Τα νέα του σιδηρόδρομου: «βροχή» τα πρόστιμα στην Hellenic Train, συντήρηση στο σιδ. σταθμό Θεσσαλονίκης

* * * Ένας μήνας θα συμπληρωθεί την επόμενη εβδομάδα από την ανακοίνωση της ΡΑΣ σχετικά με επιβολή προστίμου στην Hellenic Train για το ζήτημα της καθυστέρησης στην αποζημίωση του συνόλου των επιβατών που είχαν αποκλειστεί σε τρένα τον Ιανουάριο του 2022. Μέχρι και σήμερα, η εταιρεία δεν έχει εκδώσει σχετικό δελτίο τύπου, όπως ζήτησε η ΡΑΣ, το οποίο θα ενημερώνει το επιβατικό κοινό για το χρονοδιάγραμμα αποζημίωσης των επιβατών. Επιπλέον, δεν έχουμε δει κάποια ενέργεια για την βελτίωση της ενημέρωσης του επιβατικού κοινού σχετικά με καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων, όπως επίσης είχε ζητήσει η ΡΑΣ στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ μόλις ανακοινώθηκε η επιβολή και νέου προστίμου στην Hellenic Train για μη έγκαιρη ανανέωση πιστοποιητικών μηχανοδηγών.

* * * Μακάρι την ίδια προσήλωση που δείχνει η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων στο έργο της να έδειχναν και όλοι οι υπόλοιποι φορείς του σιδηρόδρομου στην Ελλάδα, δημόσιοι και ιδιωτικοί.

* * * Τα προβλήματα στον Προαστιακό της Αθήνας εξακολουθούν να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και το 2023. Το πρωί αυτής της Τρίτης (υπό βροχή) δημιουργήθηκε ένα αλλαλούμ στα δρομολόγια μετά από «άσκοπη χρήση του φρένου έκτακτης ανάγκης» από επιβάτη σε συρμό του Προαστιακού σύμφωνα με την Hellenic Train.  Η λογική λέει πως η εταιρεία θα έπρεπε να λάβει κάποια μέτρα έτσι ώστε μία τέτοια ενέργεια ενός επιβάτη να μην έχει ως αποτέλεσμα καταργήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων.

* * * Μετά από την ματαίωση του διαγωνισμού για τη συντήρηση των γραμμών στον Προαστιακό Πάτρας, ο ΟΣΕ προχώρησε και στην ματαίωση του διαγωνισμού για της εργασίες συντήρησης γραμμών και αλλαγών στην περιοχή δικαιοδοσίας του Τμήματος Συντήρησης Γραμμή Αθηνών. Η αιτία που αναφέρεται στην απόφαση, είναι η μη υποβολή προσφορών κατά την καταληκτική ημερομηνία. Πλέον, ο οργανισμός πρόκειται να επανασχεδιάσει τη μελέτη του έργου ώστε να μεταβληθεί και ο προϋπολογισμός του (προς τα πάνω βεβαίως).

* * * Δύο σημαντικά θέματα περιλαμβάνονται στη σημερινή ημερήσια διάταξη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ. Πρόκειται για την έγκριση της προκήρυξης διαγωνισμού για τη συντήρηση και άρση βλαβών στο σύστημα ραδιοκάλυψης GSM-R σε όλη την Ελλάδα καθώς και την ανάδειξη προσωρινού μειοδότη για το έργο αποκατάστασης ζημιών σε σταθμούς του Προαστιακού της Αθήνας μεταξύ Κιάτου και των Άνω Λιοσίων.

* * * Μικρές αλλά σημαντικές παρεμβάσεις συντήρησης έγιναν στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης. Μεταξύ αυτών, ξεκίνησαν τη λειτουργία τους οι ηλεκτρονικοί πίνακες δρομολογίων ύστερα από 20 (!) χρόνια, επισκευάστηκαν οι συρόμενες πόρτες, έγιναν καθαρισμοί επιφανειών και βαψίματα, παρεμβάσεις στις τουαλέτες, ενώ αντικαταστάθηκαν λαμπτήρες. Ο σταθμός βεβαίως χρειάζεται και πιο δραστικές παρεμβάσεις προκειμένου να βρεθεί στον 21ο αιώνα.

* * * Τη Διοίκηση της Hellenic Train καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την παραχώρηση σε εργολάβο των λεωφορειακών γραμμών Καστελόκαμπος-Πανεπιστήμιο-Νοσοκομείο στην Πάτρα και την καλεί να επενδύσει στην ανάπτυξη στόλου οχημάτων.

* * * Λάρισα: Ο ΟΣΕ προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης για την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων στις σιδηροδρομικές γραμμές στην πόλη της Λάρισας από το Σταθμό του Μεζούρλου έως μετά τη γέφυρα του Πηνειού ποταμού.

* * * Σε δέσμευση πίστωσης ύψους 62.000.000 ευρώ προχώρησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών λίγο πριν την εκπνοή του 2022, με το ποσό να αφορά την πληρωμή της σύμβασης ανάθεσης Υποχρέωσης Δημόσιας Υπηρεσίας του έτους 2022, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Hellenic Train (ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε).

* * * Σύμφωνα με δεδομένα του ΟΣΕ για την επιβατική κίνηση του σταθμού του Αεροδρομίου της Αθήνας τον Οκτώβριο του 2022 το σταθμό χρησιμοποίησαν 254.386 επιβάτες του Μετρό και 73.598 επιβάτες του Προαστιακού. Το Νοέμβριο το σταθμό χρησιμοποίησαν 218.450 επιβάτες του Μετρό και 60.106 επιβάτες του Προαστιακού. Περίπου ένας στους πέντε επιβάτες δηλαδή προτίμησε το Μετρό αντί του Προαστιακού. Η εταιρεία του Αεροδρομίου, στην οποία ανήκει ο σταθμός, εισπράττει λίγο λιγότερο από ένα ευρώ ανά εισιτήριο, ενώ αποζημιώνεται ξεχωριστά και για τη χρήση εγκαταστάσεων από τον ΟΣΕ, την ΣΤΑΣΥ και την Hellenic Train.

* * * Αρνητικό ισοζύγιο κατά -6.422.235 ευρώ αναμένεται να παρουσιάσει η ΟΣΕ Α.Ε. το 2023 σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της, όπως αυτός εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Τα έσοδα αναμένεται να ανέλθουν σε 351.330.000 ευρώ ενώ τα έξοδα σε 357.752.235 ευρώ.

* * * Τον προϋπολογισμό της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. για το 2023 ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Όπως προβλέπεται, τα έσοδα θα ανέλθουν σε 172.388.751 ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών (160.500.000 ευρώ) να προέρχεται από την τιμολόγηση του ΟΣΕ για μελέτες, έργα και απαλλοτριώσεις. Τα έξοδα θα ανέλθουν σε 171.294.810 ευρώ, με 160.605.400 ευρώ να αφορούν αγορές χρήσης (έργα-μελέτες-απαλλοτριώσεις) και 6.784.410 ευρώ για αμοιβές και έξοδα προσωπικού. Ο προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός κατά 1.093.941 ευρώ.

* * * Δράμα: Για πρώτη φορά από το 2013, ο Άγιος Βασίλης έφτασε στη Δράμα με τρένο // Λιβαδιά: Παράπονα για την καθυστέρηση επαναλειτουργίας του τοπικού δρομολογίου 1520-21 // Καλαμάτα: Ο Δήμος ξεκίνησε να φυλά το Πάρκο του ΟΣΕ το οποίο όμως χρειάζεται και ανακαίνιση. // Πάτρα: Εμπρησμός σε βανάκι του ΟΣΕ

* * * Ευρώπη: Τέλη Μαΐου ξεκινά το νυκτερινό δρομολόγιο Βρυξέλλες – Άμστερνταμ – Βερολίνο // Γερμανία: Η Deutsche Bahn ακυρώνει τη σύνδεση Ζυρίχης-Μονάχου λόγω υπερβολικών καθυστερήσεων // Γαλλία-Ιταλία: 150 προσωπικότητες της Γαλλίας ζητούν να σταματήσει η κατασκευή ενός νέου σιδηροδρομικού τούνελ μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας και το ποσό να διατεθεί για άλλα σιδηροδρομικά έργα στη χώρα // Αυστρία: Επενδύσεις ύψους 3,4 δις ευρώ στους σιδηροδρόμους έχουν προγραμματιστεί για φέτος // Ηνωμένο Βασίλειο: Βρέθηκαν δύο εγκαταλελειμμένα βαγόνια τρένων που είχαν μεταφέρει επιβάτες του Τιτανικού // Κίνα: Δεύτερη προαστιακή γραμμή στην πόλη Jinhua // Παραδόθηκαν ακόμα 91 χλμ. της γραμμής υψηλών ταχυτήτων Yuxia // 3.000 χλμ. νέων σιδηροδρομικών γραμμών θα ανοίξει η Κίνα εντός του 2023 // Παρουσιάστηκε ένα νέο τρένο υδρογόνου για μη ηλεκτροδοτημένες προαστιακές γραμμές

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*