Τα νέα του σιδηρόδρομου: εκτροχιασμός τρένου στο Ρουφ, αντιδράσεις για τους ελέγχους της ΡΑΣ, σε ένα χρόνο το ETCS στα τρένα

ΕΡΓΟΣΕ

* * * Από την 1 Μαρτίου μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση δεν είχε “Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών”. Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης τοποθετήθηκε ως “τοποτηρητής” ή “διοικητής” στο συγκεκριμένο υπουργείο αποκλειστικά για ζητήματα σιδηρόδρομου, ενώ για όλα τα υπόλοιπα την ευθύνη είχαν οι δύο παραμένοντες υφυπουργοί. Δεδομένης επομένως της βαρύτητας του σιδηρόδρομου, κάποιος θα μπορούσε να περιμένει ότι τα καθήκοντα του υπηρεσιακού Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών θα αναλάμβανε κάποιο στέλεχος με εμπειρία στο σιδηρόδρομο αντί των αστικών συγκοινωνιών.

* * * Κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως αφενός, προχωρούν οι διερευνήσεις που αφορούν το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έχει ήδη διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, αφετέρου, «τα έργα για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου βρίσκονται σε εξέλιξη κι εκτιμούμε ότι το βόρειο τμήμα θα είναι έτοιμο ως το τέλος Ιουνίου και το νότιο τμήμα ως το τέλος Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε από τον Οκτώβριο να υπάρχει πλήρως αναβαθμισμένο στον κύριο σιδηροδρομικό άξονα το νέο σύστημα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης».

* * * Η επόμενη κυβέρνηση πάντως θα έχει την ευκαιρία να δώσει από νωρίς ένα στίγμα για το αν ο σιδηρόδρομος θα εξακολουθήσει να βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες. Θα διασπαστεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών 14 χρόνια μετά; Και σε αυτή την περίπτωση, θα υπάρξει άραγε Υφυπουργός σιδηροδρόμων με ειδικές γνώσεις στο συγκεκριμένο τομέα; Θα το μάθουμε στα τέλη αυτού του μήνα.

* * * Αντιδράσεις ακόμα και από μερίδα σιδηροδρομικών προκάλεσε η απεργία που είχε προγραμματιστεί (αλλά τελικά ανεστάλη) για αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι η διακυβέρνηση της χώρας ασκείται από υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία προφανώς και δεν είναι σε θέση να λάβει δεσμεύσεις για το τι θα συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες. Ευτυχώς, επιλέχθηκε η λύση του ΟΜΕΔ με τους σιδηροδρομικούς και την Hellenic Train να κάθονται σε ένα τραπέζι, κάτι που θα έπρεπε να συμβαίνει έτσι κι αλλιώς για να λύνονται τα προβλήματα. Η κύριες ειδήσεις που βγήκαν είναι τα χρονοδιαγράμματα (του ΟΣΕ) για την ολοκλήρωση κάποιων έργων. Έτσι, για παράδειγμα, μάθαμε πως οι επιβάτες του Προαστιακού προς και από τον Πειραιά θα συνεχίσουν να μετεπιβιβάζονται υποχρεωτικά στο Ρέντη ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

* * * Εμπορική αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε μερικώς στο Ρουφ, κατά την είσοδό της στο σταθμό, αυτή την εβδομάδα, κινούμενη με χαμηλή ταχύτητα. Για το περιστατικό αυτό δεν υπήρξε κάποια ανακοίνωση από τον ΟΣΕ. Υπενθυμίζουμε, όπως πάντα σε κάθε ανάλογη περίπτωση, πως ακόμα δεν λειτουργεί ο νέος οργανισμός για τη διερεύνηση σιδηροδρομικών ατυχημάτων και συμβάντων.

φωτογραφία: Σωματείο Εργζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ

* * * «Αιφνιαδιστικούς» ελέγχους πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων σε σταθμούς, κέντρα ελέγχου κυκλοφορίας και μηχανοστάσια στη βόρεια Ελλάδα, ελέγχοντας το κατά πόσο τηρούνται οι κανονισμοί κατά την κυκλοφορία των τρένων. Το Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας κάνει λόγο για «ψυχολογική πίεση και απειλές» από το κλιμάκιο της ΡΑΣ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια, ζητώντας να σταματήσει αυτός ο τρόπος ελέγχων. Το Δίκτυο Σιδηροδρομικών ΟΣΕ με δική του ανακοίνωση αντιδρά στην αντίδραση του προηγούμενου σωματείου ενώ αναφέρεται σε «εργασιακό μεσαίωνα των 23 συνεχόμενων ημερών εργασίας των σταθμαρχων». και ψέγει όσους δεν αντιδρούσαν στους ελέγχους της ΡΑΣ σε μηχανοδηγούς, ενώ τώρα έχουν πρόβλημα με τους ελέγχους σε σταθμάρχες. 

* * * «Αυστηρή προειδοποίηση» προς το διαχειριστή της υποδομής (ΟΣΕ) και τις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις απέστειλε μέσω επιστολής η ΡΑΣ, καλώντας τους να τηρούν απαρέγκλιτα τον Γενικό Κανονισμό Κίνησης με στόχο της αποφυγή ατυχημάτων. Η προειδοποίηση εστάλη μετά από ενημέρωση της Π.Ε.Π.Ε. για περιστατικά κατά τα οποία σταθμάρχες έδωσαν προφορικές εντολές για υπέρβαση κόκκινων φωτοσημάτων οι οποίες δεν προβλέπονται από τον κανονισμό.

* * * Ένας άνδρας που κινούταν επί των γραμμών στις Κρήνες Κορινθίας παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία του Προαστιακού που εκτελούσε δρομολόγιο προς Κιάτο.

* * * Ποινική δίωξη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος άσκησε σε τρία στελέχη του ΟΣΕ μετά τις απολογίες τους ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας για την τραγωδία στα Τέμπη. Πρόκειται για τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ αλλά και δύο μέλη της Επιτροπής των Αξιολόγησης των μετατάξεων. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος υποστήριξε πως απλά επικύρωσε την εισήγησης της επιτροπής και τα μέλη της επιτροπής πως δεν προβλέπονταν κάποιο ηλικιακό όριο (αν και υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι υπήρχε όριο το οποίο καταργήθηκε μετά τη λήψη της απόφασης) //Ιταλοί εμπειρογνώμονες βρίσκονται στη Λάρισα για να μελετήσουν το “μαύρο κουτί” της μοιραίας αμαξοστοιχίας, καθώς εκεί έχουν καταγραφεί και οι ακριβείς συνθήκες, πριν την φονική σύγκρουση των δύο τρένων.

* * * Νέο κρεσέντο αυτή την εβδομάδα για τα προβλήματα στον Προαστιακό της Αθήνας με πολλές ακυρώσεις δρομολογίων και καθυστερήσεις. Ένα τεχνικό πρόβλημα με κλειδί στην Κάντζα ήταν το κύριο πρόβλημα ενώ σιδηροδρομικοί κατήγγειλαν και δολιοφθορά σε καλώδια σηματοδότησης στον ίδιο σταθμό. Φαίνεται ότι οι δολιοφθορές που κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΟΣΕ πριν από λίγες μέρες συνεχίζονται χωρίς σταματημό. Αν δεν μπορεί να προστατευτεί το αστικό δίκτυο του Προαστιακού (ή να επιδιορθωθεί άμεσα μία βλάβη σε αυτό), τι ελπίδες υπάρχουν για τις γραμμές σε πιο απομακρυσμένες περιοχές;

* * * Στο 50% – 75% βρίσκεται η πληρότητα των δρομολογίων τρένων μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης ενώ η Hellenic Train φαίνεται πως αναμένει αύξησή της τους επόμενους μήνες μετά και την προσθήκη επιπλέον δρομολογίων. Οι πληρότητες εμφανίζονται βελτιωμένες τα Σαββατοκύριακα όπως και την περίοδο του Πάσχα.

* * * Πάτρα: Εκκληση από το τοπικό κλιμάκιο του ΟΣΕ, για ενίσχυση του Προαστιακού της Πάτρας, με 4 – 5 άτομα, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της θερινής περιόδου.

* * * Αναγνώστης του Athens Transport ρωτά τι συμβαίνει με την προκήρυξη 1/2022 του ΟΣΕ που αφορά την πρόσληψη 90 εργαζόμενων, σταθμάρχες, κλειδούχους και τεχνίτες (δυστυχώς) δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εύλογη η απορία, δεδομένου του ότι οι αιτήσεις κατατέθηκαν 5 μήνες πριν. Οι διαδικασίες πάντως φαίνεται ότι προχωρούν, αν και με καθυστερήσεις, λόγω της προεκλογικής περιόδου αλλά και όσων μεσολάβησαν στο σιδηρόδρομο.

* * * Άγονο κήρυξε το Δ.Σ. του ΟΣΕ το διαγωνισμό για την άρση βλαβών και αποκατάσταση ζημιών των συστημάτων κυκλοφοριακής εξασφάλισης των Σ.Σ. Αθηνών και Ρέντη καθώς και των αυτόματων συστημάτων ισόπεδων διαβάσεων σε Αχιλλέως, Ορφέως, Ιεράς Οδού και Αγ. Άννης, ο οποίος είχε προϋπολογισμό 533.200 ευρώ με ΦΠΑ.

* * * Επιστολή προς την Hellenic Train με κοινοποίησή της προς τον Ο.Σ.Ε., την Ρ.Α.Σ. και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών απέστειλαν οι Σύλλογοι Φίλων Σιδοροδρόμου Καρδίτσας και Τρικάλων ζητώντας έναρξη τοπικών δρομολογίων στη δυτική Θεσσαλία.

* * * Με απόφαση του Δ.Σ. η ΓΑΙΑΟΣΕ θα προσφύγει στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, με την εταιρεία “HITACHI RAIL STS S.p.A.”, για τη σύναψη Σύμβασης με αντικείμενο την «Επαναφορά σε λειτουργική κατάσταση του συστήματος ETCS επί εκατόν είκοσι (120) κινητήριων μονάδων σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού». Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης θα ανέλθει σε 4.216.000 ευρώ με ΦΠΑ, ενώ η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 12 μήνες από την υπογραφή της. (Eπομένως, μέσα του 2024 και βλέπουμε για τη λειτουργία του ETCS…)

* * * Τρίκαλα: Ξεκίνησαν στο Δήμο Τρικκαίων οι εργασίες ανακατασκευής των πρώην αποθηκών του ΟΣΕ που θα μετατραπούν σε στέγη πολιτισμού.

* * * Ηνωμένο Βασίλειο: Δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Στην Αγγλία διακόπτονται δρομολόγια λόγω της πυκνής βλάστησης (τουλάχιστον η παρέμβαση για το κλάδεμα είναι πιο άμεση) // Γαλλία: Οι επιβάτες του Προαστιακού σιδηρόδρομου στο Παρίσι μπορούν να πληροφορούνται για την πληρότητα του κάθε βαγονιού από οθόνες σε σταθμούς // Η γραμμή υψηλών ταχυτήτων που ενώνει το Παρίσι με τη Μ. Βρετανία και το Βέλγιο έκλεισε τα 30 χρόνια // Ιταλία: Τα 90 εκατ. ευρώ φτάνει το κόστος των εργασιών για την αποκατάσταση βλαβών στο σιδηροδρομικό δίκτυο έπειτα από πλυμμήρες στην περιοχή Εμίλια – Ρομάνια // Τσεχία: Το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανακατασκευή του σταθμού Smíchov της Πράγας // Ρωσία-Ιράν: Συμφωνία για κατασκευή γραμμής μήκους 162 χλμ. παράλληλα με την Κασπία Θάλασσα // Νότια Κορέα: Η Hyundai Rotem θα προμηθεύσει με 31 τρένα υψηλών ταχυτήτων δύο σιδηροδρομικές εταιρείες της χώρας.

* * * Από τη Διαύγεια: Η ΓΑΙΑΟΣΕ έλαβε απόφαση για την εβδομαδιαία αγορά φρούτων για τους εργαζόμενους της εταιρείας «ως ενίσχυση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής και τη δημιουργία αποθεματικού για το συγκεκριμένο σκοπό» με κόστος 1.500 ευρώ για τη σύμβαση με διάρκεια ενός έτους.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*