Τα νέα του σιδηρόδρομου: πολλά προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο αλλά και fake news

ΕΡΓΟΣΕ

Ενημέρωση ώρα 14:30

* * * Την ολοκλήρωση των εγκρίσεων για το υποσύστημα ETCS (European Train Control System) στο τμήμα Δομοκός-Λάρισα ανακοίνωσε σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων. Με σχετική απόφαση της ολομέλειας της αρχής, δόθηκε η άδεια ώστε το σύστημα αυτό [σύμβαση «Προμήθεια Συστήματος
γραμμής ETCS επιπέδου 1 με συναφείς υπηρεσίες» (Α.Π.10005/2007/ΕΡΓΟΣΕ)] να λειτουργήσει. Αυτές τις μέρες δοκιμές στο σύστημα ETCS γίνονται και στο τμήμα ΣΚΑ – Οινόη (βλ. παρακάτω).

* * * Σήμερα Πέμπτη και ώρα 12:45, η αμαξοστοιχία 53, που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα ακινητοποιήθηκε λόγω τεχνικού προβλήματος στη σήραγγα «Όθρυς». Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Hellenic Train, στις 13.00 ενημερώθηκε το Κέντρο Παρακολούθησης Κυκλοφορίας της εταιρείας (σ.σ. για κάποιο λόγο το προσωπικό της αμαξοστοιχίας δεν ενημέρωσε επί 15 λεπτά) και άμεσα κινητοποιήθηκαν μηχανές εφεδρείας από το Λιανοκλάδι προκειμένου να μεταφέρουν την αμαξοστοιχία στον σιδηροδρομικό Σταθμό Λιανοκλαδίου. Μέχρι να φτάσει η εφεδρική μηχανή, η αμαξοστοιχία δεν διέθετε κλιματισμό και φωτισμό λόγω πτώσης παντογράφου. Αυτή την ώρα, η αμαξοστοιχία είναι καθ΄ οδόν προς το Λιανοκλάδι.


* * * Μαζί με τις ζέστες, ήρθαν και τα προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο (όχι ότι έλλειψαν ποτέ). Σημαντικά προβλήματα είχαμε την περασμένη Παρασκευή λόγω βλάβης σε κλειδί κοντά στη Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία πολλών επιβατών. Τα προβλήματα συνεχίστηκαν και την επόμενη μέρα λόγω των καιρικών συνθηκών στη βόρεια Ελλάδα. Τη Δευτέρα 26 Ιουνίου η Hellenic Train ανακοίνωσε τη διακοπή των δρομολογίων του Οδοντωτού σιδηρόδρομου Διακοπτό – Καλάβρυτα, ύστερα από κατολίσθηση, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι γνωστό πότε θα επαναλειτουργήσει η τουριστική (και όχι μόνο) αυτή γραμμή.

* * * Την ίδια μέρα, είχαμε σημαντικές καθυστερήσεις στον Προαστιακό της Αθήνας καθώς, λόγω προβλήματος των γραμμών, τέθηκε σε ισχύ μονοδρόμηση μεταξύ ΣΚΑ και Οινόης (βλ. παρακάτω φωτογραφία που δημοσίευσε ο πρόεδρος των μηχανοδηγών Κώστας Γεννηδούνιας). Ο ίδιος ανέφερε ως αίτιο πως η γραμμή ΣΚΑ-Οινόη διαθέτει μόνο 6-8 εργαζόμενους για τη συντήρηση. Και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την άρση της μονοδρόμησης.

Κώστας Γεννηδούνιας

* * * Χτες Τετάρτη, είχαμε προβλήματα λόγω διακοπής ρεύματος της Θεσσαλία με αποτέλεσμα να τεθεί σε ισχύ μονοδρόμηση μεταξύ Λάρισας και Λιτοχώρου. Οι καθυστερήσεις σε δρομολόγια ξεπέρασαν ακόμα και τη μία ώρα, ενώ κάποια δρομολόγια αντικαταστάθηκαν με λεωφορεία. Το πρόβλημα στη Λάρισα «γέννησε» και fake news, καθώς τοπική ιστοσελίδα έκανε λόγο για «παραλίγο σιδηροδρομική τραγωδία» όταν δύο τρένα ήρθαν πολύ κοντά στο σταθμό της Λάρισας. Εμείς χρειαστήκαμε μόνο λίγα λεπτά, ένα τηλέφωνο και ένα μήνυμα, για να λάβουμε διάψευση από όλες τις πλευρές για ενδεχόμενο επικίνδυνο συμβάν.

* * * Νομίζουμε το εξήγησε πιο απλά ο πρόεδρος των μηχανοδηγών κ. Γεννηδούνιας: δύο άδειοι συρμοί Desiro πλησίασαν ο ένας τον άλλο για ζεύξη, για να ενωθούν δηλαδή και να γίνουν ένας. Μία διαδικασία που γίνεται καθημερινά όταν χρειάζεται, κάποιοι βάφτισαν παρολίγο δυστύχημα. Ανακοίνωση διάψευσης βεβαίως εξέδωσε και η Hellenic Train. Κατανοητό πως ένας επιβάτης-αυτόπτης μάρτυρας μπορεί να μην καταλαβαίνει τι βλέπει, αλλά νομίζουμε ότι ένας δημοσιογράφος πρέπει να παίρνει τουλάχιστον ένα τηλέφωνο πριν γράψει ολόκληρο άρθρο περί «παρολίγον δυστυχήματος» από το μυαλό του. Εξίσου λυπηρό (αν όχι εξωφρενικό) είναι ότι μεγάλες ιστοσελίδες της Αθήνας υιοθέτησαν αμέσως τις αναφορές του ψεύτικου άρθου από τη Λάρισα, δίχως κι αυτοί να αναζητήσουν την αλήθεια. Λίγη υπευθυνότητα δεν βλάπτει όταν έχουμε να κάνουμε με τόσο ευαίσθητα ζητήματα. Εκτός κι αν κάποιοι έχουν λόγους να θέλουν να πλήξουν παραπάνω το σιδηρόδρομο…

* * * Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Νεολόγος, η Hellenic Train φέρεται να χρησιμοποιούσε στον Προαστιακό της Πάτρας τους συρμούς Railbus (οι οποίοι έχουν ηλικία 20 ετών) ενώ αυτοί δεν ήταν ποτέ κατάλληλοι για το δίκτυο της Πάτρας και είχαν «στραβούς τροχούς». Η εταιρεία πάντως ανέφερε πως τα προβλήματα οφείλονται όχι στα τρένα αλλά σε πρόβλημα με την υποδομή. Ο Δήμαρχος Πατρών πάντως αναρωτήθηκε αν τα δρομολόγια διακόπηκαν επειδή η γραμμή κρίθηκε μη κερδοφόρα.

* * * Μία η κατάσταση των συρμών στην Πάτρα, μία ο συρμός του Προαστιακού της Αθήνας ο οποίος κινήθηκε με ανοικτή πόρτα καθώς μετέφερε επιβάτες, δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα για την κατάσταση του τροχαίου υλικού της Hellenic Train (αν και τα τρένα αυτά δεν της ανήκουν, τα συντηρεί στις δικές της εγκαταστάσεις). Πώς είναι δυνατόν ένα τρένο να ξεκινά δρομολόγιο με ανοικτή την πόρτα και ο οδηγός να μην το αντιλαμβάνεται αμέσως; Φαίνεται ότι και οι δικλείδες ασφαλείας δεν δούλεψαν (αφού το τρένο θα έπρεπε να ακινητοποιηθεί αυτόματα), αλλά και ο μηχανοδηγός δεν είχε κάποια ένδειξη στην καμπίνα του για την ανοικτή πόρτα (δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι είχε και την αγνόησε). Υπό φυσιολογικές συνθήκες η Hellenic Train θα έπρεπε να απαντήσει δημόσια για το περιστατικό.

* * * Με εξώδικό της προς τη διοίκηση της Hellenic Train και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναφέρεται σε προβλήματα ασφαλείας τόσο σε τρένα -λόγω της παλαιότητάς τους- όσο και στο σιδηροδρομικό δίκτυο -όπως προβλήματα σε σήραγγες και ελλιπής φωτισμός σε σταθμούς. Οι σιδηροδρομικοί ζητούν, μεταξύ άλλων, άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής και της ασφάλειας της κυκλοφορίας και για την άμεση βελτίωση της συντήρησης του τροχαίου υλικού, με προσλήψεις τεχνικού προσωπικού και βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στις τεχνικές βάσεις.

* * * Σύμφωνα με καταγγελία της ΔΕΣΚ Σιδηροδρομικών, στις 21 Ιουνίου, στο πόστο των ηλεκτρολόγων στο εργοστάσιο συντήρησης τροχαίου υλικού στον Πειραιά, αποκολλήθηκε ένα κομμάτι σοβά από την οροφή και έπεσε δίπλα στους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια εργασιών. Υπάρχουν επίσης καταγγελίες περιοίκων προς την Hellenic Train για ακαταλληλότητα των εγκαταστάσεων.

* * * Σε φήμες περί ενδεχόμενη διακοπής των εργασιών στον Προαστιακό Λουτρακίου απάντησε αντιδήμαρχος αναφέροντας ότι το έργο συνεχίζεται κανονικά, και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί «στα τέλη του 2023». Σύμφωνα πάντως με την ΕΡΓΟΣΕ, η πρόοδος του έργου που συμβασιοποιήθηκε ακριβώς πριν 4 χρόνια βρίσκεται στο 31,1%, επομένως η τήρηση του χρονοδιαγράμματος αυτού φαίνεται δύσκολη.

* * * Ημαθία: Για πολλοστή φορά δημιουργήθηκε επικίνδυνη κατάσταση αλλά και ταλαιπωρία για τους οδηγούς στις γραμμές του ΟΣΕ στην Αλεξάνδρεια. Το μεσημέρι της Πέμπτης 22 Ιουνίου τα προειδοποιητικά φώτα αναβόσβηναν και το κουδούνι χτυπούσε χωρίς να υπάρχει διέλευση του τρένου // Θεσσαλονίκη: Επιστολή έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών προς τις διοικήσεις του ΟΣΕ και της Hellenic Train ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων λόγω της κακής κατάστασης της οδικής αερογέφυρας του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου επί της Λεωφόρου Κωνσταντίνου Καραμανλή.

* * * Στη «σκιά» της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, 45 νέοι ηλικίας 25-30 ετών εκπαιδεύονται ώστε να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους ως συνοδοί στα τρένα της Hellenic Train

* * * Με απόφαση της ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, ανεστάλησαν 4 άδειες μηχανοδηγών λόγω μη τήρησης της προθεσμίας για την ολοκλήρωση των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων. Οι συγκεκριμένοι 4 μηχανοδηγοί δεν θα μπορούν να εργαστούν μέχρις ότου προσκομιστούν τα απαραίτητα ιατρικά πιστοποιητικά. Με άλλη απόφαση, η ΡΑΣ χορήγησε πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας εκπαιδευτή μηχανοδηγών σε 18 άτομα, ενώ απέρριψε τη χορήγηση πιστοποίησης σε 3 άτομα λόγω μη επαρκούς εργασιακής εμπειρίας.

* * * Με απόφαση της ΡΑΣ, δόθηκε παράταση 15 ημερών, δηλαδή ως τις 7 Ιουλίου, στη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης για την «Επαναφορά σε λειτουργική κατάσταση του συστήματος ETCS επί εκατόν είκοσι (120) κινητήριων μονάδων σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού» από την εταιρεία Hitachi. Όπως πάντως ανέφερε αυτή την εβδομάδα ο κ. Γεννηδούνιας, αυτές τις μέρες διεξάγονται δοκιμές του συστήματος ETCS μεταξύ Μενιδίου – Οινόης, από εκεί και η συγκεκριμένη φωτογραφία:

* * * Δράμα: Ολοκληρώνεται το νέο σιδηροδρομικό μουσείο του Συλλόγου Σιδηροδρομικών και Φίλων Σιδηροδρόμου «Ήφαιστος»

* * * Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με Κοινή Υπουργική Απόφαση εναρμονίζεται εμπρόθεσμα το εθνικό μας δίκαιο με την Κοινοτική Οδηγία 2022/2407, η οποία ενσωματώνει στα παραρτήματά της, τη νέα έκδοση της Συμφωνίας για τη διεθνή οδική μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων (ADR 2023) και του Κανονισμού για τη διεθνή σιδηροδρομική μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων (RID 2023).

* * * Γαλλία: Ξεκίνησαν οι δοκιμές του νέου τρένου υψηλών ταχυτήτων TGV M της Alstom στο γαλλικό δίκτυο // Ισπανία – Μαρόκο: Ξεκινούν έρευνες για ενδεχόμενη σιδηροδρομική σύνδεση Αφρικής – Ευρώπης στο Γιβλαρτάρ  // ΗΠΑ: Ολοκληρώθηκε η σιδηροδρομική σύνδεση Μαϊάμι – Ορλάντο στη Φλόριντα // Εκτροχιασμός επιβατικής αμαξοστοιχίας στην Καλιφόρνια ύστερα από σύγκρουση με φορτηγό // Αυστραλία: Αντιδράσεις για την αντικατάσταση τρένων με λεωφορεία κάθε Σαββατοκύριακο στο Σίδνεϊ λόγω έργων

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*