Στην κοινοπραξία THEMA η λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης

Φωτογραφία: Ελληνικό Μετρό Α.Ε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της «Ελληνικό Μετρό Α.Ε.» αποφάσισε ομόφωνα την κατακύρωση του Διεθνούς Ανοικτού Διαγωνισμού για τη σύναψη Σύμβασης ΣΔΙΤ για τη Λειτουργία και Συντήρηση του δικτύου του Μετρό Θεσσαλονίκης στην «Κοινοπραξία THEMA (THEMA Consortium), Εταιρείες ATM S.p.A. – Egis Projects S.A.S.», με προσφερόμενο συνολικό τίμημα διακόσια σαράντα εννέα εκατομμύρια, εννιακόσιες τριάντα χιλιάδες, τριακόσια δύο Ευρώ (249.930.302€), σε όρους καθαρής παρούσας αξίας και για διάρκεια ένδεκα (11) ημερολογιακών ετών.

Αντικείμενο του Διαγωνισμού είναι η λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης σε δύο φάσεις:

Κατ’ αρχάς, θα αρχίσει η λειτουργία της Βασικής Γραμμής που ξεκινά από την βορειοδυτική πλευρά της πόλης με τον Σταθμό «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός», ο οποίος βρίσκεται εμπρός από τον Σταθμό του ΟΣΕ και συνεχίζει έως τον τερματικό Σταθμό «Νέα Ελβετία» στην νοτιοανατολική πλευρά της πόλης καταλήγοντας στο Αμαξοστάσιο Πυλαίας. Η γραμμή ακολουθεί κυρίως τις οδούς Μοναστηρίου, Εγνατία, Κωνσταντίνου Καραμανλή, Δελφών και Σόλωνος.

Το έργο της βασικής γραμμής περιλαμβάνει δύο σήραγγες μονής τροχιάς και 13 σταθμούς.

Οι σταθμοί του Βασικού Έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης είναι: Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, Πλατεία Δημοκρατίας, Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, Συντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Παπάφη, Ευκλείδης, Φλέμινγκ, Ανάληψη, 25ης Μαρτίου, Βούλγαρη, Νέα Ελβετία.

Σε δεύτερο στάδιο θα ξεκινήσει και η λειτουργία και της επέκτασης προς Καλαμαριά. Οι σταθμοί της Επέκτασης προς Καλαμαριά του Μετρό Θεσσαλονίκης είναι: Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη, Μίκρα.

Στο αντικείμενο των υπηρεσιών περιλαμβάνονται η καθημερινή λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων, των συστημάτων και του τροχαίου υλικού, ο καθαρισμός, η φύλαξη (Ασφάλεια – Προστασία), η διαχείριση Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (AFC) και η εγκατάσταση και λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος IT-ERP υποστήριξης της διοικητικής λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης. 

Στην πλήρη ανάπτυξή του το σύστημα θα έχει την δυνατότητα να διακινεί με την διέλευση από τους σταθμούς ανά 90 δευτερόλεπτα (ενάμιση λεπτό) 33 αυτόματων συρμών, 18.000 επιβάτες ανά ώρα και ανά κατεύθυνση.

Σε δημοσίευσή του στο facebook, ο Πρόεδρος της Ελληνικό Μετρό κ. Νίκος Ταχιάος ανέφερε σχετικά πως «με την εμπειρία της Κοπεγχάγης, το μετρό της οποίας αποτέλεσε πρότυπο στον σχεδιασμό του δικού μας, η νέα εταιρία – όχημα ειδικού σκοπού που θα δημιουργηθεί από την κοινοπραξία THEMA, δεσμεύεται να παρέχει στους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες της πόλης πρωτίστως ασφαλείς και φυσικά αξιόπιστες μετακινήσεις στο πολιτισμένο περιβάλλον ενός υπερσύγχρονου δικτύου. Και φυσικά, μετά την πάροδο του συμβατικού χρόνου να παραδώσει στην Ελληνικό Μετρό Α.Ε. και στον επόμενο operator ένα καλά συντηρημένο και σε εξαιρετική κατάσταση μετρό», συμπληρώνοντας πως είναι βεβαίος «πως η απόφαση να επιλεγεί η λύση ιδιώτη λειτουργού για το μετρό της Θεσσαλονίκης είναι σοφή και θα δικαιωθεί από το αποτέλεσμα».

Όσον αφορά για το ζήτημα των εισιτηρίων, ο κ. Ταχιάς ξεκαθάρισε πως «ο ιδιώτης λειτουργός ΔΕΝ έχει καμία ανάμειξη στην χρέωση των μετακινήσεων στους χρήστες του μετρό. Την τιμή του εισιτηρίου που θα πληρώνουν οι επιβάτες, την ορίζει και θα την ορίζει το κράτος και επαναλαμβάνω πως σε όλα τα σενάρια που έχω δει, οι Θεσσαλονικείς μπορούν να είναι βέβαιοι πως θα μετακινούνται με ένα πολύ φτηνό εισιτήριο, της τάξης αυτού που σήμερα χρεώνει ο ΟΑΣΘ και μάλιστα με μετεπιβιβάσεις μεταξύ των δύο μέσων, του μετρό και των λεωφορείων.»

Σχολιάζοντας στο Athens Transport το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την παραχώρηση της λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος των εργαζομέων στο Μετρό της Αθήνας κ. Σπύρος Ρεβύθης ανέφερε σχετικά: «Η συντήρηση του Μετρό απαιτεί τεράστια ποσά προκειμένου να παραμείνει το σύστημα αξιόπιστο, φθηνό και γρήγορο στην υπηρεσία του επιβάτη. Χρειάζονται άκρως εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό καθώς και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες κωδικούς special πανάκριβων ανταλλακτικών.

Μετά την 11ετία που λήγει η σύμβαση του και θα αρχίσει το σύστημα να παλιώνει και να ζητάει χρήμα σαν «τρύπιος κουμπαράς» ο καλός φιλεύσπλαχνος ιδιώτης να είστε σίγουροι ότι θα το πασάρει ξανά στο κράτος και θα το έχει ξεζουμίσει αφήνοντας το ωστόσο, μέχρι τότε να ρημάξει, γιατί θα κοιτάει να του αφήνει κέρδος στην 11ετια και όχι να το συντηρεί όπως πρέπει. Εκτός και αν τον χρηματοδοτούν αδρά, από τα κρατικά ταμεία…

Η ασφάλεια, η αξιοπιστία και η ταχύτητα ενός αστικού σιδηροδρόμου είναι αντικείμενο με τεράστια κόστη….Που αν γίνουν εκπτώσεις στην αντιμετώπιση τους, θα υπάρξουν θανατηφόρα ατυχήματα , όταν περάσουν τα χρόνια και αρχίσει ο αρχικός εξοπλισμός να γερνάει.»

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*