Τα νέα του σιδηρόδρομου: το πόρισμα της ΡΑΣ για τα Τέμπη, η ΕΥΠ ψάχνει τις δολιοφθορές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα

ΕΡΓΟΣΕ

* * * Ελλιπή και κατά συνέπεια ανεπαρκή εκπαίδευση των σταθμαρχών που είχαν προσληφθεί με δελτίο παροχής υπηρεσιών και εκπαιδεύτηκαν στον ίδιο κύκλο με τον μοιραίο σταθμάρχη της Λάρισας, διαδοχικά κρίσιμα λάθη και παραλείψεις, αλλά και σημαντικές φερόμενες παραβιάσεις του κανονισμού και των ευρωπαικών Οδηγιών διαπιστώνει το προκαταρκτικό πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, επί του οποίου καλούνται σε ακρόαση οι διοικήσεις του ΟΣΕ και της Hellenic Train. Μεταξύ άλλων, στο πόρισμα διαπιστώνεται η έλλειψη βεβαιώσεων για την εκπαίδευση του σταθμάρχη, όπως και αποδείξεις για την πλήρη εκπαίδευση του προσωπικού από τον ΟΣΕ. Επιπλέον, διαπιστώνεται η πλημμελής εκτέλεση καθηκόντων από τη πλευρά του σταθμάρχη για τη διεξαγωγή της κυκλοφορίας συμπεριλαμβανομένης και της επικοινωνίας με τον μηχανοδηγό.

* * * Εξίσου ανησυχητικό για την ασφάλεια της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας είναι το ότι, όπως αναφέρει το πόρισμα της ΡΑΣ, ο ΟΣΕ δεν κοινοποίησε στη ρυθμιστική αρχή, όπως ζητήθηκε, τα μέτρα αποκατάστασης, ώστε, το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειάς (ΣΔΑ) του να είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις, ενώ επίσης δεν συμμορφώθηκε, ως όφελε, με την υποχρέωση που του επιβλήθηκε από την Αρχή, να μην απασχολεί σε θέσεις κρίσιμων καθηκόντων ασφάλειας, το σύνολο των υποψήφιων σταθμαρχών που είχαν εκπαιδευτεί μαζί με το σταθμάρχη της Λάρισας.

* * * Τη συμμετοχή και στελεχών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στις έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραστών των δολιοφθορών που σημειώνονται σχεδόν καθημερινά στο δίκτυο του ΟΣΕ έχουν επιστρατεύσει το τελευταίο διάστημα οι Αρχές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Ειδικότερα από την 1η Μαρτίου 2023, την ημέρα που σημειώθηκε το δυστύχημα στα Τέμπη, έως και τις 6 Ιουνίου καταγράφηκαν συνολικά 22 περιστατικά κλοπών και δολιοφθορών στα συστήματα τηλεδιοίκησης και στο εναέριο δίκτυο ηλεκτροκίνησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα. Εκείνο που προβληματίζει τους αρμόδιους του ΟΣΕ είναι η επιδημία κλοπών και αφαίρεσης καλωδίων κυκλωμάτων των σιδηροδρομικών γραμμών που υποστηρίζονται τα συστήματα τηλεδιοίκησης και δεν είναι εμπορεύσιμα. Πρόκειται όπως λένε σιδηροδρομικές πηγές, «για καραμπινάτες περιπτώσεις δολιοφθοράς, με στόχο κυρίως την απαξίωση του προαστιακού δικτύου».

* * * Προθεσμία να απολογηθούν την επόμενη και μεθεπόμενη εβδομάδα έλαβαν τα πέντε πρώην και νυν διευθυντικά στελέχη του ΟΣΕ που διώκονται για την τραγωδία των Τεμπών.

* * * Δεν είναι πρωτοφανές ένας οργανισμός του δημόσιου τομέα να χρηματοδοτεί μία εκδήλωση ή σύλλογο ιδιωτών. Συνέβαινε μάλιστα κατά κόρον στο παρελθόν όταν βλέπαμε δημόσιους οργανισμούς να χρηματοδοτούν φαινομενικά άσχετες δράσεις τρίτων για μία σειρά λόγων. Έτσι, φαίνεται κάπως γραφικό και “παλαιοκομματικό” να δίνεται επιχορήγηση από την -όπως μας είχαν πει, προσωρινή- διοίκηση του ΟΣΕ στο σύλλογο ιδιοκτητών Πόρσε, με την αιτιολογία ότι θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση σε μία περιοχή που παρεπιμπτόντως διαθέτει και σιδηροδρομική γραμμή. Το “εξωφρενικό” στοιχείο όμως, είναι ότι αυτό γίνεται σε μία περίοδο όταν στην επικαιρότητα βρίσκονται τα πολλά προβλήματα του σιδηροδρόμου, οι συντηρήσεις που δεν γίνονται και τα έργα που καθυστερούν. Δεν είναι επομένως μόνο ζήτημα οπτικής και “ενσυναίσθησης” αλλά και ουσίας.

* * * Απορίες: Πότε θα γίνει ο διεθνής διαγωνισμός για την επόμενη διοίκηση του ΟΣΕ; Γιατί ο υπηρεσιακός Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δεν “τρέχει” τις διαδικασίες;

* * * Στη διαγραφή οφειλών του ΟΣΕ άνω των 7 δισ. ευρώ προχώρησε η ΑΑΔΕ μετά από σχετική υπουργική απόφαση για οφειλές του ΟΣΕ. Μετά τη διαγραφή των οφειλών, τα συνολικά ληξιπρόθεσμα έχουν περιοριστεί στα 107,7 δισ. ευρώ από 114 δισ. που ήταν στις αρχές Ιανουαρίου.

* * * Μιας και αναφερθήκαμε στο τι (δεν) κάνει ο ΟΣΕ για τη συντήρηση του δικτύου: Mητέρα με νεογέννητο στο καροτσάκι δεν μπορούσε να φύγει απ’τον Σταθμό Λαρίσης γιατί τα ασανσέρ ήταν χαλασμένα.

* * * Πάτρα: Λίγες μόνο μέρες μετά την προειδοποίηση των μηχανοδηγών για ενδεχόμενο μπάχαλο μέσα στο καλοκαίρι, η Hellenic Train ανακοίνωσε πως τα δρομολόγια της γραμμής Άγιος Ανδρέας – Καμίνια – Κάτω Αχαΐα – Καμίνια – Άγιος Ανδρέας του Προαστιακού Πατρών θα πραγματοποιούνται με λεωφορεία από την περασμένη Κυριακή και μέχρι νεοτέρας, χωρίς περαιτέρω εξήγηση. Ο τοπικός τύπος αναφέρει πως τα αίτια πάντως φαίνεται ότι έχουν να κάνουν με την κακή κατάσταση των τροχών του συρμού λόγω της συνεχούς κυκλοφορίας του και της έλλειψης συντήρησης. Οι τροχοί αφαιρέθηκαν από το συρμό και μεταφέρθηκαν στην Καλαμάτα (!) όπου βρίσκεται η κοντινότερη εγκατάσταση για τη συντήρησή τους.

* * * Σύμφωνα πάντως με υπηρεσιακό έγγραφο της Hellenic Train που δημοσίευσε η ΕΦ.ΣΥΝ., «Κατόπιν εντολής της κεντρικής Διοίκησης και με αφορμή την ανάρτηση χθεσινής φωτογραφίας στο διαδίκτυο, από τούδε και στο εξής παύει κάθε εργασία σε ύψος (οροφές συρμών κ.λπ.) στο Μηχανοστάσιο Πάτρας. Εάν από τη διακοπή αυτών των εργασιών περιορίζεται η διαθεσιμότητα των συρμών, θα περιοριστεί ανάλογα (και θα διακοπεί) σταδιακά η κυκλοφορία των τρένων».

* * * Το εργοτάξιο του έργου της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια, επισκέφθηκε ομάδα μηχανικών από διάφορες χώρες του εξωτερικού, στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου σηράγγων που διεξήχθη πρόσφατα στην Αθήνα. Η τεχνική επίσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΕΡΓΟΣΕ και της INTRAKAT, ξεκίνησε με τη ψηφιακή παρουσίαση του έργου και ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη σε όλα τα μέτωπα εργασιών (διάνοιξη υπόγειας σήραγγας, κατασκευή διαφραγματικών τοίχων κλπ).

* * * Στον Βόλο συναντήθηκαν φέτος οι Ευρωπαίοι σιδηροδρομικοί για το 25° διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου σιδηροδρομικών. Ο 25ετής και πλέον θεσμός που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών Λάρισας, διεξήχθη με επιτυχία, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Βόλου. Πρωταθλήτρια στέφθηκε η Λάρισα η οποία νίκησε στον τελικό την Ζαλαέγκερσενγκ Ουγγαρίας.

* * * Ιταλία: Επιλέχθηκε ο ανάδοχος για το έργο της γραμμής Παλέρμο – Κατάνια // Ιρλανδία: Η χρυσή εποχή του σιδηρόδρομου φαίνεται πως έχει παρέλθει, με την κυβέρνηση να προτεραιοποιεί τα οδικά έργα (σας θυμίζει κάποια άλλη χώρα;) // Ισπανία: Τρένο υδρογόνου μπαίνει σε δοκιμαστική λειτουργία // Ελβετία: Δοκιμή ΑΤΟ από το Νοέμβριο και για 4 μήνες από την κρατική σιδηροδρομική εταιρεία // ΕΕ: Τίθενται σε ισχύ νέοι κανόνες της ΕΕ για την προστασία των επιβατών σιδηροδρομικών συγκοινωνιών // Τουρκία: Το ‘Εθνικό Τρένο’ της Τουρκίας ξεκίνησε δρομολόγια  // ΗΠΑ: Η NASA αναζητεί εναλλακτικά καύσιμα του ντίζελ για τα τρένα // Αργεντινή: Επανέναρξη δρομολογίων σε γραμμή που ήταν κλειστή εδώ και 30 χρόνια // Ιαπωνία: “Καθυστέρηση 30 δευτερολέπτων στη γραμμή Kamaishi λόγω προσπάθειας επιβίβασης γάτας”:

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*