Τα νέα του σιδηρόδρομου: η τηλεματική του ΟΣΕ, η ταλαιπωρία στον Προαστιακό και προσλήψεις στην Hellenic Train

* * * Το ζήτημα της τηλεματικής του ΟΣΕ είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Εδώ και πολλά χρόνια ο οργανισμός έχει στοιχεία τηλεματικής στη διάθεσή του αλλά μέχρι πρόσφατα αυτά δεν ήταν διαθέσιμα στο κοινό, ούτε από τον ίδιο τον ΟΣΕ ούτε και από την Hellenic Train. Την ίδια στιγμή, ο ΟΣΕ, πέρα από τα σιδηροδρομικά έργα με προϋπολογισμούς δισεκατομμυρίων ευρώ, προετοιμάζει μεγάλο διαγωνισμό ΣΔΙΤ για την δημιουργία νέου συστήματος τηλεματικής που θα περιλαμβάνει εφαρμογές, πινακίδες σε σταθμούς κ.λπ. Χαμένος χρόνος, χαμένο χρήμα και χαμένη αξιοπιστία του ελληνικού σιδηρόδρομου.

* * * Έκτακτα δρομολόγια και αύξηση της χωρητικότητας συρμών έχει προγραμματίσει η Hellenic Train από σήμερα Πέμπτη μέχρι και την επόμενη Τρίτη λόγω του καρναβαλιού στην Πάτρα που πάντα ανεβάζει την επιβατική κίνηση. Κι όταν λέμε έκτακτα δρομολόγια, αναφερόμαστε σε λεωφορεία, αφού δεν φαίνεται να έχει προγραμματιστεί κάποιο επιπλέον δρομολόγιο τρένου μεταξύ Αθήνας και Κιάτου (ή Αιγίου). Πόσα ακόμα καρναβάλια άραγε θα πρέπει να περάσουν μέχρις ότου γίνει εφικτή η απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας και Πάτρας; 4-5 το λιγότερο, φοβόμαστε…

* * * Ακόμα μία εβδομάδα προβλημάτων στον Προαστιακό της Αθήνας με καθημερινές μεταβολές σε δρομολόγια λόγω έργων του ΟΣΕ. Προς το παρόν, ούτε η Hellenic Train ούτε και ο ΟΣΕ έχουν δώσει στη δημοσιότητα κάποιο χρονοδιάγραμμα, λες και οι επιβάτες του Προαστιακού δεν έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν για πόσο καιρό ακόμα θα ταλαιπωρούνται καθημερινά. Απλά βγαίνουν καθημερινές ανακοινώσεις, σαν το μαρτύριο της σταγόνας. Η ΡΑΣ είναι άραγε ικανοποιημένη;

* * * Άλλη μία παράταση ως την 1η Μαρτίου, την τέταρτη κατά σειρά, έλαβε ο διαγωνισμός για τον Προαστιακό Δυτικής Αττικής.

* * * Προσωπικό για θέσεις εργασίας στους τομείς της πληροφορικής και της τεχνολογίας ζητά η Hellenic Train, σύμφωνα με αγγελίες στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Μεταξύ αυτών, ζητείται Data Analyst, IT Business Analyst και Τεχνικός Υποστήριξης Χρηστών (IT Helpdesk Technician).

* * * Για λόγους ασφαλείας αλλά και προκειμένου να μπορεί να ορίζεται ο κατώτατος αριθμός δρομολογίων και η ανώτατη τιμή των εισιτηρίων εντάχθηκε η γραμμή του τρένου του Πηλίου στη σύμβαση των άγονων γραμμών που πήρε η Hellenic Train, σύμφωνα με όσα είπε στη Βουλή ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση. Αν η γραμμή χαρακτηριζόταν «ιστορική» και εξαιρούταν από τη σύμβαση της Hellenic Train, δεν θα ήταν υποχρεωτική η εξασφάλιση των ίδιων standard ασφαλείας με το υπόλοιπο δίκτυο, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος κατηγόρησε και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ για τους όρους ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

* * * Τον Μάρτιο αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πρώτη σύμβαση ΣΔΙΤ για την ανάταξη και συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου στη βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ κ. Βίνης σε συνάντηση ενημέρωσης των τοπικών αρχών. Προς το παρόν, ουδέν νεότερο για την επόμενη σύμβαση που θα αφορά και το δίκτυο της Αττικής.

* * * Η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ πραγματοποιεί περιοδεία αυτή την εβδομάδα στη βόρεια Ελλάδα, ενημερώνοντας τους φορείς για τα επερχόμενα σιδηροδρομικά έργα. Στην Αλεξανδρούπολη, έγινε συνάντηση με αντικείμενο την παρουσίαση των μελετών για την αναβάθμιση με διπλασιασμό της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο, τμήμα της μελλοντικής Ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας, προϋπολογισμού 1,08 δις ευρώ. Ο ανάδοχος του έργου, ο διαγωνισμός του οποίου πραγματοποιείται μέσω Ανταγωνιστικού Διαλόγου αναμένεται εντός του α’ εξαμήνου.

* * * Χτες Τετάρτη, στην Καβάλα, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τοπικούς φορείς στα γραφεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και παρουσιάστηκαν οι μελέτες κατασκευής της νέας σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τους Τοξότες, προϋπολογισμού 1,68 δις ευρώ, ένα ακόμα από τα έργα του Ανταγωνιστικού Διαλόγου. Με την κατασκευή της γραμμής, η διαδρομή Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη θα μειωθεί κατά 3 ώρες.

* * * Εν τω μεταξύ ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς μίλησε στο 1st East Macedonia & Thrace Forum στην Αλεξανδρούπολη, όπου υπογράμμισε «τον κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της σιδηροδρομικής λειτουργίας της περιοχής που έχουν τα έργα του ανταγωνιστικού διαλόγου για τη σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με το Ορμένιο και η κατασκευή της “σιδηροδρομικής Εγνατίας’’».

* * * Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης έλαβε απόφαση για την πραγματοποίηση μελέτης σκοπιμότητας για τη δημιουργία γραμμής Τραμ στο Ηράκλειο και γραμμής τρένου που θα εξυπηρετεί και το νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι. Για το ζήτημα του Τραμ στο Ηράκλειο είχαμε γράψει πριν λίγους μήνες με αφορμή την ανακίνηση του ζητήματος από τη δημοτική αρχή. Τότε είχε αναφερθεί πως η Αττικό Μετρό θα εμπλακεί στην πραγματοποίηση των μελετών, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το καταστατικό της εταιρείας. Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι αν το ζήτημα θα ξεχαστεί μετά τις εκλογές, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, ή όχι.

* * * Τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατήγγειλε με δήλωσή του ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παππάς για την πραγματοποίηση εργασιών στο σιδηροδρομικό δίκτυο χωρίς να λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας όπως η διακοπή κυκλοφορίας των τρένων. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, στην περιοχή της Λαμίας πραγματοποιήθηκαν εργασίες τοποθέτησης οδικής γέφυρας με γερανό χωρίς να έχει διακοπεί η σιδηροδρομική κυκλοφορία.

* * * Στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ υπάρχουν και ενδιαφέροντα θέματα για την έγκριση έργων που αφορούν συντήρηση σιδηροδρομικών γραμμών σε Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Έδεσσα και Λάρισα.

* * * Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραπέμπει την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μη εκπλήρωση υποχρεώσεων που υπέχει δυνάμει της οδηγίας για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου (2012/34/ΕΕ). Η συγκεκριμένη συμφωνία θα έπρεπε να είχε ενσωματωθεί από τον Ιούνιο του 2015 (!) Από την πλευρά του ΟΣΕ υποστηρίζεται πως θα υπάρξει σύντομα συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο για να επιλυθεί το πρόβλημα.

* * * Ισπανία: Παραίτηση και του υπουργού Μεταφορών για το σκάνδαλο της αγοράς τρένων που δεν χωρούσαν σε τούνελ [Σχόλιο: Είναι κυνικό να πιστεύουμε πως αν κάτι τέτοιο συνέβαινε στην Ελλάδα, η εκάστοτε κυβέρνηση θα δήλωνε «ένα μικρό μπέρδεμα έγινε, απλά τα τρένα θα κυκλοφορούν σε γραμμές χωρίς τούνελ»;] // Τσεχία: Τα νέα τρένα TGV M της Alstom δοκιμάζονται στην Τσεχία // Νορβηγία: Νέα τρένα για υπεραστικά δρομολόγια από την Stadler // Ισπανία: 15 χρόνια κλείνουν τα δρομολόγια υψηλών ταχυτήτων της Renfe μεταξύ Μαρδίτης – Βαρκελώνης (2 ώρες και 40 λεπτά για 500 χλμ.) // Ηνωμένο Βασίλειο – Γαλλία: Πώς γίνεται η συντήρηση του υποθαλάσσιου τούνελ της Μάγχης // Σερβία: Η Σερβία θα λάβει τη μεγαλύτερη επιχορήγηση από την ΕΕ για την ανοικοδόμηση των σιδηροδρόμων // Βέλγιο: Λιγότερα ατυχήματα αλλά περισσότεροι νεκροί σε σιδηροδρομικές διαβάσεις // Τουρκία: Περισσότεροι από 40.000 σεισμόπληκτοι εκκενώθηκαν μέσω τρένων στην Τουρκία // ΗΠΑ: Η Stadler σχεδιάζει την ανάπτυξη ηλεκτροκίνητου τρένου με μπαταρίες στις ΗΠΑ // Συνέντευξη με την Social Media Manager της Amtrak

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*