Hellenic Train: Επιστροφή ποσών από εισιτήρια και κάρτες – Αναμονή για την επανεκκίνηση των δρομολογίων του Προαστιακού

Στην επιστροφή ποσών για εισιτήρια αλλά και κάρτες απεριορίστων διαδρομών στον Προαστιακό της Αθήνας και στο υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο προχωρά αυτές τις μέρες η Hellenic Train.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, αποζημίωση θα δοθεί στους κατόχους καρτών με ισχύ από την 1 Μαρτίου 2023 σε όλες τις διαδρομές του δικτύου.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιβάτες που έχουν εκδώσει κάρτες πολλαπλών διαδρομών με διάρκεια ισχύος σε αριθμό ημερών (6, 15, 30 ημερών & 3, 6, 12 μηνών), έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν τις κάρτες τους στα εκδοτήρια των σταθμών και να τους επιστραφεί χωρίς παρακράτηση με μετρητά, αντίτιμο ίσο με την τιμή ανά ημέρα της κάρτας επί τον αριθμό των επιπλέον ημερών από την 01-03-2023 έως την ημερομηνία λήξης τους.

Παρομοίως, οι επιβάτες που έχουν εκδώσει κάρτες 2, 3, 4, 5, 6 ταξιδιών με επιστροφή που έχουν διάρκεια 1 μήνα και λήγουν μετά την 01-03-2023, εφόσον δεν έχουν πραγματοποιηθεί όλα τα ταξίδια μέχρι τη λήξη τους, έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν τις κάρτες τους στα εκδοτήρια των σταθμών και να τους επιστραφεί χωρίς παρακράτηση με μετρητά, αντίτιμο ίσο με την τιμή της κάρτας διά τον αριθμό των ταξιδιών που δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω ισχύουν για κάρτες έκδοσης της Hellenic Train και όχι για εισιτήρια μεγάλης ισχύος του ΟΑΣΑ τα οποία ισχύουν και στο αστικό τμήμα του Προαστιακού.

Επιπλέον, μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξουν και αυτόματες επιστροφές ποσών σε επιβάτες που έχουν εκδώσει ειστήρια μέσω της ιστοσελίδας της Hellenic Train με ισχύ από τις 20/3 και μετά, ενώ όσοι επιβάτες έχουν εκδώσει εισιτήρια πληρώνοντας με μετρητά μπορούν να απευθύνονται στα εκδοτήρια των σταθμών.

Το γεγονός ότι επιστρέφεται το σύνολο του ποσού από την 1 Μαρτίου μέχρι τη λήξη της κάθε κάρτας είναι χαρακτηριστικό της αβεβαιότητας που επικρατεί αυτή τη στιγμή σχετικά με την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου και του πώς θα διαμορφωθούν τα δρομολόγια με την εφαρμογή και των επιπλέον μέτρων ασφαλείας.

Στη χτεσινή συνέντευξη τύπου του Υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη έγινε γνωστό πως λόγω των νέων μέτρων θα οδηγηθούμε σε προσωρινή (μέχρι την ολοκλήρωση των έργων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης) μείωση των δρομολογίων και ενδεχομένως και των ανοικτών σταθμών αφού θα πρέπει να εργάζονται δύο σταθμάρχες ανά βάρδια αντί για ένας. Η εκτίμηση του υπουργείου είναι πως τα δρομολόγια θα επιστρέψουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ακόμα και μέχρι το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Hellenic Train, δεν υπάρχει ακόμα καμία απόφαση για τη διαμόρφωση των νέων δρομολογίων, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν και από τις συναντήσεις μεταξύ των σιδηροδρομικών στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σήμερα και αύριο. Ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο τα δρομολόγια του Προαστιακού της Αθήνας να επιστρέψουν νωρίτερα από αυτά του σιδηροδρομικού άξονα, αλλά αυτό θα είναι κάτι που θα αποφασιστεί μετά τη λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Τα σωματεία των σιδηροδρομικών προς το παρόν έχουν εξαγγείλει απεργία μέχρι και την Παρασκευή 10 Μαρτίου όταν και θα αποφασιστεί αν οι κινητοποιήσεις θα παραταθούν ή όχι.

Σημειώνεται πως από την πλευρά του ΟΑΣΑ ή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής κάποια ενέργεια για την διευκόλυνση της εξυπηρέτησης των επιβατών του Προαστιακού οι οποίοι ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα αυτές τις μέρες εξαιτίας της διακοπής των δρομολογίων.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*