Διαψεύδει η ΣΤΑΣΥ για προβλήματα ασφαλείας στο Τραμ: υπεύθυνος για την οδήγηση ο ηλεκτροδηγός, η τηλεματική έχει επικουρικό ρόλο

Vernon Perry/flickr.com

Σε διάψευση των καταγγελιών του Σωματείων Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής για προβλήματα ασφαλείας στο Τραμ παρεμφερή με αυτά του σιδηροδρόμου προχωρά η ΣΤΑ.ΣΥ.

Σύμφωνα με τη χτεσινή καταγγελία του σωματείου, τα συστήματα της τηλεματικής, της σηματοδότησης καθώς και το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας είτε υπολειτουργούν είτε δεν λειτουργούν καθόλου παρά τις κατά καιρούς οχλήσεις που γίνονται στη διοίκηση της εταιρείας.

Σε σημερινή της απάντηση η ΣΤΑ.ΣΥ. αναφέρει πως το Τραμ δεν είναι συγκρίσιμο με το σιδηρόδρομο δεδομένου ότι κινείται με χαμηλή ταχύτητα στο δρόμο και η κίνηση και ο έλεγχος γίνεται αποκλειστικά από τον ηλεκτροδηγό ο οποίος οφείλει να τηρεί τον ΚΟΚ και τα φανάρια των δρόμων. Ο ρόλος του συστήματος τηλεματικής στο Τραμ είναι να δίνεται προτεραιότητα στα οχήματα, να ενημερώνει το κέντρο λειτουργίας για τη θέση των οχημάτων και να πληροφορεί τους επιβάτες για την ώρα άφιξης των συρμών. Οι ηλεκτροδηγοί βρίσκονται σε επικοινωνία με το Κέντρο Ελέγχου συνεχώς μέσω συστήματος επικοινωνίας tetra ενώ το κέντρο μπορεί να βλέπει ανά 20 δευτερόλεπτα το σημείο το οποίο βρίσκεται ο κάθε συρμός.

Όσον αφορά την ύπαρξη προβλημάτων, η ΣΤΑΣΥ υποστηρίζει πως «όταν ανακύπτουν τεχνικά ζητήματα, επιδιορθώνονται άμεσα, ακολουθώντας και στην περίπτωση αυτή τις ισχύουσες διαδικασίες και τους κανονισμούς ασφάλειας». Επιπλέον, μετά την παράδοση της επέκτασης του μέσου στον Πειραιά, τα όποια προβλήματα της τηλεματικής έχουν ελαχιστοποιηθεί. Η εταιρεία σημειώνει ότι η τηλεματική του Τραμ έχει μόνο επικουρικό ρόλο και δεν αφορά την ασφάλεια του μέσου.

Η απάντηση της ΣΤΑ.ΣΥ.:

Σε συνέχεια των όσων δημόσια διατυπώνονται, αναφορικά με τη λειτουργία του δικτύου του Τραμ, η ΣΤΑ.ΣΥ διευκρινίζει, ότι:

Το Τραμ είναι ένα μέσο μεταφοράς σταθερής τροχιάς, που συνυπάρχει στο οδικό δίκτυο των πόλεων με κινούμενα οχήματα και πεζούς. Ως όχημα δρόμου, οι ταχύτητες που αναπτύσσει είναι χαμηλές και κινείται, τηρώντας τον ΚΟΚ και το σύστημα σηματοδότησης οδικής κυκλοφορίας. Η κίνηση και ο έλεγχός του γίνεται αποκλειστικά από τον ηλεκτροδηγό, μέσω της οπτικής επαφής που έχει με το δρόμο. Γι΄αυτό τον λόγο, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε σύγκριση με άλλα μέσα σταθερής τροχιάς.

Στο δίκτυο του Τραμ είναι εγκατεστημένο και λειτουργεί σύστημα τηλεματικής, συνδεδεμένο με το σύστημα οδικής κυκλοφορίας, που δίνει προτεραιότητα στο Τραμ και ενημερώνει το Κέντρο Ελέγχου για την ακριβή θέση των οχημάτων. Το σύστημα παράλληλα ενημερώνει τον επιβάτη κατά την παραμονή του στη στάση  για τους χρόνους άφιξης των συρμών και αναμονής. Σε περιπτώσεις τεχνικών δυσλειτουργιών του συστήματος, το Πρωτόκολλο Λειτουργίας προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες, που ακολουθούνται από τους άρτια εκπαιδευμένους και έμπειρους ηλεκτροδηγούς της ΣΤΑ.ΣΥ.

Η επικοινωνία των ηλεκτροδηγών με το Κέντρο Ελέγχου είναι συνεχής και αδιάλειπτη καθ’ όλη τη διάρκεια του δρομολογίου, μέσω σύγχρονου συστήματος επικοινωνίας (tetra). Στο Κέντρο Ελέγχου Τραμ είναι εγκατεστημένο και λειτουργεί σύστημα παρακολούθησης όλων των οχημάτων, που κινούνται στο δίκτυο σε πραγματικό χρόνο, με ανανέωση του στίγματος και της θέσης του κάθε οχήματος κάθε 20 δευτερόλεπτα. Όταν ανακύπτουν τεχνικά ζητήματα, επιδιορθώνονται άμεσα, ακολουθώντας και στην περίπτωση αυτή τις ισχύουσες διαδικασίες και τους κανονισμούς ασφάλειας.

Με την προμήθεια και κυκλοφορία των 25 σύγχρονων νέων οχημάτων Τραμ από τον Δεκέμβριο του 2021, οι δυσλειτουργίες στο σύστημα της τηλεματικής έχουν ελαχιστοποιηθεί. Υπογραμμίζουμε, πως το συγκεκριμένο σύστημα λειτουργεί επικουρικά και δεν αφορά στην ασφαλή μετακίνηση του επιβατικού κοινού.

athenstransport.com

Προειδοποίηση ηλεκτροδηγών Τραμ: Υπολειτουργούν τα συστήματα ασφαλείας του μέσου

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*