Η Μαδρίτη η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που αποσύρει τα λεωφορεία ντίζελ

Ο δημοτικός οργανισμός αστικών συγκοινωνιών της Μαδρίτης (EMT Madrid) ανακοίνωσε ότι το τελευταίο πετρελαιοκίνητο λεωφορείο της πόλης μετέφερε για τελευταία φορά επιβάτες το Δεκέμβριο του 2022, καθιστώντας τη Μαδρίτη την πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα -από άποψη τόσο αριθμού κατοίκων όσο και λεωφορείων σε λειτουργία- με 100% καθαρό στόλο αστικών λεωφορείων [αν και η «ραχοκοκαλιά» του στόλου παραμένουν τα λεωφορεία φυσικού αερίου που είναι ορυκτό καύσιμο].

Ο οργανισμός έχει αποκτήσει 1.291 νέα λεωφορεία μηδενικών εκπομπών για να ανανεώσει το 60% του στόλου. Με την απόσυρση του τελευταίου λεωφορείου ντίζελ, ο τρέχων «πράσινος» στόλος της EMT Madrid θα αποτελείται από 1.915 λεωφορεία φυσικού αερίου (CNG) και 180 ηλεκτρικά λεωφορεία. Επιπλέον, η δημοτική επιχείρηση αναμένει τα πρώτα 10 λεωφορεία υδρογόνου καθώς και άλλα 150 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία μέσα στο 2023.

Η EMT Madrid είχε την υποστήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης για την σταδιακή αντικατάσταση των παλαιών λεωφορείων με ηλεκτρικά, με στόχο τα ηλεκτρικά λεωφορεία να ανέρχονται στο 25% του στόλου ως το 2025. Για το σκοπό αυτό, το κεντρικό αμαξοστάσιο με χωρητικότητα 318 λεωφορείων στην La Elipa που αποτελεί και το Κέντρο Επιχειρήσεων της EMT θα φιλοξενεί μόνο ηλεκτρικά λεωφορεία, ενώ θα παράγεται και ηλεκτρική ενέργεια μέσω μίας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης.

Πέρα από την έμφαση στην ηλεκτρική ενέργεια, το Στρατηγικό Σχέδιο της EMT, που παρουσιάστηκε στις αρχές του 2022, προβλέπει επίσης την ενσωμάτωση πράσινου υδρογόνου στον στόλο. Έτσι, η άφιξη 10 λεωφορείων κυψελών καυσίμου που τροφοδοτούνται από αυτή την καθαρή πηγή ενέργειας έχει προγραμματιστεί για το 2023.

Συνολικά, οι επενδύσεις σε νέα λιγότερο ρυπογόνα λεωφορεία ή λεωφορεία μηδενικών εκπομπών θα φτάσουν τα 534 εκατ. ευρώ μεταξύ του 2021 και του 2025. Το ποσό αυτό προστίθεται στα 77,34 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη επενδυθεί το 2020 για την απόκτηση πιο βιώσιμων οχημάτων.

Μέχρι το 1994, ολόκληρος ο στόλος της EMT Madrid (1.862 οχήματα) αποτελούνταν από λεωφορεία ντίζελ. Εκείνη τη χρονιά, ξεκίνησαν οι αγορές των πρώτων μοντέλων με κινητήρα CNG (φυσικού αερίου) τα οποία τώρα αποτελούν την πλειοψηφία του στόλου της Μαδρίτης.

Αυτή τη στιγμή, η EMT Madrid διαθέτει 19 γραμμές μηδενικών εκπομπών, καθιστώντας τη Μαδρίτη την πόλη με τις περισσότερες ηλεκτροδοτημένες γραμμές στην Ισπανία. Τον Μάιο του 2021, η EMT Madrid πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων στην ιστορία της, η οποία περιλάμβανε 150 λεωφορεία, με συνολικό κόστος 81 εκατομμυρίων ευρώ, με χρηματοδότηση εν μέρη από το μηχανισμό Next Generation της ΕΕ. Μέχρι το 2025, το 25% των αστικών λεωφορείων της Μαδρίτης αναμένεται να είναι ηλεκτρικά.

Πηγή: intelligenttransport.com

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*