Τα νέα του σιδηρόδρομου: τα ατέλειωτα σιδηροδρομικά έργα και το μουσείο-φάντασμα του ΟΣΕ

* * * Πόσα χρόνια χρειάζεται ένα σιδηροδρομικό έργο στη χώρα μας από την προκήρηξη των πρώτων μελετών μέχρις ότου οι μελέτες αυτές ολοκληρωθούν και προχωρήσει η δημοπράτηση και η κατασκευή του μέχρι να παραδοθεί; Την απάντηση είχαμε την ευκαιρία να την δούμε κατά τις τελευταίες δεκαετίες με αφορμή την αναβάθμιση του κύριου σιδηροδρομικού άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, μέρος του οποίου είναι και το τμήμα ΣΚΑ – Οινόη το οποίο αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η επίτευξη μεγάλων ταχυτήτων στα τρένα. Ας ελπίσουμε, μετά την παράδοση των μελετών, να δούμε και τα έργα να πραγματοποιούνται μέσα σε αυτή τη δεκαετία.

* * * Όσον αφορά τώρα τη μελλοντική γραμμή μέσω της οποία θα παρακαμφθεί το τμήμα ΣΚΑ – Οινόη, και η οποία μελετάται εδώ και μία δεκαετία, υπάρχουν ερωτηματικά για το αν το σημαντικό κόστος ενός τέτοιου έργου δικαιολογείται από την επιβατική και εμπορική κίνηση η οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι κορεσμένη. Ερωτηματικά βέβαια υπάρχουν και για τους νέους σταθμούς, όπως αυτός σε Κρυονέρι. Πόσο απαιραίτητος είναι ένας νέος σταθμός ο οποίος θα βλέπει ένα δρομολόγιο ανά δύο ώρες;

* * * Αθωώθηκε και σε δεύτερο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο το 2016 στο ύψος της Χάλκης και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 47χρονος οδηγός του οχήματος. Ο μηχανοδηγός ήταν κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από αμέλεια (καθώς, όπως κατηγορήθηκε, υπερέβη το όριο ταχύτητας με αποτέλεσμα να μην προλάβει να φρενάρει εγκαίρως) και παρόλο που είχε αθωωθεί και σε πρώτο βαθμό, ο εισαγγελέας είχε ασκήσει έφεση.

* * * Θράκη: Κοινό ψήφισμα με το οποίο ζητούν την επιστροφή της τουριστικής αμαξοστοιχίας Δράμα – Τοξότες – Δράμα εξέδωσαν σύλλογοι της βόρειας Ελλάδας με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Θράκη // Πάτρα: Η ΕΡΓΟΣΕ θα επανυποβάλει αίτημα στην Κομισιόν για την ένταξη της υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής της Πάτρας στον χρηματοδοτικό μηχανισμό CEF // Θεσσαλονίκη: Σε απόσταση αναπνοής από το σιδηροδρομικό σταθμό δεκάδες βαγόνια του ΟΣΕ ρημάζουν καθημερινά από την φθορά του χρόνου και τις λεηλασίες

* * * Πέρασε από επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την ενοποίηση της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων (που ποτέ δεν είχε λειτουργήσει) με την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων. Η επιτροπή θα στελεχωθεί με εργαζόμενους της πρώην επιτροπής διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων καθώς και με άλλο προσωπικό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ενώ θα είναι δυνατή η συνεργασία και με ιδιώτες (όπως αναμένεται να συμβεί κυρίως για τη διερεύνηση των σιδηροδρομικών ατυχημάτων.

* * * Να είναι καλά κάποια ντοκιμαντέρ και κάποια ρεπορτάζ, όπως το τελευταίο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, χάρη στα οποία μπορούμε να δούμε τα εκθέματα του νέου σιδηροδρομικού μουσείου του ΟΣΕ το οποίο βρίσκεται επ’ αόριστον «υπό διαμόρφωση» στο παλιό αμαξοστάσιο της Λεύκας στον Πειραιά. Υπενθυμίζουμε ότι ο χώρος εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα το καλοκαίρι του 2019, λίγο πριν τις εκλογές, ωστόσο μέχρι σήμερα ούτε έχει ανοίξει, ούτε και έχει ανακοινωθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία του, ενώ και από τις εικόνες βλέπουμε ότι μέχρι σήμερα παραπέμπει περισσότερο σε εγκαταλελειμμένο χώρο παρά σε σύγχρονη μουσειακή εγκατάσταση.

* * * Ο ΟΣΕ προχώρησε σε πρόσληψη εργαζόμενης για την «Κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών Γραμματειακής υποστήριξης της Διευθύνσεως Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης», για χρονικό διάστημα 6 μηνών, αντί ποσού 9.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

* * * Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε τον προϋπολογισμό της εταιρείας ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε. Α.Ε. για το 2023. Όπως αναμένεται, η εταιρεία θα έχει έσοδα ύψους 172.388.751 ευρώ, ενώ τα έσοδα θα φτάσουν τα 171.294.810 ευρώ. Το ισοζύγιο επομένως θα είναι θετικό κατά 1.093.941 ευρώ.

* * * Με απόφαση του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ, η εταιρεία θα προχωρήσει σε δωρεά ειδών πληροφορικής (PC, οθόνες, KVM, εκτυπωτή) σε σχολεία σε Αθήνα, Περιστέρι, Κορυδαλλό, Πετρούπολη και Δουνέικα.

* * * Σε συνέντευξή της, η η Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), Ιωάννα Τσιαπαρίκου καταστά σαφές ότι η περίοδος χάριτος προς τον ΟΣΕ και την Hellenic Train έχει λήξει, ενώ ως σημαντικότερα προβλήματα αναφέρει την έλλειψη συντήρησης, την έλλειψη προσωπικού και την έλλειψη πληροφόρησης προς το επιβατικό κοινό. Η αλήθεια είναι πως οι δημόσιες δηλώσεις της προέδρου της ΡΑΣ κατά των οργανισμών που η ρυθμιστική αρχή ελέγχει προκαλούν κάποια έκπληξη. Επιπλέον, για να μη λέμε μόνο τα καλά (βλ. τη στήλη της περασμένης εβδομάδας) δεν ξέρουμε αν η διαρροές πληροφοριών στον τύπο περί επεκείμενων προστίμων από την ΡΑΣ βοηθούν το έργο της αρχής, ιδιαίτερα αν πρόκειται για πρόστιμα-χάδια που δεν επιφέρουν κάποια αλλαγή προς το καλύτερο για το επιβατικό κοινό.

* * * ΗΠΑ: Επιβάτες τρένου στη Φλόριντα παρέμειναν αποκλεισμένοι μέσα σε αυτό επί 37 ώρες μετά από εκτροχιασμό, με τη σιδηροδρομική εταιρεία να μην τους επιτρέπει να αποβιβαστούν // Αίγυπτος: Στην κυκλοφορία νέα βαγόνια στη γραμμές Κάιρο – Αλεξάνδρεια και Κάριο – Ασουάν // Κίνα: Παραδόθηκε γραμμή μήκους 173 χλμ. με ανώτατη ταχύτητα 350 χλμ/ώρα // Ιταλία: Πώς προχωρούν οι διαγωνισμοί για προμήθεια τρένων υδρογόνου

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*