Στην εφαρμογή της τηλεματικής του ΟΑΣΑ και τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ

Φωτογραφία: Jean Housen/Wikimedia Commons

Με καθυστέρηση 2,5 ετών, οι επιβάτες στις γραμμές των αστικών λεωφορείων που έχουν ανατεθεί μέσω σύμβασης σε εταιρείες ΚΤΕΛ μπορούν πλέον να ενημερώνονται για την ώρα άφιξης του επόμενου οχήματος μέσω του κινητού τους αλλά και μέσω των «έξυπνων στάσεων».

Η μη εμφάνιση των δεκάδων γραμμών που ανατέθηκαν στα ΚΤΕΛ στην τηλεματική ήταν μία σημαντική εκκρεμότητα από τον Οκτώβριο του 2020 (την οποία είχε αναδείξει πολλές φορές το Athens Transport) όταν και πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα δρομολόγια με λεωφορεία των ΚΤΕΛ, βάση του σχεδίου της κυβέρνησης για την ενίσχυση των δρομολογίων εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αν και η σύμβαση μεταξύ του ΟΑΣΑ και των ΚΤΕΛ προέβλεπε την υποχρέωση των εταιρειών να εγκαταστήσουν τον εξοπλισμό της τηλεματικής εντός των λεωφορείων, δεν υπήρχε κάποια πρόβλεψη για τη διασύνδεση του εξοπλισμού αυτού με την εφαρμογή του ΟΑΣΑ έτσι ώστε οι επιβάτες να έχουν ζωντανή ενημέρωση για τα δρομολόγια.

Οι εταιρείες πράγματι εγκατέστησαν τον εξοπλισμό έτσι ώστε μέσω αυτού να πιστοποιείται η πραγματοποίηση των δρομολογίων, εκπληρώνοντας ουσιαστικά τη συμβατική τους υποχρέωση, όπως παραδέχτηκε αργότερα και ο ΟΑΣΑ.

Ωστόσο, επί δύο και πλέον χρόνια δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συμφωνία μεταξύ του ΟΑΣΑ και των ΚΤΕΛ για το ποιος θα αναλάβει το κόστος διασύνδεσης του εξοπλισμού της τηλεματικής των ΚΤΕΛ με την εφαρμογή του ΟΑΣΑ.

Εν συνεχεία, το ζήτημα ανακινήθηκε εκ νέου πριν από λίγους μήνες με αφορμή την υπογραφή νέας ετήσιας σύμβασης με τα ΚΤΕΛ η οποία προέβλεπε και αύξηση των γραμμών στις οποίες θα δρομολογηθούν λεωφορεία των ιδιωτών. Τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, παράγοντες του ΟΑΣΑ θεώρησαν πως επείγει η επίλυση του προβλήματος με την τηλεματική, καθώς η αύξηση των «αόρατων» γραμμών θα προκαλούσε περαιτέρω δυσαρέσκεια στους επιβάτες.

Πλέον, πληροφορίες σε ζωντανό χρόνο για τα δρομολόγια του συνόλου των γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ της Αθήνας είναι διαθέσιμες μέσω της εφαρμογής OASA Telematics, του telematics.oasa.gr και των «έξυπνων στάσεων».

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*