Σε θέση εκκίνησης η «Αθηνά», ο πρώτος μετροπόντικας της γραμμής 4 του Μετρό (βίντεο)

Φωτογραφία: Αττικό Μετρό Α.Ε.

Η συναρμολόγηση της «Αθηνάς», του πρώτου από τα δύο μηχανήματα κατασκευής σηράγγων που θα «εργαστεί» ξεκινώντας μέσα στις επόμενες μέρες για την κατασκευή της σήραγγας του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για το έργο.

Μέσα στα επόμενα δύο και πλέον χρόνια, ο μετροπόντικας θα κινηθεί από το Φρέαρ Κατεχάκη, πλησίον του ομώνυμου σταθμού της γραμμής 3, ως το κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα την οδό Αγίου Κωνσταντίνου διερχόμενος διαδοχικά από τα εργοτάξια των ενδιάμεσων σταθμών: Γουδή, Ζωγράφου, Ιλίσια, Πανεπιστημιούπολη, Καισαριανή.

Παράλληλα, με καθυστέρηση λίγων μηνών αφού δεν έχει φτάσει ακόμα στην Αθήνα, αναμένεται να ξεκινήσει ο μετροπόντικας «Νίκη» από το άλλο άκρο της γραμμής στο Άλσος Βεΐκου, έχοντας αντίστροφη πορεία μέχρι και στο ίδιο σημείο πλησίον του σταθμού Ευαγγελισμού.

Ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό κ. Νίκος Ταχιάος δημοσίευσε ένα βίντεο με την «Αθηνά» στο Φρέαρ Κατεχάκη, γράφοντας παράλληλα και για τις εργασίες που θα εκτελεστούν τα επόμενα δύο χρόνια αλλά και τους ανθρώπους που θα εργαστούν για το σκοπό αυτό:

Ένας μετροπόντικας (στην τεχνική ορολογία TBM), όπως η «Αθηνά» που βαπτίσαμε χθες με την παρουσία του πρωθυπουργού, είναι ένα κινούμενο υπερσύγχρονο εργοστάσιο που με απόλυτη ακρίβεια και μηδενίζοντας τον κίνδυνο επιφανειακών καθιζήσεων, διανοίγει τις σήραγγες του μετρό.

Εάν στα πρώτα έργα του μετρό των Αθηνών, υπήρχε ένα τόσο εξελιγμένο ΤΒΜ, όπως αυτό του βίντεο, το επεισόδιο με την live κατάρρευση του περιπτέρου της οδού Πανεπιστημίου και όλη η κατασκευαστική περιπέτεια που το συνόδευσε, δεν θα είχαν συμβεί. Η Γραμμή 4 ξεκινά έχοντας έκτοτε μεσολαβήσει ένα τεχνολογικό άλμα.

Η «Αθηνά» λοιπόν, της οποίας μόνο το πρώτο τμήμα, την ασπίδα και την κεφαλή βλέπετε -τα υπόλοιπα μέρη θα προστεθούν καθώς θα ωθείται στην μικρού μήκους σήραγγα εισόδου που έχει ήδη διανοιγεί με συμβατική μέθοδο-, θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες από την συμβολή των οδών Μεσογείων και Κατεχάκη, ένα υπόγειο ταξίδι στα έγκατα της πόλης για να φτάσει μετά από κάτι περισσότερο από δύο χρόνια, στο ύψος της Βασιλέως Κωνσταντίνου απέναντι από το Πάρκο Ριζάρη και να ξαναδεί το φως του ήλιου, ασφαλώς αρκετά γηρασμένη σε σχέση με την σημερινή εικόνα. Σε λίγους μήνες θα ακολουθήσει και το δεύτερο ΤΒΜ που θα ξεκινήσει άπό το Άλσος Βείκου για το r.v. της με την «Αθηνά» και με την ιστορία του μετρό και των Αθηνών.

Μια ντουζίνα εξειδικευμένων τεχνικών θα την συνοδεύει 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα φροντίζοντας την και μεριμνώντας για την ασφάλεια των οικοδομών, κυρίως όμως των ανθρώπων που ιδανικά δεν πρέπει να πάρουν χαμπάρι το πέρασμά της κάτω από τα πόδια τους.

Και μην θαρρείτε ότι πρόκειται για εύκολη δουλειά. Το μέτωπο λειτουργεί υπό πίεση. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που θα χρειαστεί να προσεγγίσουν τον θάλαμο εκσκαφής για οποιονδήποτε λόγο διακινδυνεύουν να προσβληθούν από την νόσο των δυτών και γι’ αυτό υποβάλλονται σε διαδικασία αποσυμπίεσης στον ειδικό θάλαμο που υπάρχει πίσω από την κεφαλή.

Στους ανθρώπους αυτούς, τους άριστους επαγγελματίες που θα μείνουν στην αφάνεια ευχόμαστε καλή δύναμη, καλό ξεκίνημα!

athenstransport.com

Στην αφετηρία ο πρώτος μετροπόντικας για τη γραμμή 4 του Μετρό – Η πρόοδος των εργασιών (φωτογραφίες)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*