Τα νέα του σιδηρόδρομου: τα τρένα ετοιμάζονται να επιστρέψουν, μεγάλο στοίχημα η εμπιστοσύνη των επιβατών

ΕΡΓΟΣΕ

* * * Σημαντικά ερωτήματα για την επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου μένουν να απαντηθούν, ενώ τα τρένα ετοιμάζονται να επιστρέψουν στις ράγες, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τετάρτη 22 Μαρτίου. Ο Προαστιακός της Αθήνας θα είναι ανάμεσα στις γραμμές που θα επιστρέψουν από την πρώτη μέρα (πλην της γραμμής προς Κιάτο όπου μάλλον δεν λειτουργεί η σηματοδότηση και θα χρειαστεί λίγες μέρες ακόμα). Κατά πάσα πιθανότητα όμως τα δρομολόγια θα είναι λιγότερα και λόγω μείωσης των ταχυτήτων των τρένων. Θα θυσιαστεί δηλαδή υποχρεωτικά το επίπεδο εξυπηρέτησης των επιβατών για την ασφάλεια.

* * * Ενώ ο κ. Γεραπετρίτης ανακοίνωσε τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι κυριαρχεί μία γενικολογία, ενώ δεν αναφέρονται σαφή χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της κάθε δράσης. Ενώ δηλαδή  περιλαμβάνονται πολλές λέξεις-κλειδί όπως “εκπαίδευση” και “προσλήψεις”, δεν αναφέρεται ακριβώς τι θα γίνει και μέχρι πότε. Έτσι, είναι σαφές πως προκειμένου να εξασφαλιστεί πως όλα θα προχωρήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση και μάλιστα με ταχύτητα, θα χρειαστεί τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι σιδηροδρομικοί αλλά και οι δημοσιογράφοι να βρίσκονται συνεχώς πάνω από το κεφάλι του κ. Γεραπετρίτη. Το τι θα γίνει όμως όταν ο σιδηρόδρομος δεν θα είναι πλέον το πρώτο θέμα της επικαιρότητας μας φοβίζει…

* * * Ένα σημαντικό ερωτηματικό είναι πώς θα υποδεχθεί το επιβατικό κοινό τα νέα δρομολόγια. Θα επιστρέψουν οι επιβάτες στα τρένα; Για τον Προαστιακό της Αθήνας δεν έχουμε αμφιβολία πως στα (μάλλον λιγότερα) δρομολόγια τα τρένα δεν θα μείνουν χωρίς επιβάτες. Για τα υπεραστικά όμως, όταν αυτά επιστρέψουν, η κατάσταση ίσως είναι διαφορετική.

* * * Η δρομολόγηση λεωφορείων από την Hellenic Train, αρχής γενομένης από χτες Τετάρτη, είναι προφανώς μία σωστή κίνηση, το ερώτημα όμως είναι για ποιο λόγο έγινε 15 ολόκληρες μέρες μετά τη διακοπή των δρομολογίων των τρένων. Ακόμα χειρότερα, ο ΟΑΣΑ φαίνεται ότι κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, αφού ούτε σαν σκέψη δεν φαίνεται να έχει περάσει η δρομολόγηση λεωφορείων στο αστικό τμήμα του Προαστιακού το οποίο (κι όμως) δεν καλύπτεται επαρκώς από υπάρχουσες γραμμές.

* * * Μία κρίσιμη παράλειψη στις ανακοινώσεις του κ. Γεραπετρίτη είναι πως δεν περιλαμβάνεται καθόλου η “αξιολόγηση του προσωπικού” παρά μόνο η αξιολόγηση της εκπαίδευσης και η επανεκπαίδευση προσωπικού. Το ερώτημα όμως παραμένει: υπάρχουν και άλλοι σταθμάρχες στο επίπεδο του μοιραίου σταθμάρχη της Λάρισας; Πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε για την επάρκεια των ικανοτήτων του προσωπικού τη στιγμή που όλοι οι εκπαιδευόμενοι γνώριζαν εκ των προτέρων το πώς θα εξεταστούν αφού οι εξεταστές ήταν και εκπαιδευτές τους και το ποσοστό επιτυχίας ήταν 100%;

* * * Μιλώντας χτες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι το πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων αναμένεται σε ένα μήνα. Για τις προσλήψεις, είπε πως το επόμενο διάστημα θα προσληφθούν συνολικά 217 άτομα (συμπεριλαμβανομένων των ΔΠΥ), ενώ για την εκπαίδευση είπε ότι το πρόγραμμά της έχει εγκριθεί από τη ΡΑΣ.

* * * Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης αναφέρει «εμείς θα ξανανέβουμε στους συρμούς –εργαζόμενοι και επιβάτες- περνώντας από αφύλαχτες διαβάσεις και στηριζόμενοι σε χειροκίνητους χειρισμούς, σε μια Ευρώπη, όπου τα τραίνα ρυθμίζονται, σχεδόν παντού, αυτόματα. Όμως δεν θα ξεχάσουμε. Σας υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει.»

* * * Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα πάρει πάνω του ως προσωπικό στοίχημα την αναβάθμιση του σιδηρόδρομου. Μία καλή αρχή πάντως θα ήταν να βρίσκεται συμβολικά μέσα στο πρώτο τρένο που θα κινηθεί την επόμενη Τετάρτη (όχι στο θάλαμο οδήγησης αλλά σε θέση επιβάτη), αλλά και να δούμε επιτέλους πολιτικούς να μετακινούνται τακτικά με το τρένο και τα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Όσο το πολιτικό προσωπικό εξακολουθεί να πιστεύει πως οι συγκοινωνίες είναι «για το λαό» («για την πλέμπα») δεν θα είμαστε αισιόδοξοι πως κάτι θα αλλάξει πραγματικά.

* * * Με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας των Εφετών Λάρισας, ορίστηκαν δύο εφέτες για να αναλάβουν τις ανακρίσεις για την πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών // Νέος εφέτης ανακριτής αναλαμβάνει τις ανακρίσεις ενώ ο μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ ξεκινά επιθεώρηση του σιδηροδρομικού δικτύου από Θεσσαλονίκη ως Λάρισα // Νέες διώξεις κατά τριών προσώπων (δύο σταθμαρχών και ενός επιθεωρητή) // Δύο «πρόσωπα κλειδιά», δύο ανώτεροι υπάλληλοι του ΟΣΕ, μπαίνουν στο «στόχαστρο» της εισαγγελικής έρευνας, καθώς φαίνεται ότι έχουν εγκρίνει το πρόγραμμα βαρδιών («στα τυφλά») και την τοποθέτηση του μοιραίου σταθμάρχη στη θέση αυτή

* * * Ο επιθεωρητής της Λάρισας φαίνεται πως επιρρίπτει την ευθύνη για το δυστύχημα στους σταθμάρχες αλλά και στον μηχανοδηγό // Με μπλάνκο διορθώθηκε -προφανώς μετά το δυστύχημα- η ώρα αποχώρησης των σταθμαρχών // Ο σταθμάρχης Παλαιοφάρσαλου κατέθεσε για την απειρία του σταθμάρχη Λάρισας και για τα απαρχαιωμένα μέσα με τα οποία γίνεται η διαχείριση της κυκλοφορίας // Ο σταθμάρχης της Λάρισας παραδέχτηκε την αμέλειά του από την πρώτη του κατάθεση

* * * Αντιεπαγγελματισμός και πλήρη έλλειψη της αίσθησης του καθήκοντος: Οι διάλογοι του σταθμάρχη, οι καταθέσεις και τα «αστεία» μέσω ασυρμάτου  (Όπως σημειώσαμε και την περασμένη εβδομάδα, όσα αναφέρονται δεν προκαλούν έκπληξη σε όσους έχουν ακούσει ασυρμάτους μέσα σε τρένα) // Σύμφωνα με στοιχεία, π προφυλακισμένος σταθμάρχης Λάρισας δεν γνώριζε ή επέλεξε να μη χρησιμοποιήσει το σύστημα τηλεδιοίκησης το οποίο και λειτουργούσε στο σταθμό  // Αποκαλυπτικοί διάλογοι πριν και μετά το δυστύχημα επιβεβαιώνουν το «χάος» στον ΟΣΕ // Μέχρι και λίγα 24ωρα πριν το δυστύχημα, ο προφυλακισμένος σταθμάρχηςείχε βάρδιες Μαθητείας στον κεντρικό σταθμό Λάρισας.

* * * «Δεν εφαρμόστηκε ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Χρήστος Ρετσινάς, πρώην διευθυντής ασφάλεια κυκλοφορίας αμαξοστοιχιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ σχετικά με τις χαλαρές επικοινωνίες σημείωσε ότι δεν εφαρμόζεται πρωτόκολλο επικοινωνίας με ευθύνη των εταιρειών.

* * * Ολοένα και πληθαίνουν οι καταγγελίες πως ο κατηγορούμενος επιθεωρητής Λάρισας επί χρόνια διόριζε συγγενείς και φίλους στον ΟΣΕ // Ο ΟΣΕ «διοικείται από συνδικάτα» καταγγέλλει σταθμάρχης // Κωστής Χατζηδάκης: Στον ΟΣΕ υπήρχαν θέματα σκανδάλων και αδιαφάνειας, «τρεις φορές χειρότερο πρόβλημα από την Ολυμπιακή»

* * * Οι θεωρίες συνωμοσίας για το φορτίο του τρένου και το «μανιτάρι φωτιάς» που ήταν ηλεκτρικό τόξο // H Hellenic Train κατέθεσε έγγραφο στη Βουλή ύστερα από ερώτηση του βουλευτή κ. Βελόπουλου σχετικά με το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας αναφέροντας ότι τα πρώτα τρία βαγόνια που εκτροχιάστηκαν ήταν έμφορτα με πλατιά προϊόντα ελασματοποίησης από σίδηρο (λαμαρίνες), ενώ ακολουθούσαν 10 βαγόνια με container με τη σύνθεσή τους ως εξής: 4ο-7ο παρασκευάσματα διατροφής, 8ο-9ο μπύρες, 10ο-11ο σύρματα από σίδερο, 12ο-13ο κενά εμπορευματοκιβώτια.

* * * Τηλεγραφήματα σταθμαρχών του Λιτοχώρου και της Λάρισας που έφθαναν κατά καιρούς στο σύστημα καταγραφής βλαβών του ΟΣΕ (και σε άλλες υπηρεσίες) και στα οποία αποτυπώνονταν τα σοβαρά προβλήματα του δικτύου.

* * * Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, ζήτησε από το διοικητή του ΟΣΕ να του αποστείλει τους φακέλους για όλα τα σιδηροδρομικά δυστυχήματα που έχουν σημειωθεί στο δίκτυο τα τελευταία 15 χρόνια, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της διερεύνησής τους.

* * * Έρευνα σε βάθος 15ετίας για όλα τα πρόσωπα που ήταν σε θέση ευθύνης στον ΟΣΕ καθώς και την Hellenic Train τις περιόδους που υπογράφηκαν οι επίμαχες συμβάσεις για τους σιδηροδρόμους, ξεκινά ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

* * * Θεσσαλονίκη: Η κατάσταση στο ΤΧ1, στο μεγαλύτερο σιδηροδρομικό κόμβο της χώρας όπου οι σταθμάρχες εργάζονται υπό δύσκολες συνθήκες λόγω βλαβών της τηλεδιοίκησης // Πολύκαστρο – Ειδομένη: Με προβλήματα η κατασκευή της νέας γραμμής // Λάρισα: Τραγική ειρωνεία πως στις 20 του μήνα αναμενόταν στη Λάρισα ειδικό στέλεχος από θυγατρική της Alstom για να ξεκινήσει η εκπαίδευση για τα νέα συστήματα της τηλεδιοίκησης

* * * Το «γαϊτανάκι» των παραλείψεων και των καθυστερήσεων στην αποκατάσταση της σηματοδότησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο καταγράφει η έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Οπως προκύπτει, το έργο –που ξεκίνησε το 2014 και δεν έχει τελειώσει ακόμα– είχε προβλήματα ήδη από τον τρόπο που είχε σχεδιαστεί, καθώς ο ΟΣΕ δεν είχε ακριβή εικόνα για την κατάσταση του προηγούμενου συστήματος σηματοδότησης // Σύμφωνα με έγγραφο από το 2021, η ΕΡΓΟΣΕ αναγνωρίζει την υπαιτιότητά της αλλά και του ΟΣΕ για τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση της επίμαχης σύμβασης 717/2014

* * * Την τύχη του συστήματος σηματοδότησης ακολούθησε και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ελέγχου Συρμών (ETCS). Σχεδόν 16 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης και έπειτα από έξι παρατάσεις, το σύστημα λειτουργεί μόνο στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας, ενώ το υπόλοιπο θα δοθεί σε λειτουργία έως το τέλος του έτους // Δεκαεπτά χρόνια μετά την πρώτη σύμβαση με τη Siemens, το δίκτυο επικοινωνίας GSM-R του ΟΣΕ δεν λειτουργεί

* * * Σοβαρά προβλήματα ασφαλείας έχουν ανακαλυφθεί μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν κλιμάκια του ΟΣΕ και την πυροσβεστικής σε 15 από τα 18 σιδηροδρομικά τούνελ. Μεταξύ άλλων, δεν λειτουργούν τα συστήματα εξαερισμού, ενώ δεν έχει προβλεφθεί δίοδος για την πρόσβαση πυροσβεστικών δυνάμεων σ’ αυτά.

* * * Ορυμαγδός αποκαλύψεων αναφορικά με το επιδερμικό ενδιαφέρον, έως και την αδιαφορία κορυφαίων στελεχών του ΟΣΕ, για την ασφάλεια του συγκοινωνιακού έργου προκύπτει μέσα από έγγραφα και καταγγελίες που υποδηλώνουν στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι ο ελληνικός σιδηρόδρομος δεν ήτο στις προτεραιότητες της πολιτείας την τελευταία 30ετία.

* * * Θήβα: Βρέθηκε επικίνδυνο πολεμικό υλικό κάτω από τη σιδηροδρομική γραμμή // Πάτρα: Χάλασαν οι μπάρες σε διάβαση παραμένοντας κατεβασμένες χωρίς σιδηροδρομική κυκλοφορία // Μακεδονία – Θράκη: Η απαξίωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκη – Δράμα – Αλεξανδρούπολη // Αιτωλοακαρνανία: Ξεχαρβαλωμένες γραμμές, γκρεμισμένοι σταθμοί και ράγες τρένων που έγιναν βάσεις για μελίσσια: αυτή είναι σήμερα η εικόνα στην εγκαταλελειμμένη γραμμή της Αιτωλοακαρνανίας // Σε όλη την Ελλάδα: Ρημάζουν αφημένοι στην εγκατάλειψη οι σιδηροδρομικοί σταθμοί

* * * Για τον κίνδυνο να υπάρξει κάποιο ατύχημα από τους εκτροχιασμούς τρένων εξαιτίας των λάθος χειρισμών των σταθμαρχών αλλά και τα επαναλαμβανόμενα τεχνικά προβλήματα στις αλλαγές τροχιάς, είχε προειδοποιήσει με επιστολή της στον ΟΣΕ η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ).

* * * Σύμφωνα με έγγραφο της ΡΑΣ, οι υποψήφιοι σταθμάρχες γνώριζαν τα θέματα των εξετάσεων εκ των προτέρων αφού εξεταστές ήταν οι εκπαιδευτές τους, ενώ το ποσοστό επιτυχίας έφτανε το 100%.

* * * Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο αποκαλύπτει σε έκθεσή του ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εγκατάσταση του σύγχρονου συστήματος ασφαλείας ERTMS στα σιδηροδρομικά δίκτυα της Ευρώπης παρουσιάζει «περιορισμένη ανάπτυξη (…) τόσο λόγω των δαπανών που συνεπάγεται μια τέτοια απόφαση όσο και του ότι για πολλούς από αυτούς (τους ιδιώτες) δεν στοιχειοθετείται επιχειρηματική σκοπιμότητα»

* * * Σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν που έγινε το 2019, περίπου το 80% του σιδηροδρομικού έργου γίνεται από τις μεγάλες κρατικές εταιρείες σιδηροδρόμου ή τις εταιρείες που δημιουργήθηκαν για να τις διαδεχθούν, στο πλαίσιο της κάθετης απελευθέρωσης

* * * Παραλίγο τραγωδία στη Χαμοστέρνας τον Δεκέμβριο – Συρμός έπεσε σε ΙΧ επειδή δεν ενημέρωσαν τον φύλακα της διάβασης και τον μηχανοδηγό αλλά τους επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΡΑΣ.

* * * Ανεμπόδιστη δρα εδώ και δεκαετίες η μαφία του σκραπ στον ελληνικό σιδηρόδρομο // Ακόμα και υπάλληλοι του ΟΣΕ έχουν εμπλακεί σε κλοπές και δολιοφθορές στο σιδηροδρομικό δίκτυο // Στην Πελοπόννησο οι μεγαλύτερες κλοπές σιδηροδρομικού υλικού // Το πρόβλημα των κλοπών σιδηροδρομικού υλικού υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, με τις εταιρείες να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για τον περιορισμό του

* * * Κάποιοι δήμαρχοι βρήκαν την ευκαιρία με αφορμή το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών για να προωθήσουν τα δικά τους αιτήματα για υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών στις περιοχές τους (αγνοώντας παράλληλα πως ένα παρόμοιο δυστύχημα θα ήταν αρκετά χειρότερο αν γινόταν μέσα σε τούνελ: το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Στεφάνου δεν έχασε χρόνο και με ομόφωνο ψήφισμα ζητά υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών της περιοχή, ενώ ανάλογη κίνηση έκανε και ο δήμαρχος Λάρισας ο οποίος με επιστολή του στον πρωθυπουργό αναφέρει μεταξύ άλλων πως «λογική της ανάπτυξης της δεκαετίας του ’60 που «ήθελε» τις σιδηροδρομικές γραμμές στο κέντρο των πόλεων, έχει μετατραπεί στις μέρες μας σε μια πραγματική μάστιγα». (Σχόλιο: Προφανώς ο δήμαρχος προτιμά οι σιδηροδρομικοί σταθμοί να είναι έξω από τις πόλεις, ποιος χρησιμοποιεί τρένο άλλωστε, για τους φτωχούς υπάρχουν και τα ΚΤΕΛ…)

* * * Hellenic Train: Ζητάει από χήρα πίσω την αποζημίωση για δυστύχημα σε αφύλακτη διάβαση το 2008 υποστηρίζοντας πως την ευθύνη την έφερε ο ΟΣΕ // Επιζών δυστυχήματος στα Τέμπη: «Οκτώ μέρες δεν με κάλεσε κανείς, έλαβα μόνο ένα ειρωνικό τηλεφώνημα από την Hellenic Train» // Επίθεση με πέτρες στα γραφεία της εταιρείας το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και πέντε προσαγωγές // Τι συνέβη τη μοιραία νύχτα στον τρίτο όροφο της Hellenic Train

* * * Πολύ προσεκτικά, η Hellenic Train σημειώνει πως η προκαταβολή αποζημίωσης στους επιβάτες δεν αποτελεί αναγνώριση ευθύνης της εταιρείας για το δυστύχημα (αρκεί να μην τη ζητήσει πίσω 15 χρόνια αργότερα…)

* * * Καταγγελίες για στραγγαλισμό της αγοράς και αθέμιτο ανταγωνισμό που δυσχεραίνει το άνοιγμα του σιδηροδρομικού έργου, συνοδεύουν τη σύντομη διαδρομή των Ιταλικών σιδηροδρόμων στην Ελλάδα αφού η Hellenic Train έχει και το μονοπώλιο στη συντήρηση του τροχαίου υλικού.

* * * Πέρα από τις επαφές με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Παρασκευή. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η τραγωδία στα Τέμπη δεν είναι ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης αλλά ζήτημα συλλογικής αντιπαράθεσης όλης της κοινωνίας απέναντι σε όσους επιχειρήσουν να κρύψουν την αλήθεια κι ότι όλη η κοινωνία ζητά Δικαιοσύνη.

* * * Με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατατέθηκε προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Γ. Γεραπετρίτη, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν προσχέδια και σχέδια συμβάσεων, πρακτικά από τις συναντήσεις, αλληλογραφία, έγγραφα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επιστολές και κάθε τι άλλο που αφορά τις διαπραγματεύσεις των δύο μερών, οι οποίες μεσολάβησαν από την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας τον Απρίλιο του 2019 έως και την υπογεγραμμένη σύμβαση ΥΔΥ 2022 που κυρώθηκε στη βουλή τον Ιούλιο του 2022, συμπεριλαμβανομένου και του προσχεδίου της νέας σύμβασης ΥΔΥ που έχει δει πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

* * * Ερώτηση προς τον κ. Γεραπετρίτη κατέθεσε και ο βουλευτής κ. Βιλιάρδος της Ελληνικής Λύσης αναφορικά με την επιχειρούμενη από τον ΟΣΕ εκχώρηση των υπηρεσιών φύλαξης των ισόπεδων διαβάσεων σε ιδιώτες εργολάβους.

* * * Απάντηση σε όσους τον κατηγορούν ότι κρύβεται έδωσε ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, για την υπόθεση των Τεμπών, σημειώνοντας ότι ο ίδιος «δεν έχει κρυφτεί ποτέ» και πως ο ΣΥΡΙΖΑ «αν έχει μερίδιο ευθύνης, ποτέ δεν αρνήθηκε να το πάρει» // «Ο εξαφανισμένος κ. Σπίρτζης αραδιάζει ψέματα» απάντησε η ΝΔ, «θλιβερό μνημείο κυνισμού, σύγχυσης και ψεμάτων» οι δηλώσεις Σπίρτζη κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Οικονόμου.

* * * «Ο Πρωθυπουργός του “όλοι φταίμε” συνεχίζει να περιφρονεί τη νοημοσύνη των πολιτών, με αλαζονικό, “πριγκιπικό” τρόπο», αναφέρει σε ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

* * * Κυβέρνηση: Προσλήψεις στο δημόσιο και ισόβιες συντάξεις για τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών // Άκης Σκέρτσος: Στο τέλος του καλοκαιριού η Ελλάδα θα έχει πλήρες σύστημα τηλεδιοίκησης // Κόντρα ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για αποσπάσεις προσωπικού της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων σε γραφεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι ζήτησαν, κατόπιν εορτής, άρση των αποσπάσεών τους.

* * * Αλέξης Τσίπρας για Τέμπη: «Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί», «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την υλοποίηση της σύμβασης 717, αλλά αναγκάστηκε να προχωρήσει σε συμπληρωματική σύμβαση» // Οικονόμου σε Τσίπρα: Δηλώσεις που δείχνουν ακραίο αντιπολιτευτικό μένος // ΝΔ: Τέσσερις απαντήσεις στα ψέματα του κ. Τσίπρα, που επανέλαβε τα ψέματα του κ. Σπίρτζη

* * * Εμφανίστηκε και ο πρώην υπουργός Μεταφορών κ. Χρίστος Βερελής (ο οποίος είχε παραιτηθεί το 2009 για λόγους ευθιξίας) γράφοντας ότι η ιδιωτικοποίηση του σιδηρόδρομου απέτυχε. (Σχόλιο: Επί υπουργίας του βεβαίως ο ΟΣΕ βρίσκονταν ήδη σε τροχιά παρακμής)

* * * «Η ιδιωτικοποίηση και το δυστύχημα είναι δύο εντελώς διαφορετικά θέματα» ανέφερε η εκπρόσωπος των «ευρωπαίων ειδικών» που βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα μόνο και μόνο για μία σύσκεψη με τον πρωθυπουργό. Η σύσκεψη αναλώθηκε σε κοινοτυπίες και όπως είδαμε η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται το μερίδιο της ευθύνης που προφανώς της αναλογεί.

* * * Ο Juan Jesús García Fraile, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Ενώσεων Μηχανοδηγών (ALE) εξέφρασε την αγανάκτησή του για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών με επιστολή του προς την Επίτροπο Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αντίνα Βαλεάν. «Όλοι γνωρίζουμε τις σοβαρές ελλείψεις στη σιδηροδρομική υποδομή, όπως είναι το ελληνικό σιδηροδρομικό σύστημα, καθώς έχουν γίνει γνωστά σε πολλά φόρουμ» ανέφερε.

* * * Σύμφωνα με τις δύο τελευταίες διετείς εκθέσεις για την Ασφάλεια και Διαλειτουργικότητα Σιδηροδρόμων στην ΕΕ του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της ERA, η χώρα μας ήταν σταθερά πρώτη στον δείκτη θνησιμότητας ανά σιδηροδρομικά χιλιόμετρα

* * * Από τη Διαύγεια: Ο ΟΣΕ ζητά προσφορές ώστε να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση για την «προμήθεια ανταλλακτικών Climate Control Management (CCM) για την άμεση απόοκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του υποσυστήματος Τηλεπίβλεψης των Σταθμών Βάσεων του Συστήματος GSM-R», με προϋπολογισμό 12.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

* * * Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB για το Open, το 46,8% απαντά πως για το δυστύχημα στα Τέμπη φταίνε η σημερινή κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες, το 13% πως φταίει πρωτίστως η κυβέρνηση της ΝΔ, το 8,8% πως φταίει ο σταθμάρχης, το 8,5% πως φταίει το υπουργείο Μεταφορών και ο πρώην υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής, το 5,6% πως φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις κυρίως, το 5,3% πως φταίει ο ΟΣΕ/ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το 3,6% απαντά πως φταίει η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων  και το 2,5% πως φταίει η Hellenic Train 2,5%. Το 64,1% απαντά πως η επιτροπή που συγκροτήθηκε για το δυστύχημα σίγουρα ή μάλλον δεν θα ρίξει φως στα αίτια της τραγωδίας.

* * * Γερμανία – Βέλγιο – Ολλανδία: Συμφωνία για νέο δρομολόγιο που θα διέρχεται και από τις τρεις χώρες // Ηνωμένο Βασίλειο: Η κατασκευή τμήματος της γραμμής υψηλών ταχυτήτων HS2 θα καθυστερήσει για δύο χρόνια λόγω κόστους

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*