Εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Train: Ασφαλή τα τρένα, στον ΟΣΕ η ευθύνη για το δίκτυο

@DalekNek/twitter.com

Μία εβδομάδα μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Train κ. Μαουρίτσιο Καποτόρτο έκανε τις πρώτες του δηλώσεις απαντώντας σε ερωτήσεις του ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Ρώμη, Κριστιάν Μαυρή.

Ο κ. Καποτόρτο, αφού εξέφρασε τη θλίψη του για το δυστύχημα, το οποίο όπως ανέφερε στέρησε τη ζωή και σε 9 εργαζόμενους της Hellenic Train, ανέφερε πως η εταιρεία βρίσκεται στη διάθεση των αρχών για κάθε χρήσιμη πληροφορία που θα ρίξει φως στο θέμα, διευκρινίζοντας επίσης ποιοι ήταν οι ρόλοι και τα καθήκοντα εντός της Hellenic Train. Για το σκοπό αυτό έχουν δημιουργηθεί εσωτερικές ομάδες εργασίας εντός της εταιρείας οι οποίες συλλέγουν όλα τα σχετικά στοιχεία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Train υποστήριξε πως τα τρένα της εταιρείας κινούνται σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες του συστήματος που χρησιμοποιείται στους σιδηροδρόμους που πληρούν τα κριτήρια που προβλέπονται από τους Εθνικούς Οργανισμούς Τυποποίησης και μετά από πιστοποίηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων.

Ερωτώμενος για την ύπαρξη συστημάτων πυρόσβεσης στα τρένα Intecity, απάντησε πως τα τρένα είναι εξοπλισμένα με αυτόματα συστήματα πυρόσβεσης και φορητά συστήματα πυρόσβεσης επί της αμαξοστοιχίας, αντίστοιχα, στον αριθμό και τον τύπο που προβλέπεται από τους ισχύοντες κανονισμούς πρόληψης,

Σε ερώτηση για το αν η εταιρεία βοήθησε στην έρευνα όπως και στην παροχή βοήθειας στους συγγενείς των θυμάτων, ο κ. Καποτόρτο απάντησε πως η Hellenic Train συνεργάστηκε στενά με τους διασώστες και την πολιτική προστασία από τις πρώτες στιγμές μετά το ατύχημα, ενώ έχει ξεκινήσει και διαδικασία για την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στους υπαλλήλους της.

Για την μη ύπαρξη καταλόγου επιβατών ανέφερε πως δεν υπάρχει λεπτομερής κατάλογος όλων των επιβατών που επιβιβάζονται στο τρένο, διότι το τρένο έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από ένα αεροπλάνο ή ένα πλοίο, όπου οι επιβάτες πρέπει απαραιτήτως να παρέχουν τα προσωπικά τους στοιχεία. Συγκεκριμένα, δεν προβλέπεται να δίνουν τα στοιχεία τους οι επιβάτες που αγοράζουν εισιτήρια στους σταθμούς ή εντός του τρένου, ωστόσο  ο αριθμός των εισιτηρίων που πωλούνται δεν υπερβαίνει ποτέ τον αριθμό των θέσεων επί του τρένου, διότι στα υπεραστικά τρένα όλα τα εισιτήρια έχουν καθορισμένες θέσεις.

Σχετικά με την ασφάλεια στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ο κ. Καποτόρτο διευκρίνισε πως ευθύνη της Hellenic Train είναι μόνο η μεταφορά επιβατών και όχι το σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ ανέφερε πως υπήρχε έγκαιρη επικοινωνία με τον διαχειριστή της υποδομής μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες σχετικά με την κατάσταση των υποδομών καθώς και με τις υπόλοιπες συνθήκες που μπορεί να επηρεάσουν την κυκλοφορία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Train τέλος διαβεβαίωσε πως η εταιρεία επιθυμεί να συνεχίσει να εργάζεται στο πλαίσιο των υφιστάμενων συμβάσεων και αναμένει τις υποδείξεις του διαχειριστή της υποδομής για το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των δρομολογίων της.

Πηγή: ΕΡΤ

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*