Σταϊκούρας, Αλεξοπούλου και Ταχϊάος: Ποιοι αναλαμβάνουν το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα αναλάβει ο μέχρι πρότινος Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Στο υπουργείο θα τον πλαισιώσουν ως Υφυπουργοί ο μέχρι σήμερα Πρόεδρος της Αττικό Μετρό Νίκος Ταχιάος και η βουλευτής Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Η ορκωμοσία της κυβέρνησης αλλά και η παράδοση – παραλαβή του υπουργείου θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 27 Ιουνίου. Την επόμενη μέρα θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, που είναι βουλευτής Φθώτιδας, ήταν Υπουργός Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ από το 2012 έως το 2015 ήταν Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Ως οικονομολόγος, είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Τραπεζική (PhD in Banking) από το Πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου.

Από τα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και το 1998 εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ.

Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών (ενδεχομένως υπεύθυνη για τις υποδομές) θα αναλάβει η βουλευτής Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου. Η Χριστίνα Αλεξοπούλου σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, από όπου και έλαβε το Δίπλωμα της Πολιτικού Μηχανικού, ενώ ασχολήθηκε επαγγελματικά με το αντικείμενο αυτό στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Από τα μαθητικά της χρόνια ήταν εντεταγμένη στις οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας (ΜΑΚΙ, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ΟΝΝΕΔ). Από το 2006 ως το 2010 διετέλεσε Νομαρχιακή Σύμβουλος Αχαΐας, ενώ έχει αναλάβει και θέσεις ευθύνης στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας το 2019 ενώ στις χτεσινές εκλογές επανεξελέγη ως πρώτη στη λίστα της Νέας Δημοκρατίας στην εκλογική της περιφέρεια, έχοντας στις εκλογές του Μαΐου έρθει πρώτη σε σταυρούς.

Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών (ενδεχομένως υπεύθυνος για τις μεταφορές) θα αναλάβει ο μέχρι σήμερα Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικό Μετρό Α.Ε. (όπως μετονομάστηκε η Αττικό Μετρό) Νίκος Ταχιάος. Ο Νίκος Ταχιάος είναι αγρονόμος – τοπογράφος μηχανικός του Α.Π.Θ. και εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Έχει μακρά εμπειρία στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης ως δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης από το 1987 ως το 2006. Διετέλεσε επίσης αντιπρόεδρος στη Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης και Θεάματος (1991-1994), αντιδήμαρχος πολιτισμού (1995-1996) και αντιδήμαρχος αρχιτεκτονικού (2002-2005). Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Από το 2007 μέχρι το 2009 ο κ. Ταχιάος διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ μεταξύ του 2004 και του 2010 υπήρξε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Ως Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αττικό Μετρό από τον Αύγουστο του 2019 ασχολήθηκε επισταμένως με το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης.

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*