Προειδοποίηση ηλεκτροδηγών Τραμ: Υπολειτουργούν τα συστήματα ασφαλείας του μέσου

Μία ακόμα ανακοίνωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν διάφορα συστήματα σηματοδότησης και τηλεματικής στο δίκτυο του Τραμ εξέδωσε το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής, στον απόηχο της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.

Όπως επισημαίνει το σωματείο, στη γραμμή του Τραμ της Αθήνας τα συστήματα της τηλεματικής, της σηματοδότησης καθώς και το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας είτε υπολειτουργούν είτε δεν λειτουργούν καθόλου, παρά τις έγγραφες καταγγελίες, τις μηνυτήριες αναφορές, τα εξώδικα και τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι.

«Με συρμούς προβληματικούς με εργαζόμενους εξαντλημένους από τα συνεχόμενα δρομολόγια, προσπαθούμε να βγάλουμε εις πέρας ένα συγκοινωνιακό έργο, με τα ελάχιστα επιτρεπτά όρια ασφάλειας» προσθέτει το σωματείο, ζητώντας από την κυβέρνηση να δώσει λύση στα χρονίζοντα προβλήματα του Τραμ.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών μέσω απόφασης ασφαλιστικών μέτρων ζήτησε από την ΣΤΑ.ΣΥ. να κλείσει την τερματική στάση του Τραμ στο Σύνταγμα αν δεν προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες για την αποκατάσταση του συστήματος σηματοδότησης στην λεωφόρο Αμαλίας. 

Το πρόβλημα αφορούσε ένα σηματοδότη για το Τραμ ο οποίος ήδη από το 2020 ανά χρονικά διαστήματα παρέμενε για χρονικά διαστήματα στο κόκκινο με αποτέλεσμα οι ηλεκτροδηγοί να είναι αναγκασμένοι να τον παραβιάζουν προκειμένου να συνεχίζουν το δρομολόγιό τους. Μάλιστα, όπως κατατέθηκε από μάρτυρα, καθώς η εταιρεία γνώριζε πως ο συγκεκριμένος σηματοδότης παρουσιάζει προβλήματα καθημερινά, είχε προβλεφθεί καθημερινή 6ωρη βάρδια ειδικού επιθεωρητή ο οποίος επανέφερε το σηματοδότη χειροκίνητα όταν παρουσιάζει δυσλειτουργίες.

Με την απόφασή του το δικαστήριο διέταξε το κλείσιμο της στάσης του Συντάγματος σε περίπτωση που δεν αποκατασταθεί το πρόβλημα έως τα τέλη Δεκεμβρίου, καθώς και παραμονή υπαλλήλου στο σημείο όλες τις ώρες λειτουργίας του μέσου μέχρι να συμβεί αυτό. Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες η ΣΤΑ.ΣΥ. προέβη σε ενέργειες για την αποκατάσταση του συγκεκριμένου προβλήματος. 

Τον περασμένο μήνα, το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής προχώρησε σε στάση εργασίας για το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού το οποίο έχει ενταθεί με την παράδοση της επέκτασης του μέσου στον Πειραιά. Όπως ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους, «από την μια πλευρά, οι παρεχόμενες υπηρεσίες στον επιβάτη του ΤΡΑΜ, βρίσκονται σε οριακά  χαμηλό σημείο – αρκετά δρομολόγια χαμένα – και από την άλλη, οι εργαζόμενοι να βρίσκονται στα όρια της εξάντλησης, προσπαθώντας να βγάλουν εις πέρας ένα ασφαλές, αξιοπρεπές συγκοινωνιακό έργο.»

Η ανακοίνωση του σωματείου:

Εκφράζουμε την βαθιά μας θλίψη για τους νεκρούς και τους τραυματίες , του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, καθώς και την συμπαράσταση στις οικογένειες των συναδέλφων μας και
των επιβατών.

Δεν είναι ημέρα να μιλήσουμε για ευθύνες, όμως οι συνάδελφοί μας μηχανοδηγοί στα τραίνα, είχαν επανειλημμένα τονίσει ότι τα συστήματα σηματοδότησης, ελέγχου, προστασίας και τηλεειδοποίησης ΔΕΝ λειτουργούσαν.

Επισημαίνουμε για πολλοστή φορά ότι στην γραμμή ΤΡΑΜ (αστικός σιδηρόδρομος) παρά τις έγγραφες καταγγελίες, μηνυτήριες αναφορές, εξώδικα και απεργιακές εκδηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα, η Τηλεματική, τα συστήματα σηματοδότησης, το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας, είτε υπολειτουργούν, είτε δεν λειτουργούν καθόλου.

Με συρμούς προβληματικούς με εργαζόμενους εξαντλημένους από τα συνεχόμενα δρομολόγια, προσπαθούμε να βγάλουμε εις πέρας ένα συγκοινωνιακό έργο, με τα ελάχιστα επιτρεπτά όρια ασφάλειας.

Οι αρμόδιοι της κυβέρνησης θα πρέπει επιτέλους να δώσουν λύση στα χρονίζοντα προβλήματα της γραμμής ΤΡΑΜ.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*