Τα νέα του σιδηρόδρομου: διευθυντές του ΟΣΕ διώκονται για τα Τέμπη και το σιδηροδρομικό έργο που ξέχασε ο πρώην πρωθυπουργός

ΕΡΓΟΣΕ

* * * Στο Λουτράκι και τη Κόρινθο βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και τα ρεπορτάζ είχαν ως τίτλο την φράση του «εμείς δεν μιλάμε για τα έργα μας, μιλάμε με τα έργα μας». Κάτι που μάλλον είναι πραγματικότητα αφού στην ομιλία του, την οποία έδωσε στην Κόρινθο, δεν ανέφερε λέξη για το έργο του Προαστιακού από τον Ισθμό ως το Λουτράκι το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή από το 2019. Σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ, η πρόοδος του έργου βρίσκεται στο 31,1 %, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να παραδοθεί μέσα στην επόμενη τετραετία αν δεν ανέβουν οι ταχύτητες.

* * * Σχετικά με τον πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ σωματείων εργαζόμενων στο σιδηρόδρομο με αφορμή ελέγχους της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων σε σταθμαρχεία γράψαμε αναλυτικά προχτές. Μία νεότερη σχετική εξέλιξη είναι η απάντηση της Ρ.Α.Σ. σε εξώδικο, στην οποία αναφέρονται αναλυτικά στοιχεία για τις ενέργειες της αρχής σε θέματα ασφαλείας (ισόπεδες διαβάσεις, συστήματα επικοινωνίας, κατάσταση σιδηροδρομικής γραμμής, περίφραξη, προσωπικό, μέτρα ασφαλείας, ασφάλεια σηράγγων). Η αρχή καταλήγει πως «καθίσταται φανερό ότι η τακτικότητα των ελέγχων της ΡΑΣ, ως Εθνικής Αρχής Ασφάλειας, αλλά και η άσκηση των εποπτικών της αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο του νόμου αποτελεί μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα, η οποία ωστόσο δεν αποτυπώνεται, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην Αρχή, στο πνεύμα της από 10.5.2023 χρονολογούμενης Εξώδικης Δήλωσης – Πρόσκλησής σας, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό εσφαλμένη εικόνα για την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων».

* * * Νέες διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα κατά πέντε στελεχών του ΟΣΕ άσκησε ο διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας και εποπτεύων την έρευνα για την τραγωδία των Τεμπών. Οι διώξεις ασκήθηκαν κατά 5 διευθυντών (οι δύο εκ των οποίων εν ενεργεία) στις διευθύνσεις Δικτύου, Σιδηροδρομικών Συστημάτων και Συντήρησης Η/Μ Συστημάτων & Ηλεκτροκίνησης. Οι πέντε κατηγορούμενοι αναμένεται να απολογηθούν αύριο Παρασκευή // Νέα ηχητικά ντοκουμέντα από το μοιραίο βράδυ της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, με τηλεφωνικές συνομιλίες οι οποίες αποκαλύπτουν την ασυνεννοησία μεταξύ των σταθμαρχών λίγες μόνο ώρες πριν τη φονική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών.

* * * Για τις επόμενες δύο εβδομάδες ομάδα τεσσάρων εμπειρογνωμόνων από τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Agency for Railways-ERA) θα βρίσκεται στην Ελλάδα για επαφές με στελέχη και υπαλλήλους σε όλους τους φορείς που σχετίζονται με τον ελληνικό σιδηρόδρομο (Υπουργείο Μεταφορών, ΡΑΣ, ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ, Hellenic Train κλπ.) έτσι ώστε μέχρι το Σεπτέμβριο να έχουν συντάξει πόρισμα για τη λειτουργία του ελληνικού σιδηροδρόμου. 

* * * Πάτρα: Δύσκολο προμηνύεται το καλοκαίρι για τον Προαστιακό της Πάτρας αν δεν υπάρξει ενίσχυση σε προσωπικό // Ξάνθη: Αν και κάτι κινείται γύρω από τα απαραίτητα έργα στο δίκτυο, η Ξάνθη εξακολουθεί να μην εξυπηρετείται από κανένα τρένο // Πήλιο: Με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Hellenic Train συναντήθηκε ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου προκειμένου να συζητήσει το κύριο θέμα την αύξηση δρομολογίων του «Μουτζούρη» και την  φύλαξη των διαβάσεων στα όρια του Δήμου Νοτίου Πηλίου // Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν 13 κλοπές στο Δήμο Δέλτα, μεταξύ των οποίων και κλοπές ραγών του ΟΣΕ από το 2018 ως το 2023.

* * * Δυτική Μακεδονία: Η επιτάχυνση των απαραίτητων ενεργειών προκειμένου να ξεκινήσει ο νέος σχεδιασμός και η υλοποίηση των έργων για το σιδηροδρομικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της έναρξης του προγράμματος «Διασυνδέοντας την Ευρώπη (CEF-Connecting Europe Facility )», ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, του Δημάρχου Κοζάνης, στελεχών της ΑΝΚΟ Α.Ε και του Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του ΟΣΕ // Αλεξανδρούπολη: Εδώ και ένα χρόνο εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου των γραφείων του ΟΣΕ

* * * Επιχορήγηση ΟΣΕ: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή της 6ης μηνιαίας δόσης της ετήσιας επιχορήγησης, για το έτος 2023 στον φορέα Ο.Σ.Ε. Α.Ε. ποσού ύψους 6.250.000 ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών.

* * * Δανία: Βελτιωμένη η ακρίβεια των δρομολογίων στα προαστιακά τρένα μετά τη λειτουργία του νέου συστήματος σηματοδότησης // Βέλγιο: To 54% του βελγικού σιδηροδρομικού δικτύου διαθέτει ETCS  // Γερμανία: Εκτροχιασμός που συνέβη πριν ένα χρόνο οφείλετο σε ελαττωματικούς τσιμεντένιους στρωτήρες σύμφωνα με προκαταρκτικό πόρισμα // Βέλγιο – Γερμανία: Νέα υπηρεσία νυκτερινών δρομολογίων μεταξύ Βρυξελλών και Βερολίνου // Ισπανία – Γαλλία: Πρόταση για νέα σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών στη Χώρα των Βάσκων // Ευρωπαϊκή Ένωση: Το 54% των νέων τρένων τα τελευταία χρόνια δεν διέθεταν το ευρωπαϊκό σύστημα ελέγχου κυκλοφορίας ERTMS // Ηνωμένο Βασίλειο: Για πάνω από 100 χρόνια, το ρολόι στο σταθμό Waterloo του Λονδίνου είναι ένα από τα πιο γνωστά σημεία συνάντησης της πόλης // Ελβετία: Νέα τρένα και επαναλειτουργία του οδοντωτού σιδηρόδρομου με τη μεγαλύτερη κλίση γραμμών στον κόσμο // Ινδία: Ένα από τα χειρότερα σιδηροδρομικά δυστυχήματα στον κόσμο με τουλάχιστον 288 νεκρούς ενδεχομένως να οφείλεται σε βλάβη στο σύστημα σηματοδότησης // Ιαπωνία: Σιδηροδρομική εταιρεία θα χρησιμοποιήσει πιλοτικά βιοκαύσιμα στα τρένα της

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*