Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024

Greenpeace: Μη προσιτά τα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην Ελλάδα

Share

    Πανευρωπαϊκή έρευνα της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace δείχνει ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τα λιγότερo προσιτά εισιτήρια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς όσον αφορά το κόστος τους και την απλότητά χρήσης τους, αν και την ίδια στιγμή στην Αθήνα τα εισιτήρια θεωρούνται πιο προσιτά σε σχέση με τις περισσότερες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

    Η μελέτη κατέταξε τις επιδόσεις 30 ευρωπαϊκών χωρών και των αντίστοιχων πρωτευουσών σχετικά με την οικονομική προσιτότητα και την απλότητα των εισιτηρίων αστικών συγκοινωνιών.

    Όσον αφορά την κατάταξη των χωρών, στην κορυφή της λίστας βρίσκονται χώρες όπου οι αστικές συγκοινωνίες είναι δωρεάν, δηλαδή το Λουξεμβούργο και η Μάλτα ενώ ακολουθούν χώρες όπου τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει φθηνότερα εισιτήρια για τις συγκοινωνίες όπως η Αυστρία, η Γερμανία και η Ουγγαρία. Η Ελλάδα είναι 28η στην κατάταξη, πάνω μόνο από την Κροατία και τη Βουλγαρία.

    Όσον αφορά τις πρωτεύουσες, τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν το Ταλίν, το Λουξεμβούργο και η Βαλέτα, όπου οι μεταφορές είναι δωρεάν και ακολουθούν η Πράγα, η Μπρατισλάβα και η Μαδρίτη με την Αθήνα είναι στην 9η θέση. Το Δουβλίνο κατατάχθηκε τελευταίο από τις 30 πόλεις, αφού η ιρλανδική πρωτεύουσα διαπιστώθηκε ότι διαθέτει ακριβά μέσα μαζικής μεταφοράς σε συνδυασμό με ένα περίπλοκο σύστημα έκδοσης εισιτηρίων – παρά τη μείωση των τιμών πέρυσι- ενώ απουσιάζει και ένα ενιαίο εισιτήριο για χρήση σε όλα τα μέσα.

    Η Greenpeace καλεί τις εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις να εισαγάγουν προσιτά «κλιματικά εισιτήρια» για όλες τις δημόσιες συγκοινωνίες αλλά και την λήψη πρωτοβουλίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κυκλοφορία ενός πανευρωπαϊκού ενιαίου κλιματικού εισιτηρίου στο μέλλον. Ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Volker Wissing τον περασμένο μήνα εξέφρασε την υποστήριξή του για ένα πανευρωπαϊκό εισιτήριο δημόσιας συγκοινωνίας παρόμοιο με το νέο Deutschlandticket, το νέο γερμανικό εισιτήριο των 49 ευρώ.

    Εκτός από το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα, όπου οι μετακινήσεις με τις συγκοινωνίες είναι δωρεάν, μόνο η Αυστρία, η Γερμανία και η Ουγγαρία έχουν εισαγάγει σχετικά προσιτά εισιτήρια σε εθνικό επίπεδο, με κόστος λιγότερο από 3 ευρώ την ημέρα. Περίπου τα δύο τρίτα των χωρών που αναλύθηκαν δεν διαθέτουν κάρτες απεριορίστων διαδρομών με ισχύ σε όλη τη χώρα.

    Η περιβαλλοντική οργάνωση παρατηρεί ακόμα πως τα εισιτήρια για τις δημόσιες συγκοινωνίες στις πόλεις της Ε.Ε. φορολογούνται με μέσο ΦΠΑ 11% (σ.σ. στην Ελλάδα είναι “προσωρινά” 13%, κάτω από το θεσμοθετημένο 24%), ο οποίος εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από πολλές άλλες βασικές υπηρεσίες και είδη πρώτης ανάγκης. Υπάρχουν επίσης και έξι χώρες οι οποίες εξακολουθούν να φορολογούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς όσο και τα είδη πολυτελείας (Ρουμανία, Βουλγαρία, Εσθονία, Σλοβακία, Κροατία και Ουγγαρία).

    Αντίθετα, η Greenpeace ζητά την υψηλότερη φορολόγηση στις πιο επιβαρυντικές δραστηριότητες, με θέσπιση φόρου στις διεθνείς πτήσεις και στα αεροπορικά καύσιμα (προς το παρόν στην Ε.Ε. δεν φορολογούνται οι διεθνείς πτήσεις και η κηροζίνη για τις πτήσεις αυτές) παράλληλα με την επέκταση των δικτύων δημόσιων μεταφορών.

    Όπως ανέφερε η Lorelei Limousin, εκπρόσωπος της Greenpeace για τις μεταφορές στην Ε.Ε. «οι οικονομικές μετακινήσεις είναι μια αναγκαιότητα, αλλά πολλές κυβερνήσεις τις αντιμετωπίζουν ως αγαθό πολυτελείας. Εκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται σε λεωφορεία, τραμ και τρένα για να φτάσουν στη δουλειά και στο σχολείο, να συναντήσουν τις οικογένειες και τους φίλους τους, να συμμετέχουν στην κοινωνία με βιώσιμο τρόπο. Οι κυβερνήσεις πρέπει να εισαγάγουν απλά και οικονομικά «κλιματικά εισιτήρια» για τις δημόσιες συγκοινωνίες, να μειώσουν το κόστος για τους πολίτες καθώς και τη χρήση των ορυκτών καυσίμων που οδηγεί τον πλανήτη μας στην κλιματική καταστροφή».

    Πηγή: greenpeace.org, επιμέλεια: Αλέξανδρος Λιάρος

    athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα