Τα νέα του σιδηρόδρομου: το πόρισμα για τα Τέμπη προαναγγέλλει πως η επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου θα αργήσει

ΕΡΓΟΣΕ

* * * Η δημοσίευση της πραγματογνωμοσύνης για το δυστύχημα των Τεμπών από μία ανεξάρτητη επιτροπή (την ανεξαρτησία της οποίας βέβαια δεχόταν η αντιπολίτευση μέχρι να διαβάσει το πόρισμα) ήταν το πρώτο και αυτονόητο βήμα. Από εκεί και πέρα και αυτό που έχει σημασία, πέρα από την εξέλιξη του ποινικού μέρους της υπόθεσης, είναι η επόμενη κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τις προτάσεις της επιτροπής προκειμένου να αναμορφώσει τον ελληνικό σιδηρόδρομο με όρους 2023 και όχι της δεκαετίας του 1980 στην οποία ελπίζουμε να επανέλθουμε ως το ερχόμενο φθινόπωρο.

* * * Η συνεργασία με φορείς της Ιταλίας (αναγκαστικά) και της Γαλλίας είναι ένα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αλλά επειδή τόσο η κυβέρνηση όσο και οι διοικήσεις των φορέων αλλάζουν, για τους επόμενους μήνες η αβεβαιότητα θα κυριαρχεί στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Το μη ρεαλιστικό άλλωστε χρονοδιάγραμμα του κ. Γεραπετρίτη για πλήρη επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου ως το Πάσχα (αντίθετα με ό,τι τελικά προτείνει η επιτροπή) δείχνει ότι το μέγεθος των προβλημάτων αλλά και της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος δεν έγινε άμεσα αντιληπτό.

* * * Για να φτάσουμε να έχουμε έναν αξιοπρεπή σιδηρόδρομο θα απαιτηθεί χρόνος και χρήμα αλλά περισσότερο από όλα η θέληση της επόμενης κυβέρνησης να προχωρήσει το εγχείρημα, λαμβάνοντας υπόψη τις προτροπές των ειδικών αλλά και την τεχνογνωσία από το εξωτερικό.

* * * Όπως γράψαμε στη σύνοψη του πορίσματος, οι εμπειρογνώμονες προτείνουν τη μείωση των δρομολογίων και των ταχυτήτων των τρένων σε συνδυασμό με τις διπλές βάρδιες του προσωπικού μέχρις ότου αποκατασταθεί τουλάχιστον η λειτουργία της σηματοδότησης. Επομένως, όσοι χρησιμοποιούν τη γραμμή του Κιάτου στον Προαστιακό μάλλον θα χρειαστούν αρκετή ακόμα υπομονή. Βλάβες στη σηματοδότηση υπάρχουν πάντως ακόμα και στη γραμμή προς Αεροδρόμιο η οποία είναι τηλεδιοικούμενη.

* * * Δεν αποτελεί επομένως έκπληξη πως η επανεκκίνηση προχωρά με βήμα σημειωτόν. Το τουριστικό τρενάκι του Πηλίου πραγματοποίησε από ένα δρομολόγιο για τρεις μέρες μέσα στο Πάσχα ενώ τα κανονικά δρομολόγια κάθε Σαββατοκύριακο ξεκίνησαν από το περασμένο Σάββατο 22 Απριλίου. Στη Λάρισα υπάρχουν παράπονα για τη μη λειτουργία του Προαστιακού.

* * * Μία εβδομάδα μετά την έκδοση του πορίσματος των εμπειρογνωμόνων, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε και η δική της έρευνα για το δυστύχημα των Τεμπών μέσω της οποίας εντοπίστηκαν ευθύνες σε ΟΣΕ και Hellenic Train. Η ανακοίνωση σχετικά με τα ευρήματα του πορίσματος και τις πιθανές κυρώσεις αναμένεται μετά την ακρόαση των διοικήσεων των δύο φορέων. Σημειώνεται, πληροφοριακά, ότι οι τρεις εμπειρογνώμονες του Υπουργείου δεν είχαν κάτι θετικό να πουν για την ΡΑΣ στο πόρισμά τους, προτείνοντας ουσιαστικά την κατάργησή της μέσω απορρόφησής της είτε από τον ΟΣΕ είτε από κάποια άλλη ρυθμιστική αρχή, αντί της ενίσχυσής της με προσωπικό και αρμοδιότητες.

* * * Βοήθεια από Γαλλία και Ιταλία αναμένουμε για το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας μας. Την περασμένη Παρασκευή ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε με τον Υπουργό Μεταφορών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι με τον Ιταλό υπουργό να μεταφέρει τη βούληση του ομίλου Ferrovie di Stato να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες στους επιβάτες των ελληνικών σιδηροδρόμων υπηρεσίες. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται και διά ζώσης συνάντηση. [Ας κρατούμε πάντως μικρό καλάθι γιατί παρόμοιες υποσχέσεις έχουμε ακούσει πολλάκις από τους Ιταλούς.] Εν τω μεταξύ προετοιμάζεται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τους Γαλλικούς σιδηροδρόμους για την παροχή τεχνογνωσίας.

* * * Απορριπτική προς το Συμβούλιο Εφετών ήταν η πρόταση του Εισαγγελέα επί της προσφυγής που κατέθεσε κατά του εντάλματος κράτησης ο συνήγορος του 62χρονου Επιθεωρητή του ΟΣΕ που παραμένει προφυλακισμένος // «Ορισμένοι σταθμάρχες και άλλοι εργαζόμενοι σε σιδηροδρομικούς σταθμούς της Λάρισας έχουν φθάσει σε εκβιαστικές και αλαζονικές συμπεριφορές. Λόγω κόπωσης δεν έχουν τεταμένη την προσοχή που χρειάζεται, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών» αναφερόταν σε επίσημο έγγραφο προς τη διοίκηση του ΟΣΕ στις αρχές της χρονιάς // 103 αιτήματα αποζημίωσης είχε περαιώσει η Hellenic Train μέχρι την περασμένη εβδομάδα. Εκκρεμούν όμως ακόμα άλλα τόσα. // Υπουργείο Παιδείας: Απόφαση για μεταγραφές φοιτητών πληγέντων στο δυστύχημα των Τεμπών

* * * «Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι ο επανακαθορισμός του ανώτατου ορίου ηλικίας διορισμού για τους προαναφερόμενους κλάδους του προσωπικού του ΟΣΕ, μεταξύ των οποίων και για τον κλάδο ΔΕ Σταθμαρχών, από το 28ο έτος στο 42ο, πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς του εν λόγω υπαλλήλου και σε κάθε περίπτωση το 48ο έτος ηλικίας ως ανώτατο όριο ηλικίας διορισμού δεν προέκυπτε από τις κείμενες διατάξεις» αναφέρει ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την μετάταξη του σταθμάρχη της Λάρισας.

* * * Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες στελέχωσης του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ.) Πριν από λίγες μέρες, με απόφαση του Προέδρου, ορίστηκε και ο επικεφαλής του τμήματος Διοικητικής Υποστήριξης του νεοσύστατου οργανισμού. Όπως παρατήρησαν και οι εμπειρογνώμονες των Τεμπών, ο οργανισμός (που αποτελεί μετεξέλιξη της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων) δεν έχει ακόμα στελεχωθεί όσον αφορά το προσωπικό για το σιδηρόδρομο. Η δε ιστοσελίδα της πρώην επιτροπής δεν έχει ακόμα ενημερωθεί (παρουσιάζει μάλιστα στην κορυφή του οργανογράμματος τον πρώην υπουργό Κώστα Καραμανλή).

* * * Με επιστολή της προς τη διοίκηση του ΟΣΕ, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης ζητά λύση για την αποκατάσταση της επικοινωνίας εντός της σήραγγας του Πλαταμώνα μέχρι τη λειτουργία του GSM-R είτε με αποκατάσταση του σήματος VHF είτε με την επιβίβαση στα τρένα πλοηγών του ΟΣΕ // 10-11 Μαΐου στην Ελλάδα το Προεδρείο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Μηχανοδηγών (ALE). Έχει καλεστεί και η διοίκηση της Trenitalia στην Ελλάδα για διάλογο.

* * * Την παρέμβαση της ΡΑΣ προκάλεσε η πραγματοποίηση δρομολογίου της Rail Cargo Logistics ως το σταθμό του Αιγίου στις αρχές του μήνα, ενώ το δίκτυο από τη Μαγούλα ως το Αίγιο ήταν κλειστό. Με επιστολή της, η ΡΑΣ ζήτησε ενημέρωση για τα μέτρα που έχουν ληφθεί σχετικά με δυσλειτουργίες σε σήραγγες, καθώς και την επικαιροποίηση των υφιστάμενων Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης (ΣΕΑ) των σηράγγων.

* * * Για τη δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεών τους για 24 μήνες ενημέρωσε ο ΟΣΕ 165 φύλακες αυτόματων ισόπεδων διαβάσεων οι οποίοι είχαν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ το 2019 ζητώντας τους να επικοινωνήσουν άμεσα με τον οργανισμό εφόσον ενδιαφέρονται.

* * * Βέροια: Δίωξη για κακούργημα σε αδέλφια που έκλεψαν μηχάνημα του ΟΣΕ // Θεσσαλονίκη: Το μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο οχημάτων της Hellenic Train στη Θεσσαλονίκη // Πάτρα: Σε 18 μήνες (από την υπογραφή της σύμβασης) η ανάταξη της μετρικής γραμμής στην Πάτρα.

* * * Στο σιδηρόδρομο ήταν αφιερωμένο το τελευταίο επεισόδιο της εκπομπής Mega Stories. Η Δώρα Αναγνωστοπούλου μίλησε με τον προϊστάμενο του Κέντρου Ελέγχου Κυκλοφορίας του ΟΣΕ, καθώς και τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις της Trenitalia στην Ιταλία.

* * * Στις αρχές του 2025, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο υπογειοποίησης  της σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή της Κοζάνης (μήκους 275 μ.), του οποίου η κατασκευή προϋπολογισμού 7,6 εκατ. προκηρύχθηκε. Όπως σημειώνουμε σε κάθε είδηση νέου έργου: λεφτά για νέα σιδηροδρομικά έργα υπάρχουν, τι γίνεται όμως με τη συντήρηση των γραμμών που ήδη λειτουργούν;

* * * Σε επαφές με τις αρχές και φορείς της Βόρειας Μακεδονίας για την καθιέρωση σιδηροδρομικής σύνδεσης με τη γειτονική χώρα βρίσκεται η διοίκηση της ΟΛΘ Α.Ε.

* * * Σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού υλοποίησης των σιδηροδρομικών έργων παρατηρήθηκε το 2020 και το 2021 σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» & ΕΣΠΑ 2014-2020/2021-2027 για την πορεία υλοποίησης των βασικών συγχρηματοδοτούμενων έργων σιδηροδρομικών υποδομών

* * * Δράμα: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για τον επανασχεδιασμό της σιδηροδρομικής Εγνατίας ώστε να εξυπηρετεί τις Σέρρες και τη Δράμα // Ιωάννινα: Εκδήλωση από περιφερειακή παράταξη για το αίτημα για σιδηρόδρομο

* * * Από τη Διαύγεια: Αγορά «ενός (1) φορητού υπολογιστή, μίας (1) κινητής συσκευής και ενός (1) καταστροφέα εγγράφων για την κάλυψη έκτακτων και επειγουσών αναγκών, λόγω αλλαγής της διοίκησης του Ο.Σ.Ε.», αντί ποσού 3.492,48 ευρώ με ΦΠΑ.

* * * Γαλλία: Στα τέλη της χρονιάς ξεκινούν οι εργασίες για τις δύο νέες γραμμές υψηλών ταχυτήτων Μπορντώ – Τουλούζη και Μπορντώ – Νταξ // Γερμανία: Άνοιξε και πάλι τμήμα σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 24 χλμ. που είχε μείνει κλειστό από το 2021 μετά από καταστροφικές πλημμύρες // Νέα απεργία στους Γερμανικούς σιδηροδρόμους // Δανία: Εγκαταστάθηκε νέο σύστημα σηματοδότησης ERTMS στη γραμμή Κοπεγχάγη – Ρίνγκστεντ // Φινλανδία: Σχεδιάζεται το άνοιγμα της σιδηροδρομικής αγοράς στον ανταγωνισμό μετά το 2030 // Ηνωμένο Βασίλειο: Λόγω του Brexit εγκαταλείπεται το βρετανικό σκέλος του Orient Express από το 2024 // Ιταλία: Εκτροχιασμός εμπορικής αμαξοστοιχίας στο σταθμό της Φλωρεντίας // ΗΠΑ: Νέος εκτροχιασμός εμπορικού τρένου, αυτή τη φορά στο Μέιν με τρεις τραυματίες σιδηροδρομικούς // Ιαπωνία: Σχέδια για εγκατάσταση αυτοματισμού επιπέδου GoA2 ως το 2028 στη γραμμή υψηλών ταχυτήτων Tokaido Shinkansen // Ένα θεματικό τρένο εμπνευσμένο από τους δεινόσαυρους πραγματοποιεί δρομολόγια προς το μουσείο δεινοσαύρων της περιφέρειας Fukui // Οι 37 πιο όμορφοι σιδηροδρομικοί σταθμοί του κόσμου (μάλλον παρά τρίχα έμεινε έξω ο Σταθμός Λαρίσης)

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*