ΟΣΕ: Νέα σχέδια εκτάκτων αναγκών για τις σιδηροδρομικές σήραγγες

Φωτογραφία: ΟΣΕ

Στην εκπόνηση νέων Σχεδίων Εκτάκτων Αναγκών για τις σιδηροδρομικές σήραγγες του δικτύου αναμένεται να προχωρήσει ο ΟΣΕ, κατόπιν απαίτησης της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων και στο πλαίσιο των διορθωτικών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί για την αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι σήραγγες (φωτισμός, πυασφάλεια κλπ.)

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση του οργανισμού, θα ανατεθούν δύο συμβάσεις για υπηρεσίες παροχής συμβουλών σε θέματα ασφάλειας, η μία εκ των οποίων θα αφορά τις σήραγγες Τεμπών και Πλαταμώνα, και η άλλη τις σήραγγες Ικονίου και Αγίων Αναργύρων στην Αττική. Οι συμβάσεις θα έχουν διάρκεια 6 μηνών και ο προϋπολογισμός έκαστης ανέρχεται σε 28.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Το έργο των αναδόχων θα αφορά τις εξής υπηρεσίες:

  • Προσομοίωση της εκκένωσης των επιβατών σε περίπτωση ατυχημάτων πυρκαγιάς
  • Αξιολόγηση της επένδυσης της σήραγγας σε εκρηκτική αποφλοίωση από έκθεση στο αναπτυσσόμενο θερμοκρασιακό προφίλ των εξεταζόμενων περιπτώσεων πυρκαγιών με έλεγχο πυραντοχής και
  • Συμπληρωματικές Μελέτες Ασφαλείας και Αναθεώρηση-επικαιροποίηση του ΣΕΑ των σιδηροδρομικών σηράγγωβ, μετά διαβούλευσης με τις Υπηρεσίες Εκτάκτων αναγκών και τις Σιδηροδρομικές Επιχειρήσεις, μετά από εξέταση των αποτελεσμάτων των παραπάνω υποέργων.

Η κατάσταση στην οποία είχαν επιπέσει οι σιδηροδρομικές σήραγγες, αλλά και η μη λειτουργία δικτύου ραδιοεπικοινωνίας εντός αυτών, ελλείψει και της εγκατάστασης εξοπλισμού GSM-R εντός όλων των τρένων της Hellenic Train, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη σταδιακή επανεκκίνηση των δρομολογίων, η οποία βρίσκεται σε στασιμότητα τις τελευταίες εβδομάδες.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης είχε δηλώσει από τη Λάρισα πως “μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας” (δηλαδή μέχρι και την περασμένη Παρασκευή), θα έχουν επανέλθει τα δρομολόγια του Προαστιακού Λάρισα – Θεσσαλονίκη, κάτι που όμως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει.

Ένα ακόμα σημαντικό εμπόδιο είναι προφανώς και η έλλειψη προσωπικού δεδομένου του ότι σε κάθε δρομολόγιο πλέον επιβαίνουν τουλάχιστον δύο μηχανοδηγοί, ενώ στα δρομολόγια που διέρχονται από σήραγγες (όπως το Αθήνα – Θεσσαλονίκη ή τα δρομολόγια του Προαστιακού προς Κιάτο) επιβαίνει και πλοηγός του ΟΣΕ ο οποίος φέρει κινητή συσκευή GSM-R για χρήση εντός των σηράγγων σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη επικοινωνίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, και με βάση τις μέχρι σήμερα κυβερνητικές εξαγγελίες, η πλήρη επαναφορά των σιδηροδρομικών δρομολογίων φαίνεται αδύνατη μέχρι και την πλήρη αποκατάσταση της τηλεδιοίκησης αλλά και του δικτύου επικοινωνίας GSM-R στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*