Πώς η Μαδρίτη έκανε μία λεωφορειακή γραμμή 40% πιο γρήγορη

φωτογραφία: Irizar e-moblity

Σε μία λεωφορειακή γραμμή της Μαδρίτης όπου τα λεωφορεία μέχρι πρότινος έκαναν 50 λεπτά για να φτάσουν από την αφετηρία ως το τέρμα χρειάζονται πλέον μόλις 30 αφού κάνουν χρήση μίας λωρίδας αποκλειστική κίνησης λεωφορείων (Bus Rapid Transport – BRT).

Τα ηλεκτρικά λεωφορεία που κινούνται στη συγκεκριμένη διαδρομή μήκους 15,5 χλμ μεταξύ της ταχέως αναπτυσσόμενης γειτονιάς Valdebebas και του νοσοκομείου Ramón y Cajal, έχουν προτεραιότητα σε όλα τα φανάρια, ενώ τα 2/3 της διαδρομής γίνονται μέσω ξεχωριστής λωρίδας κυκλοφορίας για τα λεωφορεία.

Όπως δήλωσε η Διευθύντρια Σχεδιασμού και Υποδομών Κινητικότητας της ισπανικής πρωτεύουσας Ramón y Cajal Lola Ortiz Sanchez, πρόκειται για την πρώτη λεωφορειακή γραμμή BRT στην Ισπανία, η οποία θα εξυπηρετήσει επιβάτες που μέχρι πρότινος λάμβαναν ελλιπείς υπηρεσίες μεταφορών και θα λύσει το πρόβλημα μετακινήσεων μεταξύ γειτονιών και δύο νοσοκομείων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η ίδια, η κινητικότητα βρίσκεται σε ανοδική τροχιά στη Μαδρίτη καθώς το Μάρτιο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 800.000 περισσότερες διαδρομές σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει μετακινήσεις τόσο με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όσο και με αυτοκίνητα, ωστόσο όπως ανέφερε το ποσοστό των μετακινήσεων που αντιστοιχεί στις αστικές συγκοινωνίες αυξάνεται διαρκώς.

«Δεν αναγκάζουμε τους πολίτες να πάρουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Βελτιώνουμε όμως τις υπηρεσίες και οι επιβάτες έρχονται από μόνοι τους» ανέφερε, προσθέτοντας πως θέλει να μοιραστεί την εμπειρία και με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Οι λεωφορειακές γραμμές που κινούνται σε αποκλειστικό διάδρομο αποτελούν μία φθηνότερη εναλλακτική της κατασκευής γραμμών Τραμ ή άλλων μέσων σταθερής τροχιάς προκειμένου να γίνει δυνατή η αύξηση της ταχύτητας μετακίνησης σε συγκεκριμένες λεωφορειακές γραμμές. Σημειώνεται ότι η δημιουργία της νέας γραμμής BRT στη Μαδρίτη (σε συνδυασμό με την προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων αλλά και την εγκατάσταση του ‘έξυπνου’ συστήματος σηματοδότησης) έγινε εφικτή μέσω χρηματοδότησης ύψους 23 εκατ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Αστικών Συγκοινωνιών (μέλος της οποίας είναι και ο ΟΑΣΑ) έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα eBRT2030 που έχει ως σκοπό την προώθηση της δημιουργίας νέων γραμμών αυτού του τύπου αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμμετοχή από την Ελλάδα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η δημιουργία γραμμής BRT σχεδιάζεται και στο Τορίνο της Ιταλίας ως το 2026, μαζί με την προμήθεια 315 ηλεκτρικών λεωφορείων.

Στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας/Αττικής που δημοσιεύτηκε πριν από 12 χρόνια (με ορίζοντα υλοποίησης το 2021), περιλαμβάνονταν και η δημιουργία λεωφορειακής γραμμής BRT (ή εναλλακτικά Τραμ) μεταξύ Ελληνικού και Αεροδρομίου στα Σπάτα μέσω της λεωφόρου Βάρης – Κορωπίου. Έκτοτε βέβαια προωθήθηκε η κατασκευή της σήραγγας Ηλιούπολης στο πλαίσιο των επεκτάσεων της Αττικής Οδού, μέσω της οποίας θα μπορούσε να συνδεθεί το Ελληνικό και το Αεροδρόμιο με λεωφορειακή γραμμή express.

Πηγή: cities-today.com, επιμέλεια: Αλέξανδρος Λιάρος

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*