Στην αφετηρία ο πρώτος μετροπόντικας για τη γραμμή 4 του Μετρό – Η πρόοδος των εργασιών (φωτογραφίες)

Φωτογραφία: Αττικό Μετρό Α.Ε.

Σε λίγες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες του το πρώτο μηχάνημα εκσκαφής σηράγγων (TBM) για τη γραμμή 4 του Μετρό. Ο μετροπόντικας, ξεκινώντας από το φρέαρ Κατεχάκη, πλησίον του ομώνυμου σταθμού θα ξεκινήσει την εκσκαφή της σήραγγας της γραμμής μέχρι και το σταθμό του Ευαγγελισμού.

Τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκονται σε εξέλιξη οι πολύπλοκες εργασίες για τη συναρμολόγηση του μηχανήματος προκειμένου στη συνέχεια να τεθεί σε λειτουργία. Παράλληλα, στο άλλο άκρο της γραμμής, στο Άλσος Βεΐκου προχωρούν γρήγορα οι διαδικασίες για την εκσκαφή του φρέατος από το οποίο θα ξεκινήσει τη διαδρομή του ο δεύτερος μετροπόντικας της γραμμής ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα προσεχώς.

Φωτογραφία: Αττικό Μετρό Α.Ε.

Στα υπόλοιπα εργοτάξια της γραμμής, σε εξέλιξη βρίσκονται οι πρόδρομες εργασίες που περιλαμβάνουν τις μετατοπίσεις δικτύων, την μετακίνηση έργων τέχνης από πλατείες και τις αρχαιολογικές εργασίες. Προς το παρόν, δύο σημαντικές εκκρεμότητες είναι οι σταθμοί σε Ευαγγελισμό (ίσως το μόνο εργοτάξιο στο οποίο δεν έχουν ξεκινήσει εργασίες) και Εξάρχεια για τους οποίους εκκρεμούν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για περιβαλλοντικούς λόγους.

Φωτογραφία: Αττικό Μετρό Α.Ε.

Σε δημοσίευσή του στα social media, ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό κ. Νίκος Ταχιάος αναφέρει: «Στο φρέαρ της οδού Μεσογείων, εκεί που μελλοντικά θα κατασκευαστεί ο δεύτερος Σταθμός Κατεχάκη που θα περιλαμβάνεται στην επέκταση της νέας γραμμής προς τα βόρεια και σε βάθος 36 περίπου μέτρων συναρμολογείται ο πρώτος από τους δύο μετροπόντικες που σε λίγες εβδομάδες θα ξεκινήσει την υπόγεια εργασία του στα μυστικά της Αττικής γης.»

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, η πρόοδος των εργασιών το τελευταίο δίμηνο έχει ως εξής:

Μετατόπιση δικτύων: Στο σταθμό Γαλάτσι, ξεκίνησαν εργασίες παράκαμψης δικτύου ΕΥΔΑΠ, ΔΕΔΔΗΕ και παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες παράκαμψης του φυσικού αερίου. Επίσης στο σταθμό Δικαστήρια είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για τις διαβάσεις του δικτύου ΔΕΔΔΗΕ καθώς και οι εργασίες παράκαμψης δικτύου της ΕΥΔΑΠ με Φ1300.

Φωτογραφία: Αττικό Μετρό Α.Ε.

Ταυτόχρονα, στο σταθμό Κολωνάκι συνεχίζονται οι παρακάμψεις των δικτύων της ΔΕΔΔΗΕ του φυσικού αερίου και της ΕΥΔΑΠ.

Στο σταθμό Ακαδημία συνεχίζονται οι εργασίες παράκαμψης του φυσικού αερίου και ΔΕΔΔΗΕ.

Αρχαιολογικές εργασίες: Συνεχίζονται οι αρχαιολογικές εργασίες με διερευνητικές τομές στους σταθμούς Ελικώνος, Εξάρχεια, Καισαριανή, Ζωγράφου και στο φρέαρ Βιβλιοθήκη.

Φωτογραφία: Αττικό Μετρό Α.Ε.

Μετακίνηση και τοποθέτηση έργων τέχνης: Μεταφέρθηκαν με επιτυχία από εξειδικευμένα συνεργεία και τοποθετήθηκαν καθ’ υπόδειξη των Δήμων Γαλατσίου και Αθηναίων τα εξής έργα τέχνης: Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, «Κυβέλη», «Επινίκιο» και τοποθετήθηκαν σε νέες θέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης βρισκόταν στην πλατεία Γαλατσίου, η «Κυβέλη» βρισκόταν στην Ακαδημία και το «Επινίκιο» στην πλατεία Κολωνακίου.

Φωτογραφία: Αττικό Μετρό Α.Ε.

Φρέαρ ΓΝΑ: Στο φρέαρ ΓΝΑ ολοκληρώθηκε η εκσκαφή του 2ου επιπέδου με χρήση υδραυλικής σφύρας με το ποσοστό εκσκαφής του φρέατος να ανέρχεται στο 26%. Επίσης τοποθετήθηκαν μεταλλικές αντηρίδες στο πρώτο επίπεδο εκσκαφής και πραγματοποιήθηκε διάτρηση και τοποθέτηση των στηριγμάτων για το 2ο επίπεδο.

Φωτογραφία: Αττικό Μετρό Α.Ε.

Φρέαρ TBM Βεΐκου: Στο φρέαρ TBM Βεΐκου έχουν ήδη κατασκευαστεί οι 201 από τους 209 πασσάλους του ορύγματος, το οποίο θα υποδεχθεί τον δεύτερο μετροπόντικα (TBM), με το ποσοστό προόδου της κατασκευής πασσάλων να ανέρχεται σε 96,7%. Ταυτόχρονα γίνονται προδιατρήσεις πασσάλων από τα διατρητικά μηχανήματα για την έδραση της γερανοφέγυρας.

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η εκσκαφή του 1ου επιπέδου του ορύγματος στη νότια πλευρά (περίπου 3m κάτω από το φυσικό έδαφος) και πραγματοποιούνται οι εργοταξιακές εγκαταστάσεις.

Φωτογραφία: Αττικό Μετρό Α.Ε.

Φρέαρ TBM Κατεχάκη: Ολοκληρώθηκε η κατασκευή σήραγγας (ΝΑΤΜ) μήκους 12m από την οποία θα εισέλθει το TBM.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε η παραλαβή του τελικού δαπέδου του φρέατος και ξεκίνησε άμεσα η κατασκευή της κλίνης του TBM. Η ειδική αυτή κατασκευή (κλίνη) είναι απαραίτητη για την ομαλή καθέλκυση και συναρμολόγηση του μηχανήματος.

Φωτογραφία: Αττικό Μετρό Α.Ε.

Παράλληλα με τις παραπάνω εργασίες, το εργοτάξιο υποδέχεται σε τμήματα το TBM και πραγματοποιούνται μία σειρά από πολύπλοκες εργασίες.

Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκαν τα εξής: βαφή κεφαλής, συγκολλήσεις του ουραίου τμήματος της ασπίδας, συναρμολόγησh συγκροτήματος καθαρισμού και υδάτων της σήραγγας, άφιξη νέου τηλεσκοπικού γερανού, συγκόλληση ψηκτρών στο ουραίο τμήμα της ασπίδας, άφιξη εφέδρανου στο εργοτάξιο, τοποθέτηση κινητήρων στο εφέδρανο.

Γραμμή 2 Μετρό

Ακόμα μία παράταση έλαβε ο διαγωνισμός για την επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό από την Ανθούπολη ως το Ίλιον. Ο διαγωνισμός, ο οποίος προκηρύχθηκε στην αρχή της χρονιάς, θα ολοκληρωνόταν αρχικά στις 28 Φεβρουαρίου, αλλά στη συνέχεια δόθηκε μία μικρή παράταση ως τις 17 Μαρτίου. Και αυτή η προθεσμία όμως δεν τηρήθηκε, με την Αττικό Μετρό να δίνει δεύτερη κατά σειρά παράταση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος ως τις 12 Απριλίου, ενώ οι αποσφράγιση των φακέλων αναμένεται στις 20 Απριλίου.

Η επέκταση θα έχει μήκος 4 περίπου χλμ. και θα περιλαμβάνει τρεις σταθμούς, με τα αντίστοιχα φρέατα αερισμού: «Παλατιανή» (διασταύρωση των οδών Θηβών και Ανδρέα Παπανδρέου), «Ίλιον» (διασταύρωση των οδών Θηβών και Ελαιών) και «Άγιος Νικόλαος» (κάτω από χώρο πρασίνου μεταξύ των οδών Παραμυθιάς, Ολύνθου, Ζίτσης και Αγ. Νικολάου). Επίσης περιλαμβάνει 6 ενδιάμεσα φρέατα και δύο προσωρινά φρέατα.

Στο σταθμό Παλατιανή, ως μέρος του έργου θα κατασκευαστεί υπόγειος χώρος στάθμευσης τριών επιπέδων με άμεση σύνδεση με το σταθμό. Στο αντικείμενο του διαγωνισμού περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση/αντικατάσταση ορισμένων ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων σε μεγάλο τμήμα των γραμμών 2 και 3, αφού τα προηγούμενα που χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 δεν υποστηρίζονται πλέον από τους κατασκευαστές τους. Επιπλέον, στο έργο περιλαμβάνεται και επέκταση στο αμαξοστάσιο του Ελαιώνα σε έκταση 20 στρεμμάτων η οποία και θα απαλλοτριωθεί, προκειμένου να φιλοξενήσει μελλοντικά και νέους συρμούς.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 550.000.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Η διάρκεια της σύμβασης φτάνει τους 57 μήνες (4 χρόνια και 9 μήνες).

Δείτε επίσης:

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*