Διαμάχη σιδηροδρομικών για τους αιφνίδιους ελέγχους της ΡΑΣ σε σταθμαρχεία

Φωτογραφία: ΟΣΕ

Σιδηροδρομικοί εναντίον σιδηροδρομικών και στη μέση η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων. Οι αιφνίδιοι έλεγχοι της ΡΑΣ που είχαν ως στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται οι κανονισμοί κυκλοφορίας κατά τη κίνηση των τρένων, λίγους μήνες μετά το δυστύχημα των Τεμπών, προκάλεσε ένα πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ σωματείων στο σιδηρόδρομο τόσο για τη σκοπιμότητα των ελέγχων αυτών όσο και για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν.

Η αρχή έγινε την περασμένη Δευτέρα όταν κλιμάκια της ΡΑΣ στάλθηκαν σε σταθμαρχεία στη βόρεια Ελλάδα για την πραγματοποίηση αιφνιδιαστικών ελέγχων. Είχε προηγηθεί λίγες μέρες νωρίτερα επιστολή της ΡΑΣ προς το διαχειριστή της υποδομής (ΟΣΕ) αλλά και τις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις, μέσω της οποίας η ΡΑΣ, τους καλούσε να τηρούν απαρέγκλιτα τον Γενικό Κανονισμό Κίνησης με στόχο της αποφυγή ατυχημάτων. Στην ίδια επιστολή γίνεται λόγος για ενημέρωση από την Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (το σωματείο των μηχανοδηγών) σχετικά με περιστατικά κατά τα οποία σταθμάρχες έδιναν προφορικές εντολές για υπέρβαση κόκκινων φωτοσημάτων, οι οποίες δεν προβλέπονται από τον κανονισμό.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων ΟΣΕ που εξέδωσε σύντομη ανακοίνωση μέσω της οποίας κάνει λόγο για «ψυχολογική πίεση και απειλές» από το κλιμάκιο της ΡΑΣ, με συνέπεια «η ψυχολογική πίεση και η νευρικότητα [να] δημιουργεί [ένα] εκρηκτικό μείγμα για την ασφάλεια», ζητώντας παράλληλα να σταματήσει άμεσα αυτός ο τρόπος ελέγχων διαφορετικά «σε περίπτωση ατυχήματος [οι ελεγκτές της ΡΑΣ] θα κριθούν ως ηθικοί αυτουργοί». 

Ανακοίνωση στον ίδιο τόνο εξέδωσε και η παράταξη της ΠΑΣΚ του σωματείου αναφέροντας πως ο τρόπος ελέγχου της ΡΑΣ «μας γυρνάει 50 χρόνια πίσω σε εποχές που η Δημοκρατία βάλλονταν», δίνοντας και περισσότερες λεπτομέρειες για τις μεθόδους των ελεγτών της αρχής: «καταθέσεις ενυπόγραφες χωρίς να αποδίδονται σε αυτόν που καταθέτει αντίγραφο. Καταθέσεις που έγιναν με μέλη της ΡΑΣ ο ένας να είναι ο καλός και ο άλλος ο κακός. Καταθέσεις που ζητήθηκαν μόνο από το έκτακτο προσωπικό και όχι από το μόνιμο», καθώς και «νουθεσίες του τύπου να ″δοθεί″ σε ιδιωτική εταιρεία η διαχείριση της Κυκλοφορίας και να καταργηθεί η ειδικότητα των Σταθμαρχών και μάλιστα από υπάλληλο της ΡΑΣ, που ″βολεύτηκε″  μετακινούμενος από την ΕΡΓΟΣΕ στην ΡΑΣ, περνώντας και ένα διάστημα από πολιτική θέση στα ΕΛΤΑ.» Η παράταξη ξεκαθαρίζει τέλος πως θέλει ελέγχους για ζητήματα που έχουν να κάνει με την ασφάλεια αλλά διαφωνεί με τις μεθόδους των εργαζόμενων της ΡΑΣ. 

Η ανταπάντηση ήρθε από το Δίκτυο Σιδηροδρομικών ΟΣΕ, το οποίο με δική του ανακοίνωση αντιδρά στα όσα αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ και κάνει λόγο για «εργασιακό μεσαίωνα των 23 συνεχόμενων ημερών εργασίας των σταθμαρχων» ενώ παράλληλα ψέγει όσους δεν αντιδρούσαν στους ελέγχους της ΡΑΣ σε μηχανοδηγούς, ενώ τώρα έχουν πρόβλημα με τους ελέγχους σε σταθμάρχες.

Καταγγελτική ανακοίνωση για τους ελέγχους Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών την περασμένη Παρασκευή. Η ΠΟΣ αναφέρει ότι «η ΡΑΣ δεν νομιμοποιείται να πράξει τίποτε από όσα ΑΘΛΙΑ πράττει ο επικεφαλής του κλιμακίου ελέγχου που “σαρώνει” τη βόρεια Ελλάδα» και διερωτάται αν η επικεφαλής της αρχής κ. Τσιαπαρίκου είναι ενήμερη «για τη συμπεριφορά του κλιμακίου που απέστειλε για ελέγχους η οποία στρέφεται  κατά πάντων -υπηρεσιακών στελεχών και μη- αλλά καιτων εργαζομένων».

Το δευτεροβάθμιο σωματείο καλεί την κ. Τσιαπαρίκου να επαναφέρει τα στελέχη της ΡΑΣ στη νομιμότητα ενώ ενημερώνει πως ήδη συγκεντρώνει τις σχετικές καταγγελίες ώστε να τις καταθέσει αρμοδίως.

Εν τω μεταξύ, η ΡΑΣ έχει ήδη καλέσει σε ακρόαση την Hellenic Train και τον ΟΣΕ αναφορικά με ελλείψεις σε ζητήματα όπως η εκπαίδευση του προωπικού και η τήρηση του Κανονισμού Κίνησης και Κυκλοφορίας ενώ την περασμένη εβδομάδα με απόφαση της ολομέλειάς της ζητά την τροποποίηση νομοθετικών διατάξεων, μέσω των οποίων τροποποιεί το καθεστώς εκπαίδευσης και αδειοδότησης των μηχανοδηγών. Λίγες μέρες νωρίτερα, η ΡΑΣ είχε λάβει απόφαση για διαγραφή 6 ατόμων από το Μητρώο Εκπαιδευτών Μηχανοδηγών και Υποψηφίων Μηχανοδηγών.

Με νέα της ανακοίνωση εν τω μεταξύ σήμερα Τρίτη 6 Ιουνίου, η Π.Ε.Π.Ε. αναφέρει για όσους καταγγέλλουν τους ελέγχους στο σιδηρόδρομο πως «δυστυχώς κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ακόμα το μέγεθος της τραγωδίας που ζήσαμε και φυσικά δεν φαίνεται να διδάσκονται από αυτή» ενώ δίνει απαντήσεις και για διεκδικήσεις του σωματείου για εργασιακά θέματα.

Οι διαβεβαιώσεις της Hellenic Train για εργασιακά θέματα

Την ανησυχία του για το θέμα της υπερεργασίας σε κρίσιμους κλάδου του κρατικού ΟΣΕ εξέφρασε εν τω μεταξύ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Έλξης στην ανακοίνωση με την οποία έγινε γνωστή η αναστολή της 24ωρης απεργίας που είχε εξαγγελθεί για την περασμένη Παρασκευή. Για το λόγο αυτό το σωματείο αναμένεται να ζητήσει και την άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου Διοικήσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών. 

Η απόφαση για αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης ελήφθη μετά από διάλογο στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας κατά τον οποίο τέθηκαν επί τάπητος εργασιακά και άλλα θέματα. Έτσι, για το ζήτημα της επικοινωνίας έγινε γνωστό πως η Hellenic Train θα εξοπλίσει το σύνολο των τρένων με φορητές συσκευές GSM-R μέχρις ότου προχωρήσει η εγκατάσταση των on board συστημάτων, ενώ το πρόβλημα της επικοινωνίας στη γραμμή της Ειδωμένης θα έχει επιλυθεί ως τις 15 Ιουνίου, σύμφωνα με τον ΟΣΕ.

Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχει δώσει ο ΟΣΕ, η Τηλεδιοίκηση Λάρισας (Δομοκός – Πλατύ) θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ για το πρόβλημα που υπάρχει με τις μετεπιβιβάσεις στον Προαστιακό Αθήνας στον σταθμό του Ρέντη, λύση θα δοθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Για το πρόβλημα της βλάστησης στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, έγινε γνωστό πως θα λυθεί μέσα στον Ιούνιο ενώ θα υπάρξει ανάθεση εργολαβιών απο τον ΟΣΕ ύψους 2,5 εκατ. ευρώ περίπου για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην επικράτεια.

Τέλος, όσον αφορά τα εργασιακά θέματα, η Hellenic Train δεσμεύτηκε και για νέες προσλήψεις μηχανοδηγών πέραν των 196 που έχουν προσληφθεί μέχρι σήμερα, την αύξηση του χρόνου ανάπαυσης των μηχανοδηγών εμπορικών αμαξοστοιχιών που εργάζονται εκτός έδρας από τις 8 στις 11 ώρες, την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων των μηχανοδηγών ως το τέλος της χρονιάς και την επέκταση ως το τέλος του 2024 της συμφωνίας για τις οικονομικές απολαβές των μηχανοδηγών και των πιστοποιημένων εκπαιδευτών και εξεταστών μηχανοδηγών. Από την πλευρά του, ο ΟΣΕ προχωρά στην επαναπρόσληψη των 165 εργαζόμενων που είχαν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ το 2019 για τη φύλαξη των ισόπεδων διαβάσεων και που οι συμβάσεις τους είχαν λήξει το 2020.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*