ματαιώθηκε ο διαγωνισμός του ΟΣΕ για το έργο της συντήρησης της γραμμής του Προαστιακού Πάτρα – Κάτω Αχαϊα αφού οι συμμετέχουσες εταιρείες έκριναν πως το τίμημα ήταν πολύ χαμηλό //  Πήλιο: Οι προοπτικές και προϋποθέσεις της ανάπτυξης του τρένου του Πηλίου

* * * Μετατίθεται η ημερομηνία του διαγωνισμού της ΕΡΓΟΣΕ για το έργο της κατασκευής σιδηροδρομικής στάσης στο Κρυονέρι Αττικής. Οι προσφορές θα υποβάλλονται ως τις 17 Ιανουαρίου, ενώ η αποσφράγισή τους θα γίνει στις 24 Ιανουαρίου.

* * * Υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα η σύμβαση μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ και της ΙΝΤΕΡΚΑΤ Α.Ε. για το έργο κατασκευής τεχνικού άνω διάβασης στη σιδηροδρομική γραμμή Τιθορέα – Λιανοκλάδι  – Δομοκός, καθώς και τη σήμανση επτά σταθμών και στάσεων στο τμήμα της γραμμής Τιθορέα – Δομοκός ύψους 3.117.732,22 ευρώ. Οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν δύο χρόνια. Το γιατί ένα τόσο σημαντικό έργο που περιλαμβάνει την κατασκευή διάβασης άγριας πανίδας αλλά και τη σήμανση σταθμών δεν ήταν μέρος του κύριου έργου δεν το εξήγησε κανείς.

* * * Το Δ.Σ. του ΟΣΕ κατακύρωσε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών εντός της πόλης της Λάρισας. Το έργο ανατίθεται στην ΧΩΡΟΤΕΧΝΙΚΗ Α.Τ.Ε. αντί του ποσού των 3.407.864,26 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ.

* * * Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών απάντησε σε αίτηση κατάθεσης εγγράφων που είχαν υποβάλλει στη Βουλή 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι οποίοι ζητούσαν να κατατεθούν το μνημόνιο συνεργασίας δημοσίου – Hellenic Train (τότε ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και η -υπογεγραμμένη από την εταιρεία- σύμβαση που κατατέθηκε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τον Δεκέμβριο του 2020, ώστε να διευκρινιστεί αν υπήρξε απώλεια επενδύσεων από την υπογραφή της σύμβασης σε σχέση με το μνημόνιο. Ο Υπουργός Υποδομών κάλεσε μάλιστα τους βουλευτές να καταθέσουν και επίκαιρη ερώτηση για το θέμα ώστε αυτό να συζητηθεί στη βουλή.

* * * «Τρίβουν τα χέρια τους» οι Γάλλοι της Alstom από τότε που άκουσαν για το ενδεχόμενο δημιουργίας σιδηροδρομικής γραμμής στην Κρήτη αλλά και γραμμής Τραμ στο κέντρο του Ηρακλείου. Εξού και τα συνεχή δημοσιεύματα τις τελευταίες μέρες για το ενδιαφέρον τους και τις «προτάσεις» τους για τη γραμμή. Αυτό που ενδεχομένως βέβαια να τους διαφεύγει είναι ότι η πρόταση για κατασκευή γραμμής Τραμ στο Ηράκλειο υπάρχει ήδη από τη δεκαετία του 90 και επιστρέφει συχνά-πυκνά κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων. Κανείς δεν ξέρει ποιος υπουργός ή ποια κυβέρνηση θα «τσιμπίσει» αλλά καλού κακού ας κρατούν μικρό καλάθι και οι Γάλλοι και οι Ηρακλειώτες.

* * * Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή της 12ης μηνιαίας δόσης της ετήσιας επιχορήγησης, για το έτος 2022 προς τον ΟΣΕ Α.Ε. ύψους 3.750.000 για την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών. Επίσης, εγκρίθηκε δέσμευση πίστωσης ύψους 25.223,67 ευρώ για την κάλυψη των δαπανών της ΕΡΓΑΟΣΕ Α.Ε. λόγω της COVID – 19 πανδημίας, κατά το χρονικό διάστημα: Μάιος – Αύγουστος έτους 2022.

* * * Γαλλία – Ισπανία: Οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι σκοπεύουν να εγκαινιάσουν το νέο διεθνές δρομολόγιο μεταξύ Παρισιού και Βαρκελώνης ως το τέλος του 2024 // Γαλλία: Αύξηση 745% στην τιμή του ρεύματος αναμένουν μέσα στο 2023 οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι //  Ηνωμένο Βασίλειο – Σουηδία: Γιατί το ταξίδι Λονδίνο – Στοκχόλμη με τρένο αξίζει αν και διαρκεί μία μέρα // Γερμανία: Άνοιξε η γραμμή υψηλών ταχυτήτων Wendlingen – Ulm μήκους 59,6 χλμ. όπου η ανώτατη ταχύτητα θα είναι 250 χλμ./ώρα // Νορβηγία: Ο Βασιλιάς της Νορβηγίας εγκαινίασε το μακρύτερο σιδηροδρομικό τούνελ της χώρας μήκους 20,6 χλμ. // Σερβία: Διαρροή αμμωνίας μετά από εκτροχιασμό τρένου

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*