Ο πρώτος απολογισμός για το Deutschland-Ticket, το Γερμανικό εισιτήριο των 49 ευρώ

Κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα κυκλοφορίας του Deutschland-Ticket, του γερμανικού εισιτηρίου των 49 ευρώ, περίπου 10 εκατομμύρια πολίτες επωφελήθηκαν από την προσφορά, τα 7 εκατομμύρια εκ των οποίων αγόρασαν το εισιτήριο μέσα στις πρώτες 10 ημέρες, με το site των Γερμανικών Σιδηροδρόμων να «πέφτει» από τη ζήτηση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωση Γερμανικών Μεταφορικών Εταιρειών (VDV), οι μισοί περίπου από όσους προμηθεύτηκαν το εισιτήριο, αναβάθμισαν εισιτήρια πολλαπλών διαδρομών που ήδη είχαν, ενώ 4,3 εκατομμύρια επιβάτες ήταν νέοι συνδρομητές που προηγουμένως χρησιμοποιούσαν μεμονωμένα εισιτήρια ή εισιτήρια πολλαπλών διαδρομών χωρίς συνδρομή. Επιπλέον, ένας σημαντικός αριθμός 700.000 ατόμων που προμηθεύτηκαν το εισιτήριο δεν ήταν χρήστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στο παρελθόν.

Το εισιτήριο των 49 ευρώ είναι ο διάδοχος του εισιτηρίου των 9 ευρώ που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2022. Το εισιτήριο εκείνο είχαν προμηθευτεί πάνω από 52 εκατομμύρια πολίτες με αποτέλεσμα η μείωση στη χρήση αυτοκινήτου να επιφέρει και μείωσης στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 1,8 εκατομμύρια τόνους. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Πότσνταμ που επικαλέστηκε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, «τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μειώθηκαν έως και 7% ως αποτέλεσμα της κυκλοφορίας του εισιτηρίου χαμηλού κόστους».

Πως επηρέασε όμως τη χρήση του αυτοκινήτου το εισιτήριο των 49 ευρώ; Έρευνα του ινστιτούτου έρευνας αγοράς infas και της εταιρείας TomTom σχετικά με την εξοικείωση των Γερμανών με το Deutschland-Ticket, διαπίστωσε ότι «σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (62%) γνωρίζουν για το εισιτήριο, ενώ το ποσοστό αυτό σε όσους είναι κάτω των 30 ετών φτάνει το 73%».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ότι σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων που έχουν αγοράσει ή σχεδιάζουν να αγοράσουν το νέο εισιτήριο, αναμένουν να μειώσουν τη χρήση του αυτοκινήτου τους. Το ένα τέταρτο από αυτούς σκοπεύουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο αλλά να αυξήσουν και τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Αντίθετα, το 29% δεν αναμένει καμία αλλαγή στις συνήθειες μετακίνησης. Οι τάσεις αυτές υπογραμμίζουν πως πέρα από το ζήτημα του κόστους των εισιτηρίων, υπάρχει ανάγκη και για «ουσιαστικές βελτιώσεις στις υπηρεσίες δημόσιων συγκοινωνιών» ώστε να ενθαρρυνθεί η αλλαγή συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσίευσε το Tagesschau, τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα μπορούσαν να έχουν αύξηση περίπου 5% στον αριθμό των επιβατών. Ο αντίλογος ωστόσο είναι ότι ενώ το εισιτήριο είναι μια καλή πρωτοβουλία, παρουσιάστηκε σε λάθος χρόνο, υποστηρίζοντας πως η βελτίωση και η επέκταση των υπηρεσιών δημόσιων συγκοινωνιών θα έπρεπε να είχε προηγηθεί της επιδότησης των εισιτηρίων.

Πρόκειται για ένα θέμα που έθιξε και ο Πρόεδρος της VDV Ingo Wortmann: «Οι εμπλεκόμενοι φορείς γνωρίζουν ότι το Deutschland-Ticket από μόνο του δεν αρκεί για πολλούς ανθρώπους οι οποίοι δεν βρίσκουν επαρκή δρομολόγια λεωφορείων και τρένων σε τοπικό επίπεδο, ώστε να μπορούν μακροπρόθεσμα να αντικαταστήσουν το αυτοκίνητο από τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός ολόκληρου του συστήματος δημόσιων μεταφορών πρέπει να παραμείνει στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας.».

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου λογισμικού μεταφορών PTV, Christian Ulrich Haas« επισημαίνει πως οι εμπειρογνώμονες και οι επαγγελματίες του κλάδου αναφέρουν πως οι σημαντικότερες προκλήσεις είναι η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών (88%), η ακρίβεια των δρομολογίων (80%) και η κάλυψη και την προσβασιμότητα (80%).

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του νέου εισιτηρίου πάντως είναι η απλότητά του. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της η PwC Γερμανίας, σημαντική μερίδα των ερωτηθέντων (54%) εξέφρασε σύγχυση ή αβεβαιότητα σχετικά με το κατάλληλο εισιτήριο που πρέπει να επιλέξει για τη μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη για νέους επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων των τουριστών, με το 60% να αναφέρει δυσκολίες κατανόησης της δομής των εισιτηρίων όταν χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε άγνωστες περιοχές. Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι έως και το 40% των ερωτηθέντων θα αύξανε τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς εάν η πληροφόρησης για τα διαθέσιμα εισιτήρια ήταν πιο ξεκάθαρη και κατανοητή.

Πηγή: sustainable-bus.com, επιμέλεια: Αλέξανδρος Λιάρος

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*