Νέα προσπάθεια για την εμπορική αξιοποίηση του σταθμού του ΟΣΕ στον Πειραιά

© 2009 K.Krallis (SV1XV) (CC BY-SA 3.0)

Σε μία ακόμα απόπειρα που ενδεχομένως να οδηγήσει στην εμπορική αξιοποίηση του σιδηροδρομικού σταθμού του Προαστιακού στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και του Σταθμού Θεσσαλονίκης προχωρά η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. Η δημόσια εταιρεία ανέθεσε πριν από λίγες μέρες σε δύο μελετητικές εταιρείες (μία για κάθς σταθμό) την εκπόνηση προμελέτης σεναρίων Ανάπτυξης για την αξιοποίηση τους.

Όσον αφορά τον επιβατικό σταθμό του Πειραιά, ο οποίος βρίσκεται μπροστά στην Ακτή Καλλιμασιώτη και σε μικρή απόσταση από το σταθμό του ΗΣΑΠ, η ΓΑΙΑΟΣΕ ανέθεσε στην εταιρεία Savills ΕΛΛΑΣ Ι.Κ.Ε την εκπόνηση προμελέτης βιωσιμότητας του ακινήτου. Πιο συγκεκριμένα, ο Ανάδοχος θα παράσχει τις εξής υπηρεσίες:

  • Συστηματική διερεύνηση, αποτύπωση και αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης, με βάση υπάρχουσες πληροφορίες, τη διεξαγωγή επιτόπιων ερευνών και κυρίως, τη δεδομένη γνώση του αντικείμενου και της αγοράς που διαθέτει ο Ανάδοχος
  • Χάραξη στρατηγικής και επιλογή στόχων και διαδικασιών, ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο λειτουργικό και οικονομικό αποτέλεσμα, υπό την προϋπόθεση της δυνατότητας έμπρακτης εφαρμογής των λύσεων που θα προταθούν και με την εφαρμογή αντικειμενικών κανόνων αξιολόγησης των εναλλακτικών λύσεων.
  • Χρηματοοικονομική αξιολόγηση των διάφορων εναλλακτικών λύσεων μέσω μοντέλου προεξοφλημένων ταμειακών ροών που θα αναπτυχθεί (Discounted Cash- Flow Model- DCF).
  • Μεθοδευμένη ενημέρωση, βολιδοσκόπηση και διείσδυση της αγοράς (Ελλήνων αλλά και ξένων επενδυτών) στην περιοχή της αξιοποίησης ακινήτου ή στη περιοχή διαχείρισης και λειτουργίας κάποιας εκ των δραστηριοτήτων που θα προταθούν και αξιολογηθούν ως προς το συγκεκριμένο ακίνητο.
  • Επιλογή της καταλληλότερης μεθοδολογίας για την επίτευξη των στόχων, όσον αφορά τις διαδικασίες υλοποίησης του σχεδίου και συγκεκριμένα, τη διαγωνιστική διαδικασία, υπό το πλέγμα των ισχυόντων θεσμικών αλλά και επιχειρησιακών περιορισμών.

Το πρώτο παραδοτέο, το οποίο αναμένεται σε 30 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης, θα αφορά υποστηρικτικά δεδομένα και στοιχεία, όπως η περιγραφή της περιοχής και του ακινήτου, το πολεοδομικό καθεστώς, τα κόστη, την επισκόπηση της αγοράς, τις απαιτούμενες ενέργειες ωρίμανσης κ.ά. Το δεύτερο παραδοτέο, το οποίο θα χρειαστεί 30 επιπλέον ημέρες, αφορά τη διερεύνηση μεθόδων αξιοποίησης προς πώληση (προτάσεις Αξιοποίησης / αξιολόγηση σεναρίων διάθεσης/προσδιορισμός βέλτιστης και επικρατούσας χρήσης/ εκτιμώμενη Πρόσοδος). Το κόστος της σύμβασης θα ανέλθει σε 28.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που γίνεται απόπειρα για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου το οποίο θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικά έσοδα προς την ΓΑΙΑΟΣΕ και κατ’ επέκταση τον ελληνικό σιδηρόδρομο αλλά παραμένει αναξιοποίητο, όπως και το μεγαλύτερο  μέρος της σιδηροδρομικής περιουσίας. Από την πλευρά της ΓΑΙΑΟΣΕ έχει εκφραστεί πρόθεση για αξιοποίηση του ακινήτου εδώ και τουλάχιστον μία 15ετία.

Πίσω στο 2018 υπήρχαν σενάρια για διαγωνισμό ΣΔΙΤ για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου συνολικής έκτασης 40.000 τετραγωνικών μέτρων άνωθεν του σταθμού, το οποίο θα περιλάμβανε εμπορικές χρήσεις, χώρο στάθμευσης 800 θέσεων, πολυχώρο αναψυχής, κεντρική αγορά τροφίμων και άλλα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνης της εποχής, είχε μάλιατα εγκριθεί η Πολεοδομική Μελέτη και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το ακίνητο και αλλά και η διαβούλευση με φορείς με θετική ανταπόκριση από το ΕΒΕΠ, τον Δήμο Πειραιά και την Περιφέρεια Αττικής, ενώ αναμενόταν η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Για άγνωστο λόγο όμως, το σχέδιο αυτό τελικά δεν προχώρησε.

Όποια και να είναι η προτεινόμενη χρήση της επέκτασης, το παλιό διώροφο κτήριο του σταθμού, το οποίο περιλαμβάνει τα εκδοτήρια εισιτηρίων και χώρους προσωπικού, αναμένεται να διατηρηθεί αφού έχει κηρυχθεί διατηρητέο από το 1987.

Υπό αναμονή την ίδια στιγμή βρίσκεται και η αξιοποίηση της γειτονικής έκτασης εμβαδού 36 στρεμμάτων της ΣΤΑ.ΣΥ., μέρος της οποίας καταλαμβάνει το Μέγαρο των ΗΣΑΠ και το αμαξοστάσιο της γραμμής 1 στον Πειραιά. Πρόκειται για οικοδομήσιμη οικοπεδική έκταση μεταξύ της Ακτής Καλλιμασιώτη και των οδών Κόνωνος, Φωκίωνος, Ρετσίνα και Αλλιπέδου, επιφάνειας 31.500 τ.μ. για την οποία κατά το παρελθόν είχε προταθεί η δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος που θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά έσοδα για τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Η ΣΤΑ.ΣΥ. άλλωστε διαθέτει χώρους εμβαδού άνω των 350.000 τ.μ. τους οποίους δεν έχει ακόμα αξιοποιήσει αν και η δυνατότητα αυτή είχε μελετηθεί στο παρελθόν.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*